ЕУ о ауторским правима: У плану тзв. порез на линкове

Одбор за законодавство Европског парламента изгласао је нови закон о ауторским правима који би могао уништити интернет какав знамо.

субота, јун 23, 2018 / 13:55

Најспорнији дијелови реформе ауторских права су чланови 11 и 13. Иако су се многи противили тим члановима, они су изгласани са 13 гласова "за", 12 "против" за члан 11, те 15 гласова "за" и 10 "про-тив" за члан 13.

Члан 11 се бави "помоћним ауторским правима" и тзв. порезом на линкове, што значи да било која страница која објављује исјечке новинског садржаја онлине мора прво добити лиценцу од издавача, све до 20 година након објаве оригиналног садржаја. То се односи на друштвене мреже попут Фејсбука, Твитера и Редита, које с линковима објављују и приказе с фотографијама и сажецима.

Члан 13 који одговорност за контролу кориштења ауторског садржаја у потпуности пребацује на поједине интернетске странице, уводећи притом идеју аутоматског филтера садржаја који би де факто забранио кориштење популарних мемова, али и цитате са Википедије.

Тако, примјера ради, странице на које корисници постављају фотографије морају на захтјев скенирати све тренутне и будуће фотографије те провјерити да ли је дошло до кршења ауторских права. Исто ће вриједити и за музику објављену без ауторских права на ЈуТјубу, што ће знатно измијенити функционисање тог сервиса. Члан 13 не предвиђа правне санкције за проблеме који могу настати због грешке аутоматских филтера.

Ова одлука не значи аутоматски да је све готово и да ће нови закон ступити на снагу. Она заправо потврђује став Европског парламента о реформи ауторских права прије уласка у завршну фазу за-конодавног процеса. Противници тога могу тражити да се одржи пленарна сједница парламента на којој би свих 751 парламентарац гласао о закону, а већ је започета кампања како би се та пленарна сједница одржала.Оставите одговор