Хојт Ји дао оставку, хоће ли бити амбасадор у Сарајеву

Замјеник помоћника америчког државног секретара Брајан Хојт Ји поднио је оставку на ту позицију у Стејт департменту, јавила је вечерас Ал Џазира Балканс.

уторак, 9 јануара, 2018 / 13:27

Ова телевизија објавила је ту информацију у вечерашњим поноћним вијестима, позивајући се на изворе у Бијелој кући.

Наведено је и да се већ спекулише о насљеднику, а то би наводно требало да буде донедавни шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур.

Хојт Ји је дугогодишњи амерички дипломата задужен за Балкан, а предсједник Српске Милорад Додик веома често је негативно коментарисао његову улогу у збивањима у БиХ.

Прије два мјесеца спекулисало се да ће Хојт Ји постати нови амбасадор САД у Македонији, неки медији су чак позивали и на изворе из Стејт департмента, али он је то демантовао, па не би требало искључити могућност да и ова вијест буде оповргнута. Више детаља биће познато ујутро.

"Блиц" је објавио да би Хојт Ји требало да постане нови амбасадор САД-а у Сарајеву.

Коментаришући медијске спекулације да ће за новог амбасадора САД у Сарајеву бити изабран Ји, Додик је рекао да је тај амерички функционер у прошли петак званично разријешен дужности, што ће бити објављено 12. јануара, те да је небитно гдје ће бити амбасадор.

"Он је мало покушао да буде већи играч, него што му припада. У сваком случају, он је прошао. Гдје ће он бити амбасадор, то је небитно. Може да буде и у Сарајеву",навео је Додик за ТВ "Пинк".

Он сматра да је Ји добио већи значај него што му припада, будући да је "шарлатан, који је покушао овдје да спроводи своје и идеје једног ужег круга људи на Балкану".

"Тако су покушали и са причом о Дејтону два. Дејтон два није нова идеја, она је створена прије десетак година, и то у Сарајеву и код једног броја Американаца, који су сматрали да је баш тада било вријеме да дође до Дејтона два, како би се примарно укинули ентитети, а да би била створена унитарна БиХ", каже Додик.