Ефбиху у парламенту остала само два Хрвата

Сједница Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ настављена је након двочасовне паузе без делегата из ХДЗ-ХНС-а, који припадају Клубу Хрвата.

четвртак, септембар 27, 2018 / 20:52

Како јављају федерални медији, потпредсједавајући овог дома Јасенко Туфекчић позвао је стручну службу да позову предсједавајућу Дома народа Лидију Брадару да се врати на своје радно мјесто, међутим, након паузе ни она, као ни и остали делегати хрватског народа, углавном из ХДЗ-ХНС-а, нису се појавили у сали.

На данашњој ванредној сједници Дома народа на дневном реду као једина тачка био је Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ.

Делегати Дома народа Парламента ФБиХ подржали су данас већином гласова Приједлог закон о изборним јединицама и броју мандата у федералном Парламенту, али због чињенице да овај законски акт није добио потребну већину у Клубу хрватског народа коначну ријеч треба дати Заједничка комисија за усаглашавање текста закона.

Брадара је данас саопштила да овај закон није усвојен уколико Комисија не успије да усагласи текст закона, те да се у том случају законски акт враћа предлагачу.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара истакао је, обраћајући се делегатима, да је његов задатак за штити Устав ФБиХ, те да сходно томе овај законски акт није добио потребну већину.

Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ одобрио је 20. јуна Представнички дом, такође на ванредној сједници, али као и сваки други закон ФБиХ, не може ступити на снагу ако га не изгласају оба дома.Оставите одговор