Граyсон Перрy или како МСУ РС пише опет латиницом

Приватна имена странаца и њихових институција је изгледа забрањено писати како се изговарају, па буџетска установа која се бави културом бира ипак да пише саопштења на туђем писму.

четвртак, септембар 7, 2017 / 13:20

Граyсон Перрy вечерас је свечано отворио своју изложбу "Таштина малих разлика" у Бањалуци. Долазак једног од најпознатијих британских савремених умјетника у Бањалуку била је велика част с обзиром да је ово једини град који је умјетник посјетио у оквиру балканске турнеје његове изложбе. Осим присуства на отварању изложбе, Граyсон Перрy је одржао и предавање у Концертној дворани Културног центра Бански двор коме је присуствовало више од 400 људи.

Прослављени умјетник отворио је изложбу као свој алтер его Цлаире, и том приликом рекао да иако је ту мање од једног дана, осјетио је да је локална публика веома срдачна и да разумије његов смисао за хумор. Перрy је истакао да је током свог предавања у Банском двору остварио одличан однос са публиком и рекао: "Изузетно ми је драго што људи овдје заиста разумију суштину мојих радова”.

Говорећи на отварању Едwард Фергусон, амбасадор Велике Британије у БиХ, нагласио је да је Перрy врло актуелан на међународној умјетничкој сцени те да је недавно у Лондону представио нову изложбу амбициозног назива "Најпопуларнија умјетничка изложба икада". Фергусон је додао:" Изложба у Бањалуци је још један јасан показатељ наше преданости сталном јачању културних веза између Уједињеног Краљевства и свих дијелове Босне и Херцеговине."

Након великог успјеха изложбе "Нове религије" Дамиена Хирста, овом изложбом Бритисх Цоунцил наставља сарадњу са музејима у региону да би представио најбоље од британске савремене умјетности и кроз рад на припреми и реализацији пројекта унаприједио музејске праксе и поспијешио размјену искустава наших и британских стручњака. Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске истакла је:” Већ другу годину заредом Бритисх Цоунцилом јачајући своје капацитете радимо на врло занимљивим догађајима које представљавамо својој публици. "

Интересовање за изложбу "Таштина малих разлика" било је изузетно велико, па је упркос лошем времену на самом отварању било чак преко 800 посјетилаца. Градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић рекао је да је изузетно поносан јер је Бањалука домаћин једног великог догађаја и вјерује да ће ову изложбу посјетити велики број посјетилаца из БиХ и иностранства. Такођер је подсјетио да Бања Лука жели да се кандидује за Европска пријестоницу културе за 2024.годину.

Граyсон Перрy је један од најпознатијих британских савремених умјетника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Цлаире. Добитник је престижне Турнер награде за 2003. годину. Користи искуства народне умјетности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке подјеле унутар академске умјетничке сцене чинећи је отворенијом за експерименте.

"Таштина малих разлика" састоји се од шест таписерија великог формата, осам принтова дјела Wиллиама Хогартха, 20 факсимила и три документарна филма настала током Перрyевог путовања кроз Британију у припремној фази пројекта. Изложба је у заједничком власништву колекције Бритисх Цоунцил-а и колекције Артс Цоунцил-а којом управља лондонски Соутхбанк центар. Она је поклон умјетника и "Викториа Миро” галерије, а реализована је уз подршку британске телевизије Цханнел 4, организације Арт Фунд и фондације "Сфумато" и компаније АлиxПартнерс.

Бритисх Цоунцил и Музеју савремене умјетности Републике Српске, уз подршку Града Бањалуке, Министарства просвјете и културе и Бањалучке пиваре, организују изложбу у Бања Луци. Медијски партнер је РТРС.Оставите одговор