Египат објаснио како је замрзнуо признање Косова

Шеф египатске дипломатије Самех Шукри је, објашњавајући шта за његову земљу значи "замрзнуто признање Косова", рекао да је став Египта да нема имплементације те одлуке док се кроз преговоре не постигне рјешење, у складу са међународним правом.

петак, новембар 30, 2018 / 11:32

На питање да ли је Косово у овом тренутку за Египат суверена и независна држава, Шукри је за РТС рекао да не жели да "категоризује шта Косово јесте, а шта није" јер се о томе, како је навео, "више пита међународно право и легитимитет".

"Наша позиција, као што сам објаснио и концентрисао се на то, јесте да нема имплементације те одлуке док се кроз преговоре не потврди да је тај статус у складу са међународним правом", истакао је он.

Он је указао и да Египат није отворио дипломатско представништво на Косову.

Шукри је подсјетио и да је одлука да се призна независност Косова донијета током године у којој је Муслиманско братство владало Египтом, "која је била специфичан моменат у историји земље".

"То се десило у посебном тренутку египатске историје и та влада је смијењена, и изабран је нови предсједник 2014. Ова влада је уважила позицију Србије и схвата колико је важно да се то питање рјешава у складу са међународним правом и резолуцијама Савјета безбједности, и у контексту преговора под покровитељством ЕУ", рекао је Шукри, пренео је Танјуг.

Он је оцијенио и да су односи Египта и Србије снажни.Оставите одговор