Ердоган откачио Пенса: Разговараћу само са Трампом (ако дође)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да неће разговарати са потпредсједником САД Мајком Пенсом и државним секретаром Мајком Помпеом који долазе у Анкару да траже прекид турске офанзиве у Сирији.

среда, октобар 16, 2019 / 17:44

"Нећу га (Пенса) срести. Они ће се састати са својим колегама. Ја ћу само разговорарати са (Доналдом) Трампом ако дође", рекао је Ердгоан за Скај Њус послије састанка са посланицима владајуће странке у парламенту.

Бијела кућа је најавила да ће се Пенс састати са Ердоганом у четвртак приликом посјете Анкари у настојању да издејствује прекид ватре на северу Сирије гдје је Анкара кренула у војну офанзиву против курдских снага.

И послије Ердоганове изјаве Бијела кућа је саопштила да ће амерички потпредсједник кренути данас у Турску, као што је предвиђено.

Турска је покренула офанзиву намијењену протјеривању курдских трупа након што се њихов главни савезник, САД, повукао.

Асадове трупе умјесто курдских "нису лоша ствар"

Русија, која подржава Сирију, саопштила је да спречава сукобе између турских и сиријских снага, које су се сад распоредиле у то подручје након договора с Курдима, што је Ердоган окарактерисао као нешто што "није лоша ствар".

Турска сматра елементе сиријских Демократских снага које предводе Курди (СДФ) терористичком организацијом и желе их одгурнути из пограничног подручја.

Анкара такође каже да жели створити "сигурну зону" која се пружа око 30 километара у Сирију како би доселила до два милиона сиријских избјеглица које се тренутно налазе у Турској.

Међутим, сиријске снаге, које подржава Русија, напредовале су на сјевер викендом након договора с Курдима како би покушали да обуздају турску операцију.

У јеку притисака на њега да обустави офанзиву у Сирији која је данас ушла у осми дан, Ердоган је рекао да сиријски курдски борци морају да напусте пограничну зону на сјевероистоку Сирије до вечерас да би Турска зауставила своју војну офанзиву, преноси агенција Бета.

Биће готово, кад буде готово: Хоћу својих 35 км у дубину Сирије

Ердоган је јасно рекао да Турска неће да попусти под притисцима и да ће наставити војну операцију док турске снаге не уђу унутар Сирије 30 до 35 километара.

Он је такође позвао свијет да подржи турску борбу против курдских бораца у Сирији које сматра "терористима" због веза са побуном Курда унутар Турске.

Циљ турске офанзиве је стварање "безбједносне зоне" ширине тридесетак километара дуж границе, како би се Турска раздвојила од зона у Сирији под контролом курдских снага.

"Наш предлог је да одмах, вечерас, сви терористи положе оружје и опрему, униште сва своја утврђења и повуку се из безбједносне зоне коју смо одредили", рекао је Ердоган.

Он је рекао да ће, када се утврди да је то урађено од града Мaнбижа до границе Ирака, бити завршена турска операција названа "Извор мира", која је по његовим речима усмјерена само на "терористе".Оставите одговор