Сирија:Током протеста убијене три жене

Сиријске снаге убиле су три жене током протеста у близини града Банијас, рекли су активисти за људска права. Жене су учествовале у протестима жена на аутопуту од Маркеба, у близини Банијаса. Њихова тијела пребачена су у болницу "Бир сасајети" унутар сунитског насеља Банијаса, рекли су активисти. Сиријске снаге безбједности убиле су најмање 27 демонстраната у […]

субота, мај 7, 2011 / 21:03

Сиријске снаге убиле су три жене током протеста у близини града Банијас, рекли су активисти за људска права.

Жене су учествовале у протестима жена на аутопуту од Маркеба, у близини Банијаса.

Њихова тијела пребачена су у болницу "Бир сасајети" унутар сунитског насеља Банијаса, рекли су активисти.

Сиријске снаге безбједности убиле су најмање 27 демонстраната у новом таласу протеста, док је вођа опозиције, Риад Сеиф, приведен је током антирежимских демонстрација, у којима су учествовале десетине хиљада људи широм земље.

Агенција АП јавила је да је војска данас ушла са тенковима у лучки град Банијас, дан након протеста широм земље, у којима се тражи смјена владајућег режима, рекли су сиријски активисти.

Исти извори наводе да је војска гађала сунитске дијелове града који су се успротивили аутократском режиму предсједника Башара ал-Асада, као и да су прекинуте електро и телефонске линије у граду и околним областима.

У међувремену, САД су саопштиле да ће предузети "додатне кораке" против сиријске владе ако не престане да пуца на цивиле.

Сиријска власт се у градовима Дери и Хомсу оштро обрачунава са демонстрантима који траже оставку предсједника Башара ел Асада.

"На блокираном путу су на нас отворили ватру. То су били снајперисти. Више од 70 људи је погинуло. Успјели смо да извучемо 30 тијела", рекао је један демонстрант.

Групе за људска права тврде да је од почетка протеста у марту, у Сирији убијено скоро 600 цивила и 100 војника, а ухапшено око 7 хиљада људи. Најгоре је у епицентру протеста, граду Дери.

"На улицама Дере више нема мушкараца између 15 и 40 година. Сви су ухапшени, закључани у школским зградама. Војска је њих око 130 одвела у Дамаск", каже демонстрант.

Због насиља према демонстрантима, Европска унија увела је санкције против 14 високих сиријских званичника, али предсједник Башар Ел Асад није међу њима.

Сиријска организација за заштиту људских права "Савасија" саопштила је да је од почетка нереда у тој земљи погинуло најмање 800 цивила, док власти тврде да је погинуло свега 70 цивила.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *