Екстра брате: Латинични Андрић о трошку буџета

Још једном смо добили потврду да се о културном наслијеђу српског народа не води ни трунка лажне бриге. Екстра магазин је носилац пројекта “Пола вијека Андрићевог Нобела”. Влада је за њега, без икаквог конкурса и расправе издвојила 150.000 марака, којима ће се штампати дјела нашег нобеловца, а затим по симболичним цијенама продавати уз Екстра магазин. […]

понедељак, мај 16, 2011 / 12:29

Још једном смо добили потврду да се о културном наслијеђу српског народа не води ни трунка лажне бриге.

Екстра магазин је носилац пројекта “Пола вијека Андрићевог Нобела”. Влада је за њега, без икаквог конкурса и расправе издвојила 150.000 марака, којима ће се штампати дјела нашег нобеловца, а затим по симболичним цијенама продавати уз Екстра магазин.

Новац је обезбијеђен са ставке – расходи за Владине информативне кампање.

По обзнани ове трансакције нисмо дизали буку, јер Влада РС у свом асортиману за медије и промоције има толико гафова, да је у поређењу са њима и нетранспарентна популаризација Андрића преко политичког таблоида, изгледала као феноменална идеја.

Све би било "идеално" да прво издање (а вјероватно и остала) под именом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине", није штампано латиницом. Без обзира што латиничење код нас није ништа ново, и што нема никаквог плана ни бриге за очување (још увијек) званичног српског писма, ми се на то нећемо довољно привићи, да не би критиковали овакве појаве.

Српско писмо се потискује свуда из употребе, сем са смртовница, предизборних плаката и понеких навијачких транспарената. За разлику од времена из ближе прошлости када је страни фактор улагао доста новца како би нам објаснио како је ћирилица непрактична, ружна, непогодна за графички дизајн, сада ми својим новцем финансирамо уништење наше културне баштине.

Ни то није ништа ново, сем што је баш у последње вријеме кренуо нови вал естрадног србовања, на којем је Кустурица доведен у Вишеград, најављено снимање филма На Дрини ћуприја, велики извозни филмски пројекат, који ће свијету објаснити како од давнина стоје ствари у БиХ. Најављено је и да ће влада уложити новац да се Андрићеве књиге штампају, "па макар се дијелиле џабе", како је најавио министар Касиповић.

Наслов Андрићеве докторске дисертације, одбрањене 1924. у Грацу, коју Екстра поклања данас, поприлично обећава, али писмо на ком је штампана говори да нашег духовног развоја у 21. вијеку нема, ако већ нисмо у озбиљној деградацији.

Све је екстра

Екстра магазин је најстарији лист у Српској, основан још у рату, и забрањиван у вријеме министровања Мирослава Тохоља у сектору информисања. Штампали су се ћирилицом, и онда у опробаном маниру осталих медија прешли на латиницу.

Од вјечитог политичког сензационализма и опонирања, Екстра магазин лагано окреће ћурак када од Владе РС у програму помоћи медијима добија кусур од помоћи медијима.

У сумњивој, нетранспарентној, и бесмисленој подјели новаца, Екстра добија 51.494,80 марака, што је једина цифра која није била округла, и притом је имала и нешто у децималним вриједностима.

Потом га купује медијска група којој припадају Фокус и Бел ТВ, а све под капом Тамариса и његовог власника Милорада Јањетовића. Помоћ 2010. бива конкретнија, у виду 150.000 марака.

Након што је Влада након друге године изневјерила обећање да ће помоћ медијима трајати 5 година, услиједило је директно убризгавање новца Копањи и Јањетовићу. Независне добијају новац за дистрибуцију штампе у Србију, а Екстра магазин за Андрића.

Притом треба додати да је у фебруару ове године приватна фирма “Прес комерц” Бањалука, издавач дневних новина Фокус и Екстра магазина, добила од Владе РС 50.000 КМ за избор Зорана Шаренца, за „Нај менаџера“. Новац је одобрен са ставке расходи за услуге, рекламе и пропаганде и односе са јавношћу Владе РС, а парадокс је потпун јер Влада даје награду за приватну манифестацију.0 КОМЕНТАРА

 1. Није пропаст, већ корупција, новац, моћ, утицај… Шта очекивати кад нам годинама министарством задуженим за културу ведри и облачи Додиков лични џепни усташа? Ниједан грант није додијељен људима који се баве и живе од промоције СРПСКЕ традиције и традиционалних умјетничких форми! Али зато демонизација националне културе у виду „Демон – феста“ млати лову сваке сезоне… О „Акваријусу“ бивше поштанске службенице, а сада еминентне „дизајнерке“ да не трошим зубе…Зар је кусур Копања стекао културни рафинман само зато јер му је нека криминална шепртља одстранила екстремитете и уписала га у музеј новинарства у Вашингтону? Да ли у „Екстра“ раде други људи? Не, исти пљувачи за лову, сад су ЛИЗАЧИ и ПУШАЧИ за паре!
  У ствари, јест пропаст… Извини…

 2. A ja bas mislio kupiti, mislim da je Andric najpametniji covjek koji se rodio na podrucju Balkana, i da niko nije tako opisao Bosnu i prilike u njoj kao on.

  Medjutim nisam znao da je i ovaj list preuzeo, vlasnik preduzeca za sisanje trave, prijeratni izuzetan fizicki radnik i virtuoz na kosilici, a sadasnji multimilioner i jedan od glavnih sponzora laktaske hobotnice poznatije kao SNSD, te stoga odustajem, sto bi rekli, sa dusmanima ni pit’ ni pjevat B-). A uz to vrlo je moguce da je i radioaktivno kao Glas ili Fokus, ne treba nam jos i radioaktivni otpad u kuci B-).

  I na kraju jedan citat pomenutog nobelovca, o vremenima poput danasnjih :

  „U takvim prelaznim vremenima svi se odnosi pomjere. Tada se ne zna pravo šta je dopušteno a šta nije. Tada je sve moguće. I tada se podignu i osile kokošari.- Ivo Andrić, „NEMIRNA GODINA“.

  P.S. Sreca pa nije docekao da vidi da mu Janje objavjuje djela, mislim da bi se odmah objesio B-)

 3. објесио се би се он да зна да се припрема филм по његовом роману.. није, кажу, желио екранизацију нити позоришне представе од свог романа… ах, да ово је стање перманентно…навикавајте се..

 4. Брука. Зар је читалачка култура спала на то да нам безвременска дјела дијеле уз бљутаве часописе пуне одвратних и нискоинтелектуалних квазичланака. И то све праћено је учиштавањем нашег писма, писма којим је исти тај чије се дјело дијели као бомбоне на свадвби, цијенио, поштовао и користио. Срамота народе, срамота!
  Или да се будимо или да нестајемо, овако више не иде!!!

 5. Не знам хоће ли Екстра магазин штампати још Андрићевих дијела, али ако је ово једино, а штампано је у 5000 примјерака(тако пише) онда долазимо до закључка да је Влада за сваки примјерак Андрићевог доктората дала 30 марака, ако погледате квалитет штампе, папира и дизајна видјећете да је то „мало пуно много“.

Оставите одговор