Путовања админинстративних радника коштало БиХ 21 милион КМ

Из буџета институција БиХ, према прелиминарним подацима, прошле године је за путне трошкове исплаћено 21 милион КМ, што је готово седам пута више него што су потрошиле институције Федерације БиХ. Према извјештају о извршењу буџета институција БиХ за првих шест мјесеци прошле године, Министарство одбране, на чијем челу је Селмо Цикотић, за првих шест мјесеци […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 08:13

Из буџета институција БиХ, према прелиминарним подацима, прошле године је за путне трошкове исплаћено 21 милион КМ, што је готово седам пута више него што су потрошиле институције Федерације БиХ.

Према извјештају о извршењу буџета институција БиХ за првих шест мјесеци прошле године, Министарство одбране, на чијем челу је Селмо Цикотић, за првих шест мјесеци потрошило 1,5 милиона КМ, а Министарство иностраних послова, чији је први човјек Свен Алкалај, нешто више од милион КМ, пишу "Независне новине" у сутрашњем издању.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ на путне трошкове је у истом периоду потрошило 129.000 КМ, Министарство транспорта и комуникација БиХ на путовања је потрошило 269.000 КМ, док је Министарство за људска права и избјеглице на путне трошкове у шестомјесечном периоду потрошило 187.000 КМ. Министарство безбједности БиХ, према подацима из шестомјесечног извјештаја, потрошило је 266.000 КМ, а Министарство правде БиХ 85.000 КМ.

Парламентарна скупштина БиХ за пола године је из свог буџета издвојила за путне трошкове 1,1 милион КМ, а у истом периоду Предсједништво БиХ, укључујући сва три кабинета и Секретаријат, 335.000 КМ.

Према усвојеном буџету бх. институција за 2010. годину, за путне трошкове је предвиђено 21,7 милиона КМ, а овај новац на располагању је за скоро 70 институција на нивоу БиХ. Према ревизорским извјештајима у 2009. години у бх. институцијама за путне трошкове исплаћено је 17,7 милиона КМ.

Дневница за путовања у БиХ је 50 КМ, док се за путовања у иностранство исплаћују различите дневнице у зависности у коју се земљу путује и какав је тамо стандард, а крећу се од 65 КМ до 169 КМ.

Из буџета Федерације БиХ је за првих 11 мјесеци прошле године буџетским корисницима исплаћено око 3,4 милиона КМ за путне трошкове. Од тога се на дневнице односи 2,5 милиона КМ.

Према објављеним одлукама Владе ФБиХ из прошле године, из текуће владине резерве је једном потпредсједнику ФБиХ одобрено 2.000 КМ за путне трошкове, а другом 5.000 КМ. Такође је из текуће резерве Влада ФБиХ за себе одобрила 49.208 КМ за путне трошкове.

У извјештајима државних ревизора за прошлу годину већина институција имала је примједбе на правдање путних трошкова и њихову оправданост, а као разлог наводи се недостатак јединствених прописа, јер ниједним прописом није регулисано колики дио буџета која од институција има право потрошити на службена путовања.

Према извјештају федералних ревизора, у 2009. години је буџетским корисницима исплаћено 3,8 милиона КМ путних трошкова. Ревизори су прокоментарисали да не могу потврдити да је успостављен функционалан систем контрола над кориштењем средстава посебно за, између осталог, путне трошкове.Оставите одговор