Хилари Египћанима: Наставите са реформама

Државна секретарка САД Хилари Клинтон је у Каиру охрабрила египатске лидере да наставе демократске реформе и посетила Трг Тахрир, централно место побуне којом је свргнут донедавни председник Хосни Мубарак. Клинтон је током преподнева разговарала са премијером Есамом Шарафом и Хусеином Тантауијем – шефом Врховног савјета војске која је на власти и задужена је демократску транзицију […]

четвртак, март 17, 2011 / 07:36

Државна секретарка САД Хилари Клинтон је у Каиру охрабрила египатске лидере да наставе демократске реформе и посетила Трг Тахрир, централно место побуне којом је свргнут донедавни председник Хосни Мубарак.

Клинтон је током преподнева разговарала са премијером Есамом Шарафом и Хусеином Тантауијем – шефом Врховног савјета војске која је на власти и задужена је демократску транзицију земље.

О тим разговорима нема никаквих информација.

Клинтон је обишла и трг Тахрир где се окупио мањи број грађана узвикујући „Добродошли на Тахрир”.

„Видјети мјесто гдје се одвијала револуција… за мене је нешто изванредно”, рекла је Клинтонова и додала да је то показује колика је моћ „коју има универзална тежња за слободом, људским правима и демократијом”.

Хилари Клинтон је јуче, првог дана посете, позвала египатске власти да наставе напоре у циљу демократизације.

Она је оцијенила да смрт 384 особе током побуне није била „узалудна” и изразила спремност САД да пруже „сваку помоћ како би оно што се догодило на тргу Тахрир постало стварност у цијелом Египту”.Оставите одговор