Ердоган: Затворићемо Инџирлик и усвојити резолуцију о геноциду над сјеверноамеричким Индијанцима

На пријетње санкцијама и резолуцију Сената САД којом се признаје геноцид над Јерменима, председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би Анкара могла да затвори базу Инџирлик где се налазе америчке нуклеарне бојеве главе.

понедељак, децембар 16, 2019 / 18:26

Ердоган је за телевизију Хабер рекао да уколико буде непоходно, Турска би могла да затвори војну ваздухопловну базу Инџирлик.

"Имамо право на то", додао је Ердоган.

Према његовим ријечима, Турска би могла да затвори и радарски центар Куречик. "Уколико буду пријетили санкцијама, наравно да ћемо узвратити", поручио је Ердоган.

Ердоган је такође нагласио да би турски парламент могао да изгласа резолуцију о убиствима домородачког становништва САД током прошлих вијекова и прогласи их геноцидом.

Туска жртва међупартијских обрачуна у САД

Говорећ́и даље о резолуцији америчког Сената о признању геноцида над Јерменима 1915. године, која је усвојена у четвртак, турски предсједник је прокоментарисао да је резолуција "крајње политичка”, додајућ́и, "веома је важно за обе стране да САД не предузму кораке у нашим односима који се не могу поправити".

"Жалимо што поларизација унутар америчког политичког живота има негативне посљедице за нас и да неке групе злоупотребљавају развој наше земље за своје интересе, како би ослабиле Трампа”, додао је Ердоган.

Што се тиче недавних дешавања у Источном Медитерану, турски предсједник је нагласио да постоје значајне резерве угљоводоника, наводећ́и да Турска може да ради у региону са компанијама "јаким у међународној заједници".

Ми смо суверена држава, тако гледамо и Либију

Констатујућ́и да ћ́е споразум о безбједности и војној сарадњи са либијском Владом националног јединства (ГНА), ступити на снагу после његове ратификације у турском парламенту, он је нагласио да ћ́е овај споразум заштитити права Турске и Либије и да Турска нећ́е дозволити једностране акције.

"Ако либијска влада затражи војну подршку, Турска ћ́е донети своју одлуку”, приметио је Ердоган, поновивши да је Турска "спремна да пружи Либији све врсте подршке” и додао: "Ми смо у стању да предузмемо потребне мјере у контексту међународног права. "

Иначе ГНА признају Уједињене нације и имају своју владу у Триполију, без обзира што контролишу најмању територију од три постојеће фракције. Турска им пружа војну помоћ против друге фракције, ЛНА, која има владу у Бенгазију и знатно већу територију Либије. Прије три дана снаге ЛНА су обориле беспилотну летјелицу турске производње, типа Бајрактар.

Ми у Сирији прогањамо терористе, а не крадемо нафту

Што се тиче операције против Курда, по имену Извор мира, а која се проводи на сјеверу Сирије, турски председник је рекао да је циљ Турске у овој противтерористичкој акцији на сјеверу Сирије да се одржи мир са Сиријцима, а не да "краду нафту".

Тиме је алудирао на коалицију САД и Француске, када је при повлачењу пред турском и сиријском војском, Доналд Трамп јавно изјавио "узели смо нафту".

"Ни САД ни Русија нису успјели да елиминишу терористе ЈПГ / ПКК одатле (сјеверна Сирија) како су и обећали. Стога смо ми морали то да урадимо", закључио је Ердоган.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор