ЕУ жели да Србија буде добар партнер у рјешавању проблема у БиХ

ЕУ жели да јој Србија буде "добар партнер" у рјешавању проблема у БиХ, укључујући и референдум у Републици Српској /РС/, рекао је данас у Београду шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер. "Ми смо против тог референдума, и (висока представница за спољну политику ЕУ) Кетрин Ештон била је ту веома јасна", рекао је Дежер на […]

субота, мај 7, 2011 / 21:54

ЕУ жели да јој Србија буде "добар партнер" у рјешавању проблема у БиХ, укључујући и референдум у Републици Српској /РС/, рекао је данас у Београду шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

"Ми смо против тог референдума, и (висока представница за спољну политику ЕУ) Кетрин Ештон била је ту веома јасна", рекао је Дежер на неформалном састанку са српским студентима и средњошколцима и додао да је ситуација у БиХ "веома проблематична".

Амбасадор Велике Британије у Београду Мајкл Девенпорт, који је такође био на скупу, оцијенио је да је БиХ била "у озбиљној кризи и прије расписивања референдума" у РС, којим се преиспитује рад Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је навео да је већ било тешкоћа у формирању Владе Федерације БиХ и Савјета министара БиХ, те да референдум у РС "додатно компликује ствари".

"ЕУ сматра да то у овом контексту уопште није од помоћи", додао је Девенпорт.Оставите одговор