Епл купује Сони?

Медији и финансијска тржишта спекулишу да се амерички "Епл" спрема да преузме јапански "Сони". Двије компаније нису жељеле да коментаришу те спекулације, иако је на тржишту акција забиљежен највећи раст обима промета акција "Сонија" у последња три мјесеца. Акције "Сонија" су у уторак под утицајем тих "вијести" у једном тренутку порасле три одсто. Акције "Сонија" […]

четвртак, октобар 28, 2010 / 14:45

Медији и финансијска тржишта спекулишу да се амерички "Епл" спрема да преузме јапански "Сони". Двије компаније нису жељеле да коментаришу те спекулације, иако је на тржишту акција забиљежен највећи раст обима промета акција "Сонија" у последња три мјесеца.

Акције "Сонија" су у уторак под утицајем тих "вијести" у једном тренутку порасле три одсто. Акције "Сонија" су на берзи у Токију ојачале 0,7 одсто на 2.742 јена, а у једном тренутку су скочиле чак на 2.804 јена. Обим трговања је достигао 17,6 милиона акција, што је највише од краја јула.

Спекулисање је покренула суботња вијест америчког финансијског магазина "Баронс" да "Епл" своју обимну готовину намерава да уложи у преузимање неке фирме, а поменути су "Адоб", "Сони" и "Дизни".

Генерални директор "Епла" Стив Џобс рекао је на састанку са аналитичарима 18. октобра да компанија у будућности види једну или више стратешких прилика, одговарајући на питање шта "Епл" намјерава да уради с готовином од 51 милијарде долара.

Неки аналитичари не вјерују да таква аквизиција може да прође. Уколико "Епл" покуша да купи цијели "Сони" то би било непријатељско преузимање, а то у Јапану сигурно неће успјети, рекао је један од аналитичара.

Он је додао да "Сони" сигурно неће хтјети да се споји са америчким "Еплом", који у сарадњи са "Гуглом" ради против њега.Оставите одговор