Гуго сутра добија награду Ђуро Дамјановић

Награда Удружења књижевника Републике Српске "Ђуро Дамјановић" биће додијељена сутра књижевнику Предрагу Лазаревићу за најбољу књигу године "Андрић у Босни".

четвртак, мај 5, 2011 / 18:41

Лазаревићу ће награду уручити српски писац и академик Матија Бећковић на гробљу у Голешима, гдје је сахрањен Ђуро Дамјановић.

Одлуку о овогодишњем добитнику награде "Ђуро Дамјановић" донио је жири у саставу академик Матија Бећковић, предсједник, и чланови Никола Асановић и Душко Певуља.

Књига "Андрић о Босни" састављена је од студија и есеја који су, иако објављени у посљедњих неколико година, по ауторовом признању, идејно и проблемски уобличени знатно раније с обзиром на то да је књижевно дјело Иве Андрића једна од битнијих Лазаревићевих преокупација.

Предраг Лазаревић је рођен у Бањој Луци 1929. године. Највећи дио свог активног радног вијека провео је на мјесту професора и декана Педагошке академије у Бањој Луци. Једно вријеме био је директор Народне и универзитетске библиотеке РС и Народног позоришта РС.

Објавио је многобројна дјела, међу којима су "Читање као преиспитивање", "Преокупације", "Огледи из Крлежине драматургије", "Окрајци о књижевности".0 КОМЕНТАРА

  1. Требао је Гуго добити кључеве Града, али Зградољуб и есенесдеовска клика (смрдљиви југоносталгичари) сматрају да Гуго не заслужује ту награду јер је предводио демонстрације кад су хтјели да сахране оног муфтију. За неупућене, Гуго је извадио турску заставу из земље уз ријечи: ОВО ЈЕ СРПСКА ЗЕМЉА, ОВДЈЕ НЕЋЕТЕ. Платио је цех због патриотизма, али остаће упамћен, мислим да је то последњи мохиканац (Србин) бањалучки. Прије њега је умро Никола Зељковић (прошле године у ово доба), једини човјек који је својевремено побједио Михаила Ботвиника у Бањој Луци.
    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Оставите одговор