Ескалација шовинизма: Федерални медији против репрезентације Српске

Какав шок за крхки шовинистички ментални склоп треба да се деси, па да неко из Федерације јавно изговори Српска, умјесто замишљено погрдне скраћенице "ересу" (написмено РС-а, РС-у)?

среда, јун 26, 2013 / 14:50

Нормализације односа у БиХ тешко да ће бити, уколико неке усијане главе схвате да над другима не могу проводити апартхејд, а поготово док се нормални процеси и поштовање закона буду дочекивали оваквим испадима и медијским хајкама.

Један сарајевски портал, на крхко јавно мнијење у ФБиХ, истраумирано разним пријетњама о нестанку државе и злим сепаратистима из Српске (од чијег измишљања одлично живе, и које упорно покушавају напрвити својим дјелима) малтретира капс лок насловима, у којем, гле чуда, први пут изговарају Српска, умјесто РС.

Одлуку да се да дозвола да фудбалска репрезентација Српске одигра меч са Србијом коментариче се ријечима: Тако је Ногометнии савез Босне и Херцеговине дао  легитимацију виртуозу деструкције Милораду Додику да говори о распаду БиХ и  атрофији БиХ.

Да разбаталимо спин

Фудбалске репрезентације су селекције фудбалских савеза, без обзира колико се представљале као "националне селекције" и колико у суштини имале важан утицај на национално идентификовање.

Уколико постоји Фудбалски савез Републике Српске, он може у складу са правилима имати своју селекцију. Исто онако како је има и Каталонија, Баскија, и мноштво других покрајина мањег степена аутономије од Српске, и које обично играју један меч годишње.

Не постоји ниједна препрека, ни у НСБиХ ни у УЕФА, да репрезентација Српске не игра међународне мечеве. Фрапантно је да неке друге селекције, попут кадетске репрезентације ФСРС или подручних савеза Градишке (дио ФСРС) играју међународне мечеве, а да се то не дозвољава сениорској селекцији.

Уколико разорени умови у ФБиХ у томе виде проблем, јер ће у Српској доћи до повећања осјећаја самобитности, онда је то проблем за чије лијечење почињемо прекасно. Српска би свакако требала играти што више мечева, како би у шовинизмом оптерећенијем ентитету схватили да се ради о нечем сасвим нормалном.

Није крај

Као што је ипак речено, крајњу ријеч имају ФИФА и УЕФА. Оне су раније блокирали сличну идеју, а једини објашњив разлог је да су у ФС/НС БиХ, који шаље званичан захтјев ка њима, меч између Српске и Србије представили у лошем свјетлу, те иницирали одбијање. Уколико поново пошаљу захтјев осмишљен тако да га у УЕФА одбаце, представници ФСРС у НСБиХ би требало покренути озбиљније кораке да би се довео ред у овом савезу.0 КОМЕНТАРА

 1. e sad kad bi se NS/FSBiH kurcio do kraja trebao bi traziti da se odbori utakmica izmedju BiH i Kosova…. Samo sto to niko normalan nece trazit… cemu tenzije jer isto ta utkamica ne bi imala nista sa fudbalom.. Iako je razlika izmedju statusa kosova i srpske nemjerljiva i Kosovo ce ubrzo igrati prijateljske utakamice…

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/fifa-kosovu-dozvolila-prijateljske-utakmice

  al radi mira u kuci nek zaobicu Bosnu…..

 2. Рикси, свакако није твој проблем каква би та утакмица била и на којем нивоу би био квалитет фудбала. Република Српска има свој Фудбалси савез и по узору на многе земље у свијету треба да има репрезентацију и право да игра пријатељске утакмице.

  Слажем се са задњим пасусом у тексту. Ако ови из ФС БиХ опет буду иницирали одбијање… позабавити се ФС БиХ. Мада мислим да се пропустила сјајна шанса приликом усвајања Статута да се регулише ово питање јер су они били пред избацивањем бе-ха репрезентације из квалификација за свјетско првенство и могли смо да испоставимо своје захтјеве на које би сасвим сигурно пристали.

 3. FS BiH je saglasan da izabrana selekcija BiH entiteta RS odigra utakmicu protiv reprezentacije Srbije.Sovinisti koji su nesto pisali protiv tog sportskog dogadjaja nisu nista veci sovinisti od ovog koji je napiso ovaj tekst.
  Ja licno jedva cekam tu utakmicu i nadam se pobjedi selekcije BiH entiteta RS nad reprezentacijom Srbije jer kao sto znamo najbolji fudbal momentalno u regionu igraju bosanci i hercegovci,pa zasto bi selekcija BiH entiteta RS bila iznimka. Prognoza;selekcija BiH entiteta RS-reprezentacija Srbija 3-1.

 4. FS BiH je saglasan da izabrana selekcija BiH entiteta RS odigra utakmicu protiv reprezentacije Srbije.Sovinisti koji su nesto pisali protiv tog sportskog dogadjaja nisu nista veci sovinisti od ovog koji je napiso ovaj tekst.
  Ja licno jedva cekam tu utakmicu i nadam se pobjedi selekcije BiH entiteta RS nad reprezentacijom Srbije jer kao sto znamo najbolji fudbal momentalno u regionu igraju bosanci i hercegovci,pa zasto bi selekcija BiH entiteta RS bila iznimka. Prognoza;selekcija BiH entiteta RS-reprezentacija Srbija 3-1.

 5. @anja

  „Рикси, свакако није твој проблем каква би та утакмица била и на којем нивоу би био квалитет фудбала“

  Naravno… to nije moj problem… to je problem FIFE/UEFE a oni su nemilosrdni kad su u pitanju koristenje fudbala u politicke svrhe..zato su i zato ce odbijati ovakve zahtijeve…… od prijetnje FIFE/UEFE za izbacivanje nije bilo nista ozbiljno..

  “ јер су они били пред избацивањем бе-ха репрезентације из квалификација за свјетско првенство“

  to je bio paravan da se protjeraju nacionalisti iz saveza i dovedu pravi fudblaski radnici…. od tada je i krenuo uspon BiH fudbala…. i ti momci tj zmajevi nisu „oni“ nego i tvoji predstavnici u evropi i svijetu.. osim ako nisi gradjanin ove drzave….

  @bozojenjasvi

  slazem se u potpunosti samo sto ako zele srbijanci da igraju sa bosancima i hercegovcima nek se obrate Safetu Susicu pa nek poigraju sa zmajevima..

Оставите одговор