Гадафи: Бенгази је наш, још мало

ТРИПОЛИ – Снаге лојалне либијском лидеру Моамеру Гадафију саопштиле су данас да ће ускоро кренути на најјаче упориште побуњеника у граду Бенгазију на истоку земље, пренела је државна телевизија. "Оружане снаге стижу да осигурају вашу безбедност, да исправе неправду која вам је нанета, да вас заштите, поново успоставе мир и врате живот у нормалу", поручила […]

среда, март 16, 2011 / 06:00

ТРИПОЛИ – Снаге лојалне либијском лидеру Моамеру Гадафију саопштиле су данас да ће ускоро кренути на најјаче упориште побуњеника у граду Бенгазију на истоку земље, пренела је државна телевизија.

"Оружане снаге стижу да осигурају вашу безбедност, да исправе неправду која вам је нанета, да вас заштите, поново успоставе мир и врате живот у нормалу", поручила је војска становницима Бенгазија у саопштењу.

"Ово је хуманитарна операција која се спроводи за ваше добро и чији циљ није освета против било кога", наводи се у саопштењу војске, преноси агенција Франс прес.

Гадафијеве снаге преузеле су раније данас контролу над градом Аџдабија на истоку Либије, последњем који је био препрека у напредовању војске ка најјачем упоришту побуњеника Бенгазију.

"Њујорк тајмс" је јуче навео да би тај град могао да буде "одлучујући фактор" за целокупан "устанак" у Либији. У међувремену, као одговор на напредовање Гадафијеве војске, побуњеници на истоку именовали су бившег министра унутрашњих послова за лидера њихових оружаних снага.

Абдел Фатах Јунес ел-Абиди, који је место министра унутрашњих послова напустио почетком месеца како би подржао побуну против Гадафија, именован је за шефа побуњеничких оружаних снага, саопштио је за Ројтерс портпарол коалиције против Гадафија основане 17. фебруара, Мустафа Гериани.

Гадафијеве снаге последњих 10 дана напредују дуж обале према истоку, а до сада су преузеле контролу над градовима Ес Сидер, Рас Лануф и Брега, а данас и над Аџдабијом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор