Гадафи финансирао Саркозијеву кампању 2007. године!

Режим Моамера Гадафија пристао је да финансира изборну кампању француског председника Николе Саркозија, 2007. године, у износу до 50 милиона евра, објавио је новински вебсајт Медиапарт, наводећи да је објављен текст доказни докумен. Документа из 2006. године на арапском, како наводи Медиапарт, потписао је Гадафијев шеф стране обавештајне службе Муса Куса и односе се на […]

недеља, април 29, 2012 / 09:20

Режим Моамера Гадафија пристао је да финансира изборну кампању француског председника Николе Саркозија, 2007. године, у износу до 50 милиона евра, објавио је новински вебсајт Медиапарт, наводећи да је објављен текст доказни докумен.

Документа из 2006. године на арапском, како наводи Медиапарт, потписао је Гадафијев шеф стране обавештајне службе Муса Куса и односе се на „споразум којим је у принципу договорено да се подржи кампања кандидата на предсједничким изборима, Николе Саркозија, за суму у износу од 50 милиона евра”.

Тај љевичарски вебсајт је сличне тврдње изнио 12. марта, на основу свједочења бившег љекара једног француског дилера оружја да је договорена таква донација, што је Саркози назвао „гротескним”.

Вебсајт наводи да никакав либијски новац није био предат у те сврхе.

Данашњи извјештај на ту тему долази у тренутку док се према истраживању јавног мњења Саркози налази иза свог ривала, социјалисте Франсоа Оланда, уочи другог круга предсједничких избора заказаног за 6. мај, пренео је АФП.

Портпаролка Саркозија, Натали Кошћушко-Морисет одбацила је данашњи извјештај као „смјешан” и „неспретну диверзију” оркестрирану из Оландовог изборног штаба.

У и-мејл поруци Франс пресу, она је навела да је финансирање Саркозијеве кампање на изборима 2007. године било чисто и да је то и званично верификовао Уставни савет након избора.

Представник Оланда, Бернар Казенев је међутим позвао Саркозија да „Французима објасни те нове моменте иза којих стоје нови документи из окружења само либијског диктатора”.

Медиапарт је навео да је та документа добио од „бившег високо рангираног функционера који се сада скрива”.

У документу који је објавио и превео Медиапарт пише да је споразум договорен након састанка 6. октобра 2006. године на којем су били Гадафијев шеф шпијунске мреже Абдула Сенуси, шеф Афричког инвестиционог фонда у Триполију Башир Салех, близак Саркозијев сарадник Брис Ортефо и трговац оружјем Зијад Такиедин.

Адвокат Такиедина, Самија Мактуф, одбацио у изјави за АФП да је његов клијент био присутан на том састанку, али је додао да „верује да је документ вјеродостојан”.

Оргефо, који је касније био министар унутрашњих послова код Саркозија, рекао је за Медиапарт да се никада није састао са Мусом Кусом и са Баширом Салехом.

Последњи извештај Медиапарта, кредибилног извора, појачава давне оптужбе да су се француски политички штабови финансијски окористили од мита за продају оружја страним државама, наводи француска агенција.

Гадафијев син Сеиф ал-Ислам прошле године је тврдио да је Либија финансирала Саркозијеву председничку кампању, након што је Париз одустао од побољшаних односа са Либијом и стао иза побуњеника који су на крају свргли и убили диктатора, наводи АФП.

„Саркози прво мора да врати новац који је узео од Либије да би финансирао своју изборну кампању. Ми смо је финансирали и имамо све детаље о томе за које смо спремни да их све откријемо”, рекао је Сеиф за мрежу Јуроњуз.

Када је Саркози био упитан да 12. марта прокоментарише Сеифову изјаву, рекао је за француску телевизију: „Жао ми је да вас видим у улози гласноговорнице Гадафијевог сина, искрено, познајем вас и из бољих улога”.

„Смјешно је и жао ми је што сам био испитан око изјава Гадафија или његовог сина на важном каналу као што је ТФ1”, рекао је Саркози.Оставите одговор