Грађани БиХ најсиромашнији у региону

Грађани БиХ су по платежној моћи далеко иза становника свих држава насталих распадом бивше Југославије, показује званична статистика. Наиме, потрошачка корпа износи око 1.570 КМ, а просјечна плата 805 КМ, што значи да је у БиХ за живот четворочлане породице мјесечно неопходно издвојити готово двије плате. Просјечна плата у Србији је за трећину "тања" од […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 08:16

Грађани БиХ су по платежној моћи далеко иза становника свих држава насталих распадом бивше Југославије, показује званична статистика.

Наиме, потрошачка корпа износи око 1.570 КМ, а просјечна плата 805 КМ, што значи да је у БиХ за живот четворочлане породице мјесечно неопходно издвојити готово двије плате.

Просјечна плата у Србији је за трећину "тања" од висине потрошачке корпе, док су у најбољој позицији Македонци и Словенци, који за плату могу да купе цијелу корпу, те да им остане новца. Хрватима недостаје 20 одсто плате да би могли да купе цијелу потрошачку корпу, а Црногорцима нешто више од 40 одсто.

С обзиром на то да је у БиХ у претходних неколико седмица поскупио читав спектар производа, намеће се закључак да су бх. потрошачи у још горој позицији него што то показује званична статистика.

Како су навели у Министарству трговине и туризма РС, највише су поскупјеле основне животне намирнице: брашно, хљеб, млијеко, шећер, уље… Увјеравају да ће, када се укаже потреба за интервенцијом, почети контролисање цијена у складу са одредбама Закона о регулисању цијена.

С друге стране, у Министарству трговине ФБиХ прекјуче су већ повучени конкретни потези, као што је замрзавање маржи за основне животне намирнице. Потрошаче то, међутим, не охрабрује.

"Наша потрошачка корпа достиже цифру до 1.600 марака, а око 70 одсто бх. породица има примања 400 до 500 марака. Нажалост, такве породице највише новца троше на храну", забринута је Гордана Булић, предсједница Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ.

Наиме, образлаже она, проблем је у томе што већина четворочланих бх. породица има мања примања од просјечне нето плате у БиХ.

"Сасвим је сигурно да породице које живе од 500 марака мјесечно немају довољно новца ни за храну, јер званична статистика показује да је прехрамбена потрошачка корпа 700 марака", аргументује Булићева.

Сличног је мишљења и Љубица Чоловић, помоћник омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, да плата подмирује само половину потрошачке корпе за четворочлану породицу.

"С обзиром на чињеницу да већи дио бх. грађана има лични доходак нижи од просјечног, или пак да им се нередовно исплаћује, тешко је објаснити како да покрију трошкове потрошачке корпе и уопште да преживе", чуди се Чоловићева.

Док представници НВО сектора указују да се проблеми потрошача вртоглаво гомилају, а ресорна министарства увјеравају да помажу онолико колико могу, већина бх. грађана новчанике, који им се напуне почетком мјесеца, испразне већ за петнаестак дана.Оставите одговор