Смјена на врху у Аустралији

Бивши лидер лабуриста у Аустралији Кевин Рад смијенио је данас на тој функцији досадашњу шефицу странке Џулију Гилард, која ће му препустити и мjесто премијера. Бивши шеф владе Рад побиједио је на гласању у парламентарној групи Лабуристичке партије са 57 гласова за и 45 против, јавила је агенција Франс прес. Овакав исход највjероватније ће довести […]

среда, јун 26, 2013 / 14:55

Бивши лидер лабуриста у Аустралији Кевин Рад смијенио је данас на тој функцији досадашњу шефицу странке Џулију Гилард, која ће му препустити и мjесто премијера.

Бивши шеф владе Рад побиједио је на гласању у парламентарној групи Лабуристичке партије са 57 гласова за и 45 против, јавила је агенција Франс прес.

Овакав исход највjероватније ће довести до организовања нових избора у Аустралији већ у августу, иако је гласање већ заказано за 14. септембар, како би се искористила већа популарност новог-старог лидера код бирача.

Гилардова је раније данас позвала на гласање о свом вођству у партији, након настојања неких чланова странке да на челно мjесто врате Рада, кога је она "надгласала" 2010. године.

Посланици који подржавају бившег лидера Рада већ неко врijеме су настојали да смijене Гилардову, мање од три мjесеца прijе избора заказаних за септембар, не би ли преокренули резултате анкета који показују да лабуристима предстоји велики пораз, али и то да је бивши лидер популарнији од садашње премијерке.

Гилардова је раније изјавила да ће се повући из политике ако изгуби на гласању и позвала је све који оспоравају њено вођство да, уколико изгубе, учине исто.

Гилардова је Рада на положају шефа владе и лидера лабуриста смijенила 2010. годинеОставите одговор