Хигинс и званично нови предсjедник Ирске

Пјесник, борац за људска права и бивши министар културе Мајкл Хигинс званично је проглашен побједником предсједничких избора у Ирској, на којима је добио повјерење скоро 57 одсто бирача Лабуриста Хигинс (70) је тако постао девети предсједник Ирске. На изборима је друго мјесто заузео независни кандидат Шон Галагер, бизнисмен који се прославио учешћем у једном телевизијском […]

недеља, октобар 30, 2011 / 15:16

Пјесник, борац за људска права и бивши министар културе Мајкл Хигинс званично је проглашен побједником предсједничких избора у Ирској, на којима је добио повјерење скоро 57 одсто бирача

Лабуриста Хигинс (70) је тако постао девети предсједник Ирске.

На изборима је друго мјесто заузео независни кандидат Шон Галагер, бизнисмен који се прославио учешћем у једном телевизијском ријалити серијалу, а иза њега је бивши вођа ИРА Мартин Макгинис, кандидат љевичарске странке Шин Фејн.

Како су јуче пренијеле агенције, Хигинс је освојио 1.007.104 гласа. Према компликованом изборном систему у Ирској, да би неко побиједио потребно је да освоји 885.882 гласа, што је 50 одсто плус један глас.

„Бићу предсједник свих”, истакао је јуче Хигинс у побједничком говору. Он је навео да је током изборне кампање осјетио бол ирског народа због економске кризе.

Хигинс ће на мјесту предсједника замијенити Мери Макалис, која је на тој дужности провела два мандата од по седам година, навеле су агенције.

Побједа Хигинса је за многе изненађујућа, јер су, према анкетама, највише шансе за побједу имали Шон Галагер и сенатор Дејвид Норис – први предсједнички кандидат у Ирској који се отворено изјашњава као хомосексуалац, иначе, некадашњи професор.

Предсједник Ирске има церемонијалну улогу – представља земљу у свијету, прима стране шефове држава и промовише ирске интересе у иностранству, јачајући односе са великом дијаспором.Оставите одговор