Eрдоган: Ако нас ЕУ не прими за деценију, одосмо својим путем

Европска унија ће изгубити Турску ако јој не буде дала чланство до 2023. године, изјавио је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган. "Вјероватно нас неће држати на чекању толико дуго. Али ако нас буду држали толико дуго, ЕУ ће бити на губитку, а у најмању руку изгубиће Турску", рекао је Ердоган током панел дискусије у Берлину, […]

среда, октобар 31, 2012 / 14:35

Европска унија ће изгубити Турску ако јој не буде дала чланство до 2023. године, изјавио је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган.

"Вјероватно нас неће држати на чекању толико дуго. Али ако нас буду држали толико дуго, ЕУ ће бити на губитку, а у најмању руку изгубиће Турску", рекао је Ердоган током панел дискусије у Берлину, упитан да ли ће Турска бити чланица ЕУ 2023. године, јавио је Ројтерс.
Већински муслиманска, али секуларна земља од око 74 милиона људи ојачала би ЕУ, казао је Ердоган, истичући да око шест милиона Турака већ живи у европском блоку, од којих три милиона у Њемачкој.

Турска ће 2023. године прославити 100. годишњицу од проглашења републике, настале на рушевинама Османлијског царства.

Ово је први пут да је Ердоган наговијестио колико дуго ће Турска остати на европском путу, у тренутку све већег удаљавања ове земље од европског блока који ју је, како сматра, занемарио.

Турска је почела преговоре о приступању са ЕУ 2005. године, до сада је испунила само једно од 35 неопходних поглавља, а Европска комисија је саопштила да ова земља још није испунила потребне стандарде у погледу људских права и слободе изражавања.

Напредовање Турске ка чланству практично је обустављено већ неколико година због противљења појединих чланица и неуспјеха у рјешавању спора око Кипра, чији су сјеверни дио заузеле турске трупе 1974. године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор