ИФИМЕС оштро реаговао на криминалне радње СДП-а у Брчком

Челници Социјалдемократске партије (СДП) Брчко дистрикта свјесно покушавају да Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане увуку у своје нечасне радње, које годинама врше у овом дијелу БиХ, а докле иду у својим намјерама показује и чињеница да су ову установу оптужили за криминал, саопштено је из ИФИМЕС-а.

четвртак, мај 5, 2011 / 18:36

„Ескалација напада на ИФИМЕС наступила је када смо у нашим анализама утврдили кључну чињеницу о начину финансирања СДП БиХ. Наиме, ради се о томе да су један од главних финансијера СДП БиХ све вријеме док су били у опозивији биле институције Брчко дистрикта. Због тих услуга, које су омогућиле дугогодишње преживаљавање у опозицији водећи појединци СДП у Брчком Мирсад Ђапо, Исмет Дедеић, Изет Банда, Есад Атић и Адмир Нуковић све вријеме су били штићеници Златка Лагумџије“, наводи се у саопштењу ИФИМЕС-а.

Доласком градоначелника Брчко дистрикта Драгана Пајића, истиче ИФИМЕС, финансирање централе СДП БиХ је битно умањено и због тога се и жели његова смјена и довођење особа, која ће радити по диктату СДП-а.

„Колико су угрожени интереси те групације најсликовитије говори најава блокаде рада Скупштине Брчко дистрикта до остваривања њихових циљева“, истиче ИФИМЕС у саопштењу издатом поводом, како кажу, учесталих лажних, тенденциозних, обмањујућих и демагошких изјава челника СДП Брчко дистрикта на рачун Института који су оптужили и за криминал.

ИФИМЕС наводи да челници СДП Брчко дистрикта свјесно покушавају увући овај институт у своје нечасне работе, које годинама врше у Брчко дистрикту, а докле иду намјере СДП-а најилустративније говори чињеница, да су и институт оптужили за криминал.

„Због тога желимо бх јавности, али и другима објаснити шта је суштина напада СДП-а на институт ИФИМЕС. Као што је познато, ИФИМЕС прати и анализира догађања у БиХ и регији. Посебно упозоравамо на појаве организованог криминала и корупције. Да је СДП носилац тих појава истражили смо још давно и због тога смо више пута затражили састанак с предсједником СДП БиХ Златком Лагумџијом.

Према нашој евиденцији молбе за састанак с Лагумџијом слали смо 17, 19. и 21. октобра и 17. децембра 2008. и 31. маја 2010. Увијек је одбијао тражени састанак. У уводу молбе за састанак као припрему за разговор наводили смо наше налазе о организованом криминалу и корупцији у Брчко дистрикту у организацији и под покровитељством високих функционера СДП-а у том граду“, објашњава ИФИМЕС.

Зато, истичу у ИФИМЕС-у, декриминализација СДП Брчко дистрикта представља тест за Лагумџију и СДП БиХ, јер уколико не декриминализује властите редове у Брчком умањиће могућности да то уради на федералном и нивоу БиХ.

Међународни институт ИФИМЕС сматра да се овдје ради о дјелима за чије су процесуирање одговорне институције на БиХ као што су Сипа, Тужилаштво и Суд БиХ, јер имају ингеренције над дистриктом, док овдашње правосудне институције нису у стању провести никакву озбиљну истрагу и судски процес против носилаца криминала и корупције.

„На потезу је супервизор за Брчко дистрикт амбасадор Родерик Мур да спријечи деструктивно дјеловање СДП-а због њихове најављене блокаде рада Скупштине Брчко дистрикта, којом се жели онемогућити функционисање дистрикта и тиме вјештачки изазвати непотребна криза. Потребно је судски процесуирати носиоце почињеног криминала, који годинама оптерећује односе унутар самог Брчко дистрикта“, наглашава се у саопштењу ИФИМЕС-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *