Холандски војници одустали од тужбе, јер су у Сребреници били под стресом

Око 230 припадника холандских снага који су тужили холандску државу тражећи одштету за трауму коју су претрпили у, како се наводи, “немогућој мисији” у Сребреници, одустали су од те тужбе, преноси холандски лист “Телеграф”.

субота, јун 23, 2018 / 13:42

Они су 2017. године затражили одштету од државе у висини од 22.000 евра због претрпљених траума.

Војници, који су били у Трећем холандском батаљону са задатком да штите муслиманску енклаву 1995. године, тврдили су да је холандска влада могла да зна да је извођење мисије било немогуће наводећи да их је спољни свијет кривио због неспособности да спријече злочин у Сребреници.

То им је, како наводе, нанијело друштвену, емотивну и финансијску штету.

Њихов адвокат Михаел Руперти рекао је сада за “Телеграф” да ветерани имају довољно повјерења да ће им министарство одбране пружити довољну подршку да одустану од тужбе, пренео је портал дутћнеwс.нл.

– Никад се није радило о новцу, већ о покушају да се министарство одбране наведе да схвати да нешто треба да предузме како би се задовољила правда према тој групи ветерана – рекао је Руперти.

Холадско министарство одбране тренутно исплаћује одштету само војницима који могу да докажу да пате од синдрома посттрауматског стреса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *