У Бугарској пронађен најстарији праисторијски град у Европи

Археолози тврде да су на истоку Бугарске, недалеко од града Провадија, пронашли најстарији праисторијски град на тлу Европе, за чији је просперитет у оно доба била заслужна оближња солана.

среда, 31 октобра, 2012 / 13:52

Археолози су досад ископали остатке двоспратних кућа, камених бастиона и фортификационих зидова старих између 4.700 и 4.200 година п.н.е.

"Овде није ријеч о граду попут грчких градова – држава, древног Рима или средњовјековних насеобина, већ о граду из петог миленијума прије нове ере”, казао је Васил Николов, истраживач са бугарског Националног археолошког института.

Како преноси агенција АФП, Николов и његов тим раде на ископинама Провадија – Солницата, недалеко од црноморског љетовалишта Варне, од 2005.

Ове године су открили и малу некрополу која је побудила велико интересовање истраживача због необичног начина сахрањивања покојника и предмета пронађених у гробовима.

Град, у којем је живјело око 350 људи, био је изузетно добро утврђен, са високим зидовима дебљине два метра што се објашњава близином солане.

Наиме, становници овог древног града сакривали су у њему со коју су производили, а која је у то вријеме била драгоцјена роба и имала функцију новца.

Град није био само вјерски, већ и производни па и монетарни центар, објашњава професор Николов.

Читава област лежи на депозитима соли, једним од највећих у југоистоку Европе чија је експлоатација почела још у шестом миленијуму прије наше ере.

Захваљујући трговини сољу локално становништво је стекло огромну економску моћ, што би могло да објасни благо које је пронађено у некрополи надомак Варне.

Око 3.000 комада накита и ритуалних артефаката који су откривени у тим гробницама, старих 4.300 година п.н.е, сматрају се најстаријим предметима од злата на свијету.

(Танјуг)0 КОМЕНТАРА