08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

У Бугарској пронађен најстарији праисторијски град у Европи

Археолози тврде да су на истоку Бугарске, недалеко од града Провадија, пронашли најстарији праисторијски град на тлу Европе, за чији је просперитет у оно доба била заслужна оближња солана.

среда, 31 октобра, 2012 / 13:52

Археолози су досад ископали остатке двоспратних кућа, камених бастиона и фортификационих зидова старих између 4.700 и 4.200 година п.н.е.

„Овде није ријеч о граду попут грчких градова – држава, древног Рима или средњовјековних насеобина, већ о граду из петог миленијума прије нове ере”, казао је Васил Николов, истраживач са бугарског Националног археолошког института.

Како преноси агенција АФП, Николов и његов тим раде на ископинама Провадија – Солницата, недалеко од црноморског љетовалишта Варне, од 2005.

Ове године су открили и малу некрополу која је побудила велико интересовање истраживача због необичног начина сахрањивања покојника и предмета пронађених у гробовима.

Град, у којем је живјело око 350 људи, био је изузетно добро утврђен, са високим зидовима дебљине два метра што се објашњава близином солане.

Наиме, становници овог древног града сакривали су у њему со коју су производили, а која је у то вријеме била драгоцјена роба и имала функцију новца.

Град није био само вјерски, већ и производни па и монетарни центар, објашњава професор Николов.

Читава област лежи на депозитима соли, једним од највећих у југоистоку Европе чија је експлоатација почела још у шестом миленијуму прије наше ере.

Захваљујући трговини сољу локално становништво је стекло огромну економску моћ, што би могло да објасни благо које је пронађено у некрополи надомак Варне.

Око 3.000 комада накита и ритуалних артефаката који су откривени у тим гробницама, старих 4.300 година п.н.е, сматрају се најстаријим предметима од злата на свијету.

(Танјуг)0 КОМЕНТАРА

  1. Бугари, народ најстарији. Најебали су. Једино их Височани могу спасити.
    Имају све предиспозиције.

Оставите одговор