Завршени протести отпуштених припадника ОС БиХ

Завршен је протест војника отпуштених из службе у Оружаним снагама (ОС), који су се окупили данас испред зграде институција БиХ у Сарајеву. Отпуштени војници су протествовали због тога што министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић није потписао протокол о рефундирању новца за њихово пензионисање. Министарство одбране БиХ задужено је да до 18. фебруара достави […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 08:22

Завршен је протест војника отпуштених из службе у Оружаним снагама (ОС), који су се окупили данас испред зграде институција БиХ у Сарајеву. Отпуштени војници су протествовали због тога што министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић није потписао протокол о рефундирању новца за њихово пензионисање.

Министарство одбране БиХ задужено је да до 18. фебруара достави коначан и званичан списак отпушених војника Оружаних снага БиХ и коначне податке о потребним средствима за њихово пензионисање – изјавио је замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић.

Након састанка са представницима отпуштеног персонала који су протествовали пред зградом

Парламента БиХ, Касумовић је рекао новинарима да ће Министарство финансија БиХ исти дан упутити амандман Савјету министара БиХ како би се та средства уврстила у Нацрт буџета за 2011. годину.

"У договору са Министарством правде, одлучено је да сви они који се пензионишу имају право на отпремнине, које треба да исплати Министарство одбране", навео је Касумовић и додао да ће Министарство финансија прослиједити званичне и коначне спискове, које им достави Министарство одбране, у канцеларију предсједавајућег Вијећа министара Николи Шпирићу јер “код њега већ три мјесеца незаконски и нелегално стоји буџет”.

Касумовић се након састанка обратио отпуштеним војницима, након чега је протест прекинут.

Више стотина војника који су у прошлој години отпуштени из службе у Оружаним снагама БиХ окупило се данас испред зграде Парламентарне скупштине БиХ на мирним протестима како би исказали незадовољство што им није омогућено пензионисање.

Од надлежних, у првом реду Министарства финансија и Министарства одбране БиХ, отпуштени војници траже да им се омогући пензионисање и исплата отпремнина, а уколико им захтјеви не буду испуњени, поновили су могућност блокирања одржавања Свјетског војног првенства у скијању, крајем фебруара у Сарајеву.

Организатор протеста Сенад Хубијер изјавио је да је у прошлој години из Оружаних снага БиХ отпуштен 1 801 војник, од којих 1 369 испуњава услове за пријевремено пензионисање.

"За отпуштене припаднике Оружаних снага у просјеку су уплаћене 24 године пензионог стажа пензионим фондовима Републике Српске и Федерације БиХ, тако да би за исплату пензија отпуштеним војницима из Буџета БиХ годишње требало ентитетским фондовима да се рефундира разлика од 1,65 милиона КМ", прецизирао је Хубијер.

Он је додао да војницима који испуњавају услове за пензионисање послодавац, у овом случају Министарство одбране БиХ, треба да исплати и отпремнину у висини шест просјечних плата у шест посљедњих мјесеци службе, односно 4.200 КМ.Оставите одговор