Сноуден "заглављен" на аеродрому, али зближава Москву и Пекинг

Пријетње САД неће приморати Русију да изручи бившег службеника НСА Едварда Сноудена, изјавио је председник Одбора Думе за међународне послове Алексеј Пушков. "Пријетње САД Русији и Кини неће дати резултата, само ће још више приближити Москву и Пекинг", навео је Пушков на Твитеру и додао да су "притисци непромишљени". Бивши службеник НСА Едвард Сноуден још […]

среда, јун 26, 2013 / 14:47

Пријетње САД неће приморати Русију да изручи бившег службеника НСА Едварда Сноудена, изјавио је председник Одбора Думе за међународне послове Алексеј Пушков.

"Пријетње САД Русији и Кини неће дати резултата, само ће још више приближити Москву и Пекинг", навео је Пушков на Твитеру и додао да су "притисци непромишљени".

Бивши службеник НСА Едвард Сноуден још је у транзитној зони московског аеродрома "Шереметијево", јер наводно због неважећег пасоша не може да купи карту.

"Сноуденов амерички пасош је поништен и он не посједује ниједан други документ којим може да докаже свој идентитет. Због тога мора да остане у транзитној зони на Шереметјеву и не може да купи карту па ни да напусти Русију", рекао је неименовани извор за агенцију Интерфакс, преноси телевизија "Раша тудеј".

Амерички "Ју-ес-еј тудеј" истовремено пише да "Сноудену истиче вријеме, јер транзитна виза коју је могао да добије у Русији важи само три дана", а према последњим информацијама није тражио њено продужење.

"Није јасно какав ће његов статус бити после тога, с обзиром на то да му је амерички пасош проглашен неважећим", наводи амерички медиј.

На другој страни, оснивач Викиликса Џулијен Асанж рекао је за РТ да је влада Еквадора издала Сноудену документа којим је добио специјални статус избјеглице, а на основу којих је он напустио Хонгконг.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је јуче да се Сноуден и даље налази у транзитној зони московског аеродрома Шереметјево, да није прешао руску границу, да је слободан да оде било куда и да би требало то да учини што је пре могуће.Оставите одговор