Евро и прикљученија: Након Грчке и Ирске, Италија

ЛОНДОН, ВАШИНГТОН – Олуја у еврозони креће према Италији, оцјењује данас у редакцијском коментару лондонски пословни дневник "Фајненшел тајмс”. Аналитичар листа британске пословне елите истиче да је судбина Рима све повезанија са судбином Мадрида, јер је Шпанији – као Грчкој и Ирској прије ње – потребна хитна помоћ из еврозоне. Италијански удио у тој помоћи […]

среда, децембар 1, 2010 / 11:18

ЛОНДОН, ВАШИНГТОН – Олуја у еврозони креће према Италији, оцјењује данас у редакцијском коментару лондонски пословни дневник "Фајненшел тајмс”.

Аналитичар листа британске пословне елите истиче да је судбина Рима све повезанија са судбином Мадрида, јер је Шпанији – као Грчкој и Ирској прије ње – потребна хитна помоћ из еврозоне.

Италијански удио у тој помоћи ће јако оптеретити италијанске финансије и та земља ће, без своје кривице, постати угрожена, оцјењује ФТ и закључује да, у интересу еврозоне у цјелини, „одбрана Италије мора да почне одбраном Шпаније”, пренио је Би-Би-Си.

Америчка радио и тв станица Глас Америке (ВоА) такође указује да се дужничка криза у 16 чланица Европске уније које имају заједничку валуту продубљује и да сада влада све већа бојазан за судбину Португалије и Шпаније, које би могле да буду следеће земље приморане да од међународне заједнице затраже помоћ за избављење из кризе.

Инвеститори продају владине обвезнице Португала, Шпаније и Италије, док интересне стопе за евентуалне позајмице тим земљама расту у односу на вриједност обвезница Њемачке, једне од најјачих економија у Европи, указује ВоА.

Интересне стопе на обвезнице које продају Португал, Шпанија и Белгија достигле су највиши ниво у односу на њемачке обвезнице од када је установљен евро.

Као посљедица све веће финансијске кризе, вриједност евра пала је јуче на мање од 1,30 долара, а европска валута изгубила је седам одсто вриједности у односу на америчког такмаца, подсјећа се у извјештају ВоА.Оставите одговор