Хандке: Ја сам писац, нећу више одговарати на једна те иста политичка питања

Сусрет Аустријанца Петера Хандкеа, добитника Нобелове награде за књижевност 2019. са новинарима предвиђен за данас у његовом родном крају отказан је, саопштили су организатори, а како наводи Франс прес, „просрпски писац“ је одбио да одговара на питања о реакцијама на награду.

среда, 16 октобра, 2019 / 17:34

Седамдесетодмогодишњег Хандкеа, који живи близу Париза, а јуче је дошао у Корушку, разљутила су питања аустријских новинара о томе „како се осјећа послије реакције на његову Нобелову награду, у Босни, на Косову и у Албанији“.

„Ни од кога нисам чуо нешто што би могло да ми да утисак да су прочитали нешто моје или да знају шта сам писао“, рекао је Хандке, и како наводи јавна аустријска телевизија ОРФ, рекао је да мрзи новинаре и прекинуо разговор.

„Увијек је само једно исто питање, траже од мене да реагујем на реакције. Ја сам писац, долазим од Толстоја, од Хомера, Сервантеса, оставите ме на миру и не постављајте ми ту врсту питања“, рекао је Хандке.

Према аустријским медијима, Хандке је рекао да више никад неће одговарати медијима који се, како је оцијенио, не интересују ни мало за његову књижевност упркос добијеној Нобелвој награди.

Петер Хандке познат је по подршци лидерима Срба у Републици Српској и предсједнику Србије Слободану Милошевићу, током ратова деведесетих година и касније, током суђења Милошевићу пред Хашким трибуналом.4 КОМЕНТАРА

 1. Ovo podsjeća na bolesnike što su Umberta Eka pitali jel on musliman, valjda zato što nije uopšte širio mržnju prema muslimanima.

 2. А на Фронталу отварам дискусију о томе ко је писменији. Док или Перо?
  Писменији политички, наравно…

 3. Tebe Simo ubi ta anonimnost.zelio bi izaci iz nje al ne smijes…

  Sto se tice Handkea,sjajan pisac(zna ko je ista procitao od njega)

  Ali pravila su stroga,otprilike kao kod misica.Ako se sva otkrije gubi titulu

 4. Не зна се ко су већа говна?

  Ови што нападају Нобелов комитет и Хандкеову награду због Милошевића, или ови што исту награду сматрају рехабилитацијом злочинца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *