Египат признао Косово напола, Србија се нада повлачењу

Египат је Косово признао само усмено – без икаквог папира – јуна 2013. године, три дана прије пада Муслиманске браће.

уторак, јануар 9, 2018 / 13:41

То је врло слабо признање коме се противило чак и тадашње Министарство спољних послова, наводи "Политика" позивајући се на извор из дипломатских кругова.

Исти, неименовани извор каже да не постоји никаква размјена нота између египатског и косовског министарства спољних послова, већ је то учињено једино кроз вербални исказ некадашњег портпарола министарства Бадр Абдел Атија.

"Све се то дешавало 26. јуна 2013, три дана прије пада Муслиманске браће. То вербално признање било је резултат, како неких унутрашњих калкулација Муслиманске браће, тако и спољних притисака којима су они били подложни", наводи саговорник београдског листа, коментаришући информације да се у Египту размишља о повлачењу признања.

Према његовим ријечима, уобичајени пут за признавање државе је размјена нота о успостављању дипломатских односа и отварању амбасада, али у овом случају – то не постоји.

Правило је да акт о признању доноси МСП, на основу одлуке владе или шефа државе, а када је ријеч о повлачењу признања, не мора формално да се упути папир већ то може да се уради и на другачији начин, објашњава саговорник "Политике" за њено штампано издање.

Српске дипломате су, такође, у више наврата и од званичника Амана могли да чују да та земља није признала Косово, напомиње се у тексту.

На питање да ли је тачно да би Египат могао да повуче одлуку о признању КиМ, први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић београдском дневнику је кратко рекао – видјећемо.

Истовремено, амбасадор Египта у Београду Езлдин Фахми Махмуд Фахми каже да амбасада нема званичне информације из Министарства спољних послова, односно од владе Египта, и да "не могу да се ослоне на информацију која је објављена у неким новинама".

Према писању "Вечерњих новости", у Египту јача струја која сматра да би морала да се преиспита одлука о признавању косовске независности, а о преиспитивању одлуке недавно је писао и један од најугледњијих египатских и арапских новинара Абдел Латиф ел Мањави.

"Политика" указује да Египат није усамљен случај у вербалном признавању Косова, наводећи као примјер Гвинеју Бисао, а истовремено подсјећа да је крајем октобра прошле године одлуку о повлачењу признања саопштио и Суринам, док је Сао Томе и Принципе прва земља за коју се везује идеја о промјени ставу у погледу независности Косова.

Уколико би Египат на било који начин саопштио да је усмено саопштење о признању ништавно, то би свакако била вијест која би одјекнула у свјетској јавности, јер је ријеч о изузетно утицајној арапској земљи, а уједно би то била и најутицајнија држава која се одлучила на такав корак, закључује "Политика".Оставите одговор