Гењац: Реалне шансе да на јесен БиХ аплицира за кандидатски статус

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац изјавио је данас да постоје реалне претпоставке да би БиХ на јесен ове године могла испунити све услове за подношење апликације за кандидатски статус за улазак у ЕУ. Гењац је рекао новинарима након састанка чланова Заједничке комисије за европске интерације са вршиоцем дужности шефа […]

четвртак, јул 14, 2011 / 22:41

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац изјавио је данас да постоје реалне претпоставке да би БиХ на јесен ове године могла испунити све услове за подношење апликације за кандидатски статус за улазак у ЕУ.

Гењац је рекао новинарима након састанка чланова Заједничке комисије за европске интерације са вршиоцем дужности шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцом Давидијем да је такав сценарио реалан и да би у том случају БиХ крајем 2013. године могла добити кандидатски статус.

Он је нагласио да би било какав други сценарио и кашњење било недопустиво јер би значило велики заостатак БиХ за осталим земљама региона.

"Врло је корисно што је Давиди на самом почетку мандата новог сазива чланове Заједничке комисије упознао са админстративним, функционалним и персоналним промјенама у администрацији Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ", рекао је Гењац.

Он је напоменуо да је сценарио према којем БиХ крајем године подноси апликацију за кандидатски статус врло реалан уколико се до јесени усвоји Закон о државној помоћи БиХ што је обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, као и доношење Закона о попису.

"БиХ, такође, треба да покаже кредибилна настојања да проводи пресуду у случају `Сејдић и Финци`. Не очекује се, нити се може очекивати, од било које државе да за годину дана промијени Устав, али се може показати озбиљан и одговоран приступ", сматра Гењац.

Гењац је напоменуо да на првом састанку чланова Комисије са Давидијем није било ријечи о проблемима у провођењу Привременог споразума, истичући да таква питања тек предстоје на наредним састанцима.

Вршилац дужности Делегације ЕУ Давиди изразио је задовољство што су чланови Комисије пуни ентузијазма.

"На састанку је објашњено проширење присуства ЕУ у БиХ и наше виђење како можемо бити од помоћи за парламентарце да пропагирају и лобирају за пут ове земље у ЕУ", рекао је Давиди.

Он је напоменуо да је током састанка било ријечи и о временским оквирима када би БиХ могла аплицирати и добити статус кандидата у ЕУ.

"Истакли смо да је задатак БиХ провођење пресуде `Сејдић и Финци` и Закон о државној помоћи због ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, али наравно све зависи од првог корака. Када тај први корак буде завршен остатак календара са временским роковима је релативно јасан" рекао је Давиди.

Он је нагласио да ЕУ можемо понудити помоћ и савјете, али да је на домаћим политичарима да постигну консензус како би се промијенио Устав и провела пресуда Суда за људска права у предмету Сејдић и Финци.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор