Договорен развој еко туризма у НП "Сутјеска"

На Тјентишту је јуче потписан Споразум за реализацију пројекта "Подршка развоју еко туризма у НП "Сутјеска". Споразум су потписали директор Сарајевске регионалне развојне агенције СЕРДА, начелник општине Фоча и директор Националног парк „Сутјеска“. Укупна вриједност пројекта је 413.060 евра. Од тог износа Европска унија ће уложити 349.985 евра, а СЕРДА 63.074. Јохан Хесе, Први секретар […]

четвртак, 28 октобра, 2010 / 15:30

На Тјентишту је јуче потписан Споразум за реализацију пројекта "Подршка развоју еко туризма у НП "Сутјеска".

Споразум су потписали директор Сарајевске регионалне развојне агенције СЕРДА, начелник општине Фоча и директор Националног парк „Сутјеска“. Укупна вриједност пројекта је 413.060 евра. Од тог износа Европска унија ће уложити 349.985 евра, а СЕРДА 63.074.

Јохан Хесе, Први секретар Делегације Европске уније у БиХ истакао је да је овај пројекат један од 11 пројеката које ће финансирати ЕУ у БиХ у укупном износу од 3.800 000 евра, по основу јавног позива објављеног прошле године.

– Парк представља велико благо БиХ, али тешко ћете доћи до релевентаних информација ако сте туриста који би желио доћи у Парк и у том смислу је потребна подршка даљем развоју, те повећање броја туриста и броја ноћења. Циљ је, прије свега, унапређење потенцијала које ове подручје посједује- истакао је Хесе.

Имплементатор пројекта је Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА која је дужна да га имплементира у наредна 24 мјесеца.

Пројекат подразумјева развој нових туристичких производа и програма у НП „Сутјеска“, едукацију за планинске водиче и спасилачке службе укључујући и сертификацију, израду веб странице, изградњу Инфо центра, реконструкцију планинарских и бициклистичких стаза, те реконструкцију планинских кућа на Доњим Барама, Орловачком језеру и Добрим Водама – рекао је Шевкија Окерић директор СЕРДА-е.

Партнер у реализацији пројекта је и општина Фоча. Начелник општине Здравко Крсмановић каже да је Национални парк „Сутјеска“ један од најљепших дијелова општине и представља јединствен судар прелијепе природе и историје. Он додаје да је данас обавјештен да је од стране Европске комисије у припреми још један пројекат у износу од 300.000 евра, чиме ће се укомпоновати туристичка понуда Фоче заједно са рафтингом као готовим туристичким производом.

Директор НП „Сутјеска“ Зоран Чанчар истиче да ће, сасвим сигурно, након реализације овог пројекта туристичка понуда Парка бити богатија,садржајнија и квалитетнија а све у циљу повећања броја туриста.Оставите одговор