Форум Горчаков у Бањој Луци: Балкански значи заправо српски?

У Бањој Луци је данас настављен међународни скуп "Балкански дијалог" на којем учествују доктори наука и професори из Русије, Србије и Републике Српске, а међу њима академици Јелена Гускова и Никита Бондарев, као и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов. Пошто не учествује нико из других "балканских земаља", очигледно је да је и у овом случају "балкански" замјена за "српски".


Гускова: Срби у БиХ треба да се ослањају на преседан тзв. самосталног Косова

Власти Републике Српске требале би стално да инсистирају на идентичном рјешавању њеног статуса у БиХ са статусом такозваног самосталног Косова, којем је Запад поклонио независност, изјавила је члан Руске академије наука и сенатор РС Јелена Гускова.

Гускова: РС већа и снажнија

Република Српска показала је да је већа од Федерације БиХ, али и од цијеле БиХ, зато што се бори за своја права и поставља услове европским органима, сматра члан Сената РС Јелена Гускова.


Гускова: Цијела ситуација око референдума пред СБ УН

Високи представник у БиХ не може увести санкције Републици Српској /РС/ уколико она проведе одлуку о референдуму, јер је то ван његових овлашћења, а Русија и Кина ће у Савјету безбједности УН вјероватно затражити да се цијела ситуација у РС по овом питању истражи, изјавила је члан Руске академије наука и сенатор РС Јелена Гускова.