Филип Рот добитник Међународне Ман Букер награде

Амерички књижевник Филип Рот проглашен је данас у Сиднеју за овогодишњег добитника Међународне Ман Букер награде за животно дјело. Рот (78), чија каријера траје више од пола вијека, аутор је романа као што су „Портнојева бољка”, „Људска мрља”, „Збогом, Колумбо”, „Завјера против Америке”, „Професор жудње” и „Америчка пасторала” за који је 1998. добио Пулицерову награду. […]

среда, мај 18, 2011 / 18:48

Амерички књижевник Филип Рот проглашен је данас у Сиднеју за овогодишњег добитника Међународне Ман Букер награде за животно дјело.

Рот (78), чија каријера траје више од пола вијека, аутор је романа као што су „Портнојева бољка”, „Људска мрља”, „Збогом, Колумбо”, „Завјера против Америке”, „Професор жудње” и „Америчка пасторала” за који је 1998. добио Пулицерову награду.

Међународна Ман Букер награда, вриједна 100.000 долара, додјељује се сваке друге године за свеукупни допринос белетристици.

Међу овогодишњим кандидатима били су Британац Џон ле Каре и аустралијски писац Дејвид Малуф.

Међународна Ман Букер награда повезана је с познатијом Ман Букер наградом за белетристику која се додјељује једном годишње за једну књигу.Оставите одговор