Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску

Министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војин Митровић и потпредсједница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Зорана Михајловић обишли су данас градилиште моста преко ријеке Саве на дионици ауто-пута Сремска Рача – Кузмин.

понедељак, септембар 28, 2020 / 14:35

Обиласку градилишта присуствовали су и турски амбасадор у Републици Србији Њ. Е. Танжу Билгич, министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и представник турске компаније Ташјапи.

"Градњом моста на траси ауто-пута који треба да повеже Босну и Херцеговину са Србијом, односно Бању Луку и Београд, ствара се низ предности које пружају шансу за развој привреде и свих сегмената друштва. Изградњом ауто-пута Сарајево – Београд Босна и Херцеговина добија могућност повезивања са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд – Шид и саобраћајницом преко Пожеге, док за Србију ово значи повезивање са европским Коридором 5ц који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ. Надам се да ће овај мост бити мост наде и да ће донијети нове пословне активности, ојачати туризам и омогућити младима који остају овдје бољи и угоднији живот", нагласио је министар Митровић.

Како је истакла министарка Михајловић, овај ауто-пут је један од најзначајнијих и најврједнијих инфраструктурних пројеката у региону, чија укупна процијењена вриједност градње износи око двије милијарде евра, рачунајући територију и Србије и Босне и Херцеговине.

"Овај пројекат је важан за повезивање Србије и Босне Херцеговине, Србије и Републике Српске, али је важан и за повезивање два народа, Срба и Бошњака. На обје дионице које градимо предвидјели смо заједничке граничне прелазе, један у Сремској Рачи, други у Котроману, што ће додатно олакшати саобраћај између Србије и БиХ. Будућност региона је у повезивању, а заједнички пројекти су најбољи пут да чувамо стабилност, унапређујемо наше односе и да као регион идемо напријед и развијамо се, на корист свих грађанки и грађана”, рекла је министарка Михајловић.

Изградња новог моста на Рачи представља један од најзначајнијих пројеката који заједнички реализују Република Србија и Босна и Херцеговина.

"Изградња моста на ријеци Сави код Раче је од изузетног значаја за грађане и привреду Републике Српске и Босне и Херцеговине, нарочито у свјетлу планиране изградње ауто-пута Сарајево – Београд – Сарајево. Након моста у Братунцу, ово је други међудржавни мост са Републиком Србијом који се гради за релативно кратко вријеме и чију изградњу у потпуности финансира Република Србија, на чему смо им захвални", истакао је министар Поповић.Оставите одговор