Галијашевић: Бин Ладен је био незгодан свједок

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић оцијенио је данас да је убиство вође терористичке мреже Ал каида Осаме бин Ладена, без сумње, убиство највећег појединачног масовног убице на свијету, али и убиство незгодног свједока многих заједничких операција са америчким обавјештајним службама. "Знајући да је сама Ал каида, […]

понедељак, мај 2, 2011 / 14:06

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић оцијенио је данас да је убиство вође терористичке мреже Ал каида Осаме бин Ладена, без сумње, убиство највећег појединачног масовног убице на свијету, али и убиство незгодног свједока многих заједничких операција са америчким обавјештајним службама.

"Знајући да је сама Ал каида, у организационом смислу, лабава форма, и да су многи њени дијелови па и овај балкански дио, у ствари, били под контролом западних обавјештајних служби, убиством Бин Ладена можемо видјети и као убиство незгодног свједока, свједока многих заједничких операција са америчким обавјештајним службама и с те стране и даље треба бити посебно опрезан због реаговања саме мреже на овај чин", рекао је Галијашевић Срни.

Он је истакао да вјероватно са врха Ал каиде неће бити наредбе за масовном одмаздом, јер "његово убиство са тако мало жртава које су искључиво лоциране на његову породицу, а не неко посебно обезбјеђење, говори да је његово убиство ипак и ствар унутрашњих престројавања у Ал каиди".

"Међутим, ситуација у безбједносном свијету је закомпликована с обзиром да ће вјерски фанатици који нису под контролом западних служби вјероватно одговорити. Дакле, у том смислу тешко је предвидјети гдје ће се све десити терористички напади, акције које нису дио планског дјеловања Ал каиде него дио појединачног одговора због незадовољства, бијеса, због убиства вође", рекао је он.

Према његовој процјени, у том смислу и БиХ је ушла у фазу нестабилности.

"Цијела мрежа у БиХ није под контролом, оружје у БиХ, вишкови наоружања, па и цијела намјенска индустрија апсолутно су мимо контроле законских институција и истовремено доступни су припадницима вехабијског покрета који су овдје продужена рука Бин Ладенове мреже", навео је Галијашевић и истакао да "одговоре треба очекивати у наредних седам дана, што захтијева појачану бурност безбједносних агенција у БиХ".

Он сматра да је и с једне и с друге стране жеља Американаца да и "на нивоу симболике и на нивоу генералне терористичке структуре, успоставе пуну контролу у времену када је арапски свијет буквално сав пред рушењем властитих политичких система, рушењем властитих држава, кад је у транзицији и када се тамо дешавају најзначајније ствари по човјечанство".

Галијашевић је закључио да ово убиство могу довести у питање само људи који нису свјесни да је он творац и креатор једне мреже која је своје пипке пружила у цијелом свијету, па и на наша подручја, и која је у цијелом свијету извршила таква брутална и монструозна убиства да је то било без преседана у новијој историји.

Амерички предсједник Барак Обама саопштио је јутрос да су вођу Ал каиде Осаму Бин Ладена у Пакистану убили амерички специјалци.

Док се у САД људи радују на улицама због погибије Бин Ладена, на исламским интернет форумима могу се видјети поруке у којима се проклињу Американци, Обама, "крсташи", а многи су се молили да та вијест није тачна изражавајући жалост због његове смрти.

Тијело Осаме бин Ладена сахрањено је у мору, уз поштовање исламских обичаја, преносе јутрос амерички медији, позивајући се на изјаве званичника у Вашингтону. Како се наводи, неименовани званичници су истакли да се жељело по сваку цијену избјећи да Бин Ладенов гроб постане место ходочашћа.Оставите одговор