Форум Горчаков у Бањој Луци: Балкански значи заправо српски?

У Бањој Луци је данас настављен међународни скуп "Балкански дијалог" на којем учествују доктори наука и професори из Русије, Србије и Републике Српске, а међу њима академици Јелена Гускова и Никита Бондарев, као и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов. Пошто не учествује нико из других "балканских земаља", очигледно је да је и у овом случају "балкански" замјена за "српски".

уторак, октобар 24, 2023 / 10:32

На Факултету безбједносних наука учесницима ће се обратити Леонид Драчевски, извршни директор Фонда за подршку јавне дипломатије "Горчаков", руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов и декан Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Најављено је да ће се обратити и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Панел-дискусија "Дејтонски споразум данас. Поглед изнутра и из Русије" почеће у 12.30 часова на којој ће говорити водећи научни сарадник Института славознања Руске академије науке, академик Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске Јелена Гускова, а требало би да се обрати и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Међу панелистима су директор Центра за хуманитарно право и борбу против тероризма Џевад Галијашевић и аналитичар из Жепча Анто Маринчић.

Друга панел-дискусија је у 16.00 часова о теми "Национални и наднационални идентитет на Балкану" на којој ће између осталих говорити Никита Бондарев, старији научни радник на Институту славознања Руске академије наука, српски историчар Александар Раковић и Никола Ожеговић са Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Излагање учесника са радовима о теми "Међународни тероризам и радикални ислам на Балкану" биће одржано у 18.00 часова, а организатор најављује да ће о томе говорити Велибор Лалић са Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Предвиђено је да сутра на Факултету безбједносних наука у 10.00 часова буде одржана панел-дискусија "Изазови безбједности и стабилности у Централној и Југоисточној Европи" чији је модератор доктор историјских наука Јелена Гускова, а међу говорницима су декан Факултет безбједносних наука Предраг Ћеранић и академик Српске академије наука и уметности Славенко Терзић.

Наредна панел-дискусија биће одржана у 14.30 часова о теми "Русија и Балкан: економска димензија сарадње", а говориће аналитичар Руског фонда за стратешку културу Александар Павић, доцент Московске школе економије Московског државног универзитета Ломоносова Михаил Михајлович, те професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.

Претпосљедњи дан, у четвртак, 26. октобра, у хотелу "Интегра" у 10.00 часова биће одржана панел-дискусија "Значај историје и колективне свијести у формирању и очувању идентитета нације" на којој ће говорити декан Факултета социјалних наука и масовне комуникације Финансијског универзитета Александар Борисович, директор Института за историју Филозофског факултета Источно Сарајево Драга Мастиловић и историчар Предраг Лозо из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица

Предвиђено је да овај дан у 12.30 часова посјете Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске, затим сат времена касније Центар за изучавање руског језика, а у 13.30 часова посјетиће манастир Крупа на Врбасу гдје је предвиђено уручење сертификата учесницима и стручњацима и званично затварање догађаја.Оставите одговор