Док не изгубе конститутивност: Срби за представника у ХНК

Предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Невенко Херцег током посјете манастиру Житомислић изразио је задовољство тиме што Срби у овом кантону први пут након рата на изборе излазе са заједничком листом, истичући да је вријеме да Срби коначно добију свог аутентичног представника у овом кантону.

четвртак, септембар 27, 2018 / 20:59

Херцег је у пратњи замјеника предсједајућег Скупштине ХНК Томислава Мартиновића данас посјетио манастир Благовјештења Пресвете Богородице у Житомислићу и с игуманом Данилом разговарао о потребама манастира и могућностима побољшања положаја српског народа у ХНК.

Он је рекао да је посјетио манастир како би се на лицу мјеста упознао о актуелностима у вези с планираним радовима на побољшању садржаја, како за саме вјернике, тако и за бројне туристе који посјећују овај национални споменик.

Херцег је навео да је разговарано и о предстојећим општим изборима у БиХ, те додао да сматра да је "битно истаћи да је од изузетне важности изједначавање позиције три конститутивна народа како више никада не би допустили да један народ другом народу бира представнике у државним институцијама".

"Заједништво, народ и домовина треба да буду у центру свих наших разговора. Останак и опстанак на овим просторима циљ је свих нас, стога позивамо грађане да 7. октобра не остају кући, него да изађу на изборе и свој глас дају онима за које сматрају да ће бити њихови једини, прави и легитимни представници", додао је Херцег.

Игуман Данило захвалио је Херцегу за посјету и подршку коју његова Влада пружа српском народу и Српској православној цркви у ХНК, те за досадашњу изузетно добру сарадњу, истичући да разумије Херцегове поруке када је ријеч о легитимном представљању сваког од три конститутивна народа у БиХ.

"Ми очекујемо да се положај српског народа у ХНК побољша у сваком сегменту, нарочито о питању запошљавања у државним институција. У том смислу вјерујемо да ћемо убудуће имати бољу подршку", рекао је игуман Данило.

У манастиру Житомислић завршава се изградња и опремање Музеја у коме ће бити изложена збирка икона које датирају од 4. до 19. вијека, једна од значајнијих у БиХ.

Овај манастир сваке године посјети више хиљада туриста.

Манастир Житомислић налази се на пола пута између Мостара и Чапљине у истоименом мјесту и саграђен је 1566. године.

Један је од најстаријих и најзначајнијих православних манастира у БиХ и проглашен је за национални споменик.

Порушен је до темеља 1992. године, а његова обнова почела је 2002. и завршена је 2005. године, када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле.

Манастир Житомислић је прва православна богомоља која је обновљена у долини Неретве и стуб је православне духовности у долини Неретве.Оставите одговор