Еуфемизирајмо до заборава: Није тероризам него инцидент

"Ментално поремећени Србијанац у инциденту код Импоратне центра у Сарајеву узнемирио грађане. Полиција брзо реагирала и онеспособила манијака. У исто вријеме у осуђена двојица припадника војске Републике Српске због ратног злочина над бошњачким цивилима у Котор Вароши…" пише: Твртко Миловић Овако отприлике звучи покушај ублажавања терористичког напада Мевлида Јашаревића на велепосланство САД у Сарајеву. Мевлид […]

недеља, октобар 30, 2011 / 07:26

"Ментално поремећени Србијанац у инциденту код Импоратне центра у Сарајеву узнемирио грађане. Полиција брзо реагирала и онеспособила манијака. У исто вријеме у осуђена двојица припадника војске Републике Српске због ратног злочина над бошњачким цивилима у Котор Вароши…"

пише: Твртко Миловић

Овако отприлике звучи покушај ублажавања терористичког напада Мевлида Јашаревића на велепосланство САД у Сарајеву. Мевлид је пола сата стајао испред велепосланства, ранио два полицајца, испуцао три рафала на велепосланства, узвикивао како неће убијати „браћу муслимане“… Чињеница коју истичу сарајевски медији да је рођен 1988. у Србији покушај је скретања кривице на младост и Србију. Ипак, оно што је немогуће ублажити јесте сам карактер напада: тероризам.

Јашаревић изгледа има подебљи досије напада и покушаја напада, као и нешто затворског стажа. Како се сазнаје, стаж је одрадио и у Горњој Маочи…

Јавност умирује Жељка Кујунџија, гласноговорница СИПА. Моли медије на суздржано информирање док се не открију сви детаљи. За вријеме живог јављања за ТВ1 (у 17.02 сати) иза Жељке чује се расплакано дијете. Госпођа је за вријеме терористичког напада на сигурном – својој кући! (напад почео у 15 сати, радно вријеме до 17 сати).

У исто вријеме поносна је како је специјална полиција брзо реагирала, за неких 15 – 30 минута! Нападач је према изјавама свједока, сасвим неометано шеткао по трамвајској станици пола сата (најмање)! Трамвајска станица налази се у строгом административном средишту Босне и Херцеговине.

Осим застрашујуће утврђеног велепосланства, иза нападачевих леђа налази се зграда министарства правде, министарства сигурности, вијеће министара, државни парламент. Педесетак метара је удаљен хотел Холидеј ин, сједиште ОСЦЕ, а још педесет метара даље су УНИТИЦ-ови торњеви у којима је безброј страних институција. Ту је и полицијска станица Центар. У кругу сто метара од нападача налази се и зграда утврђеног ОХР-а, Предсједништво БиХ, министарство унутарњих послова КС… мање од 500 метара од нападача је зграда владе ФБиХ и најважније – зграда федералног МУП-а!

А кад смо већ код министарства сигурности, није згорег споменути да одјел за борбу против тероризма већ скоро двије године ради без руководитеља!

Јасно је да је трамвајска станица на Маријин Двору (иста она на којој је брутално убијен Денис Мрњавац) нештићени центар државе БиХ. Нема локалитета у БиХ који би требао бити сигурнији од конкретног раскрижја. А ипак, Мевлид Јашаревић испали три рафала и пола сата чека да га ухите.

Несумњиво ће се у наредним данима прштати осуде, али и ублажавања тежине напада. Оптуживат ће се Санџаклије, Србија, младост (и лудост) нападача, чињеницу да нема мртвих… Можда ће се међу кривцима некако наћи и Додик и Човић.

Евидентно је да због политичких игара америчког човјека Лагумџије, БиХ постаје сателит за терористе. Питање је сад само како ће САД интерпретирати послејдњи напад.0 КОМЕНТАРА

 1. Оно што ме посебно забрињава је податак да западни медији два дана јављају да је акт тероризма извршио грађанин СРБИЈЕ.Посебно иритира наш вожд Додик, Шпирић, Новић, Чађо који уопште не реагују на такво писање, па зар је могуће да су то толики билмези и идиоти.
  Оно што ме радује је податак да је овај један турчин растјерао све „спремне“полицајце у мишију рупу из које су само виркали. Од мог извора сам сазнао да један од полицајаца није ни имао оружје(није прошао на љекарском), ал му мје министар школски друг.
  И како се ствар рјеши:дође снајпериста, наравно Србин, и ријеши проблем.

 2. Не може ме нико убједити да све ово није било исценирано, поптуно јасно на снимку који су касније склонили са јт види се како Мевлид пуца па полако одшета преко улице док чека да га ухапсе, нити се крије, нит користи какав заклон…и све тако ко Брејвик у Норвешкој, док га чопор до зуба наоружане пандурије посматра и прати ко на фудбалској утакмици, и тек га скидају awp-ом јбт ко да је бели медвед!
  И све то на раскрсници преко које дневно пређе преко 100 хиљада људи, а иза њега је машинска техничка школа са неколико хиљада ученика!:-o

 3. zmaj ,

  јбт у праву си ти, и ја сам за то да се сви држављани Србије ове врсте, аутоматски протјерају из Сарајева… 😛
  јбг јесте да ћемо ми из Источног СА онда морати населити опустјеле дијелове оног федералног СА, али шта да се ради, сигурност земље је на првом мјесту…B-)

Оставите одговор