Американци представили нанапреднији и најскупљи носач авиона

Најнапреднији и досад најскупљи носач авиона зваће се "Џералд Форд". Тако је морнарица САД одлучила да назове нову пловећу тврђаву за чију је градњу већ потрошено 13 милијарди долара, али која носи велики број нових технолошких иновација. Америчка морнарица назвала је нови супер носач авиона по бившем предсједнику САД Џералду Форду, а убудуће ће се […]

среда, новембар 13, 2013 / 19:39

Најнапреднији и досад најскупљи носач авиона зваће се "Џералд Форд".

Тако је морнарица САД одлучила да назове нову пловећу тврђаву за чију је градњу већ потрошено 13 милијарди долара, али која носи велики број нових технолошких иновација.

Америчка морнарица назвала је нови супер носач авиона по бившем предсједнику САД Џералду Форду, а убудуће ће се читава класа технолошки напреднијих пловећих тврђава звати "Форд".

Трошкови су већ достигли 13 милијарди долара, али у америчкој морнарици правдају високу цијену великим технолошким иновацијама.

"Форд" класа имаће палубу површине пет хектара са које ће моћи да много брже него што је то случај са "Нимиц" класом избацује авионе, а биће му уграђен и најнапреднији радарски систем који је икада стављен на ратни брод.

Војни челници САД наводе и да ће нови носач имати за петину мању посаду него "Нимиц" класа, око 4.500 људи.

Суперносач авиона "Џералд Форд" имаће електромагетни систем који ће катапултирати авионе много брже него тренутни систем с кабловима.

Осим већ поменутог Дуал-банд радара, биће инсталиран и електромагнетни лифт, који ће на палубу два пута брже превозити потребан материјал и муницију од данашњих лифтова.

Морнарица САД је саопштила да је око 70 одсто радова завршено, а званично ће у војну службу ући 2016. године.Оставите одговор