ФПН: Студенти генерације добили посао на факултету

На Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци данас су промовисани најбољи студенти четири одсјека, који као награду добијају први посао на Институту за друштвена истраживања овог факултета. Четири студента генерације, који су дипломирали у академској 2012/2013. години јесу професор социологије Никола Кнежевић, дипломирани новинар Борислав Вукојевић, дипломирани политиколог Јована Бјелаковић и социјални радник Бранкица Јоветић. […]

среда, новембар 13, 2013 / 20:07

На Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци данас су промовисани најбољи студенти четири одсјека, који као награду добијају први посао на Институту за друштвена истраживања овог факултета.

Четири студента генерације, који су дипломирали у академској 2012/2013. години јесу професор социологије Никола Кнежевић, дипломирани новинар Борислав Вукојевић, дипломирани политиколог Јована Бјелаковић и социјални радник Бранкица Јоветић.

Декан Факултета политичких наука Ненад Кецмановић истакао је да четири студента генерације, осим новчане награде и бесплатних постдипломских студија на другом и трећем циклусу, добијају и прилику да од понедјељка, 18. новембра, започну први радни однос.

"Од формирања Факултета планирали смо награде за наше најбоље студенте. Почели смо од новчаних награда, допунили их бесплатним постдипломским студијама, а формирањем Института најбољим смо обезбиједили први посао, што је у данашње вријеме већа награда него све остало", рекао је Кецмановић новинарима.

Он је додао да је овај факултет у праксу провео принцип за који се сви залажу и који је теже остварити на ширем друштвеном плану, али да треба почети ондје гдје се може.

"Важно је да студенти од првог дана студирања знају шта их чека ако буду најбољи. Тиме се ствара здрава конкуренција, а резултат нису само најбољи, него и они који су одмах до њих", нагласио је Кецмановић.

Према његовим ријечима, проблем данашњег образовања је што нема те здраве конкуренције и што се студенти задовољавају тиме да положе испите, а то је мало.

"Мислим да је ово један од механизама да се та слабост исправи. Пракса је показала да смо у ових неколико генерација добили јако добре студенте", поручио је Кецмановић.

Он је додао да је Српска добила први институт за друштвене науке, који је факултетски, али је отворен за кадрове из области сродних наука, попут права, економије и других, од којих се очекује да се укључе у научно-истраживачки рад.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да је на Факултету видио младе људе који имају идеју, а да је неко њихов рад пратио у континуитету, видио би да су најбољи, због чега им ово друштво даје прилику да то потврде у пракси.

Он је додао да највећи дио академске заједнице жуди за тим да им неко призна да су добро радили и да заслужују даљу пажњу.

"Надам се да ће ова позитивна пракса заживјети и на другим високошколским установама и да ће комплатна академска заједница бити просперитетнија", навео је ресорни министар.

Најбољи студент Одсијека журналистика Борислав Вукојевић рекао је да му је просјек оцјена 9,86.

"Сви сми смо имали на уму да ће нам добри резултати омогућити даље напредовање, али и посао, што је огроман мотив, поготово ако знамо како је данас доћи до посла", рекао је Вукојевић.Оставите одговор