ХДЗ БиХ: Борићемо се за своја права загарантована Уставом

ХДЗ БиХ најоштрије је осудио посљедње изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка у којима је навео да на снази остаје његова суспензија одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којим је формирање власти у Федерацији БиХ проглашено незаконитом. ХДЗ БиХ подсјећа да је налог канцеларије високог представника у БиХ којим суспендује одлуке ЦИК-а БиХ од […]

среда, мај 25, 2011 / 22:51

ХДЗ БиХ најоштрије је осудио посљедње изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка у којима је навео да на снази остаје његова суспензија одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којим је формирање власти у Федерацији БиХ проглашено незаконитом.

ХДЗ БиХ подсјећа да је налог канцеларије високог представника у БиХ којим суспендује одлуке ЦИК-а БиХ од 24. марта представља рушење уставног поретка, те потврђује раније већ етаблирану политику свођења уставне позиције хрватског народа не на ниво националне мањине, већ и ниже од тога.

"Наиме, више је него јасно да су и раније интервенције у уставе од дерогирања дијела Вашингтонског споразума у Дејтонском мировном споразуму, преко тзв. Беријевих правила за избор делегата у Дом народа ФБиХ, Петрићевих амандмана којим је мијењан Устав Федерације БиХ итд., сваки пут на штету уставних права хрватског народа", наводе из ХДЗ-а БиХ.

ХДЗ БиХ наглашава да негирање изборне воље хрватског народа ое већинских бошњачких странака, с благословом моћног дијела међународне заједнице, потврђује њихове најцрње слутње да је хрватском народу у посљедњих 15 година намијењена судбина "колатералне штете" у регионалним преслагивањима након распада бивше Југославије.

"Без обзира што нечасну улогу у томе има и дио међународне заједнице, ХДЗ БиХ такву улогу намијењену хрватском народу не прихваћа и бориће се против ње свим демократским средствима", истичу из ХДЗ-а БиХ.

Високи представник Валентин Инцко суспендовао је 28. марта одлуке Централне изборне комисије БиХ које се односе на формирање власти у Федерацији. Налогом су привремено суспендоване одлуке ЦИК-а које се односе на валидност Дома народа Парламента Федерације и на избор предсједника и потпредсједника Федерације.Оставите одговор