Почетак предизборне трке

У Македонији је почела предизборна кампања за друге пријевремене парламентарне изборе, који ће се одржати 5. јуна – јавио је дописник Срне из Скопља. Партије, коалиције и независни кандидати који су се пријавили за изборе, до 3. јуна представиће своје програме пред гласачима. Државна изборна комисија потврдила је 18 изборних листи, а 1,835 милиона пунољетних […]

понедељак, мај 16, 2011 / 11:55

У Македонији је почела предизборна кампања за друге пријевремене парламентарне изборе, који ће се одржати 5. јуна – јавио је дописник Срне из Скопља.

Партије, коалиције и независни кандидати који су се пријавили за изборе, до 3. јуна представиће своје програме пред гласачима.

Државна изборна комисија потврдила је 18 изборних листи, а 1,835 милиона пунољетних грађана право гласа моћи ће да остваре 5. јуна под будним оком великог броја домаћих, али и посматрача из иностранства.

Према владајућем ВМРО-ДПМНЕ пријевремени избори у Македонији су једна врста референдума на коме грађани треба да бирају између реформи и транзиције.

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Бранко Црвенковски на првом митингу испред владе у Скопљу позвао је свог опонентна премијера Николу Груевског на ТВ дуел.

Партије из тзв. албанског политичког корпуса потписале су предизборни споразум о ненападању, а главна борба за гласове сународника одвијаће се између Демократске уније за интеграцију на чијем је челу Али Ахмети и Демократске партије Албанаца са лидером Мендухом Тачијем.

Аналитичари у Македонији слажу се да је највећа непознаница на овим изборима бивши македонски премијер Љупчо Георгијевски, који је изазвао реакције поновним политичким укључењем у предизборну кампању.

Георгијевски је један од оснивача ВМРО-ДПМНЕ, али остаје велика енигма коме ће се ВМРО-НП прикључити након избора.

Недавно је Георгијевски изјавио да би освајање 15 посланичких мандата у Собрању био велики успјех, али да ће бити задовољни и са седам до осам посланика.

Скопски "Дневник" упозорава данас да предизборна кампања неће превише утицати на гласаче, будући да се своди на монологе партијских лидера.

Према ријечима аналитичара, кампања ће обиловати увредама које неће озбиљно промијенити мишљења гласача.

На престојећим изборима македонско Собрање ће први пут добити три представника дијаспоре, тако да ће умјесто 120 посланика, колико их је било до сада, убудуће бити 123.

Македонија организује изборе по пропорционалном систему и подијељена је у шест изборних јединица.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор