Египат: Хиљаде коптских хришћана на сахрани убијених демонстраната

Неколико хиљада египатских коптских хришћана окупило се данас на сахрани коптских демонстраната убијених у јучерашњем окршају са снагама безбједности у Каиру. Многи ожалошћени изразили су бијес према војсци, коју оптужују за погибије најмање 24 особе. Демонстранти тврде да су их је прво напала група људи, након чега је интервенисала војска и залетјела се возилима у […]

понедељак, октобар 10, 2011 / 21:12

Неколико хиљада египатских коптских хришћана окупило се данас на сахрани коптских демонстраната убијених у јучерашњем окршају са снагама безбједности у Каиру.

Многи ожалошћени изразили су бијес према војсци, коју оптужују за погибије најмање 24 особе. Демонстранти тврде да су их је прво напала група људи, након чега је интервенисала војска и залетјела се возилима у масу.

Владајући војни савјет затражио је од владе да проведе брзу истрагу о овом догађају.

Током дана у Каиру су се дешавали грађански изливи незадовољства и сукоби нижег интензитета између снага безбједности и Копта.

Многи припадници ове хришћанске заједнице затражили су смјену команданта војске, маршала Мохамеда Тантавија.

Није познато колико је хришћана међу жртвама јучерашњих сукоба, али валсти су објавиле да су међу мртвима три војника. САД су објавиле да јучерање насиље не треба да буде изговор за одгађање избора.

Копти, који чине око десет одсто популације, оптужују владајући војни савјет да је сувише благ према починиоцима напада на хришћане у Египту. Лидер коптске цркве папа Шенуд Трећи оптужио је инфилтраторе да су одговорни за насиље током јучерашњег протестног скупа.Оставите одговор