Француска: Не кочимо Хрватску, подржавамо је

Француска је поново одбацила наводе да не жели брзи приступ Хрватске Европској унији и истакла да напротив, подржава њен улазак у Унију. „Супротно ономе што се ту и тамо каже или се може прочитати Француска свакако веома подржава најбржи могући приступ Хрватске Европској унији. Ми имамо само један циљ: да Хрватска врло брзо постане 28. […]

среда, мај 25, 2011 / 18:43

Француска је поново одбацила наводе да не жели брзи приступ Хрватске Европској унији и истакла да напротив, подржава њен улазак у Унију.

„Супротно ономе што се ту и тамо каже или се може прочитати Француска свакако веома подржава најбржи могући приступ Хрватске Европској унији. Ми имамо само један циљ: да Хрватска врло брзо постане 28. чланица ЕУ”, рекао је новинарима у Паризу портпарол француског минситарства спољних послова Бернар Валеро.

Валеро је нагласио да је Поглавље 23 (правосуђе и основна права), око кога је дошло до успоравања, једно од најтежих за испуњавање и да га је Хрватска отворила веома касно, у јуну 2010, као и да хрватске власти треба у наредним недељама да пошаљу додатне елементе потребне Евроској комисији за одлучивање.

Дипломате су у Бриселу у понедељак навеле да су Европљани подијељени око закључивања приступних преговора Хрватске са ЕУ.

Према тим изворима неколико земаља, међу којима и Француска, одуговлаче у контексту све већег замора од проширења Уније.

Загреб је закључио 30 од 35 тематских поглавља којима Хрватска треба да се прилагоди европских критеријумима, и нада се да ће закључити преговоре крајем јуна.

Пет преосталих поглавља односе се на правосуђе и основна права, рибарство, тржишно такмичење, финансијске и буџетске одредбе, и остала питања.Оставите одговор