Џомбић: Тендер за аутопут до краја маја

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да ће тендер за изградњу аутопута Бања Лука – Добој бити расписан до краја овог мјесеца, а процедура до потписивања уговора могла би да траје 60 до 90 дана, јер је ријеч о међународном тендеру. Џомбић је нагласио да је Влада РС осигурала финансијску конструкцију за овај […]

четвртак, мај 5, 2011 / 15:37

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да ће тендер за изградњу аутопута Бања Лука – Добој бити расписан до краја овог мјесеца, а процедура до потписивања уговора могла би да траје 60 до 90 дана, јер је ријеч о међународном тендеру.

Џомбић је нагласио да је Влада РС осигурала финансијску конструкцију за овај пројекат, јер је Европска банка за обнову и развој спремна да кредитира Владу за дионицу од Прњавора до Добоја и приватни партнер који ће добити концесију за дионицу од Бање Луке до Прњавора и од Добоја до Јакеша.

Представљајући Извјештај о стотину дана рада Владе РС који је разматран на данашњој 14. редовној сједници Владе, Џомбић је рекао да је Уговор о реализацији пројекта термоелектране "Угљевик два" у фази усаглашавања, јер обје стране траже своје позиције и ту, како каже, неће бити проблема.

"Што се тиче инвеститора, може се погледати његов сајт, профил фирме, промете које остварује и мислим да ту нема никаквих проблема, да смо добили репрезентативног стратешког партнера за реализацију ове инвестиције", рекао је Џомбић новинарима у Бањој Луци.

Према његовим ријечима, до краја маја требало би да буде потписан и уговор о реализацији пројекта термоелектране "Угљевик два" и да не постоји опасност да ће се тим пројектом ући у приватизацију Електропривреде РС.

"Такође смо најавили покретање пројекта хидроелектране `Дабар`, а на сједници Владе у Требињу донијели смо одлуку о покретању тог пројекта који ћемо градити сопственим средствима, јер Електропривреда РС креће у изградњу ХЕ `Дабар` укупне вриједности 180 милиона евра", нагласио је Џомбић.

Он је додао да је Влада РС у овом периоду донијела још неколико одлука о инвестицијама у енергетском сектору као што је издавање концесије за ХЕ "Бочац" у вриједности 20-30 милиона евра и расписивање тендера за изналажење стратешког партнера за финансирање пројекта четири хидроелектране – горње Дрине.

Џомбић је нагласио да је сасвим сигурно да ће бити интересовања за ове инвестиције те да ће Влада моћи да бира партнера са којим ће ићи у реализацију пројекта.

Премијер Српске је нагласио да је договорена и набавка вагона из Србије за потребе "Жељезница РС" у вриједности 16 милиона евра и закључен уговор о набавци рачунара укупне вриједности пет милиона евра.

Говорећи о најављеној реформи пензионог система, Џомбић је рекао да су припремљене измјене и допуне закона о пензионом систему те да ће у овом мјесецу бити упућене у скупштинску процедуру у облику нацрта, а у јуну у облику приједлогу. Он је оцијенио да ће реформа пензионог система дати нова рјешења и омогућити континуитет пословања Фонда ПИО.

Предсјендик Владе РС је рекао да неће бити проблема ни око финансирања изградње болнице у Бијељини и реконструкције Клиничког центра Бања Лука, јер ће Европска инвестициона банка обезбиједити кредитна средства од 100 милиона евра са могућношћу повећања на 130 милиона.

Џомбић је додао да се ушло и у убрзану процедуру преговора са Европском инвестиционом банком о финансирању система за одбрану од поплава, са Свјетском банком и Европском инвестиционом банком потписан је уговор о реалзацији нових кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС, а Гарантни фонд у наредних 10 дана требло би да изда прву гаранцију за добијање кредита.

"У протеклих стотину дана одржана је фискална и социјална стабилност РС и она ће бити одржана и у наредном периоду, што је наш приоритет за 2011. и 2012. годину", нагласио је Џомбић и додао да је за првих 100 дана расписан тендер за подстицај запошљавања у укупном износу од пет милиона КМ, према којем би сваки послодавац који запошљава више од десет радника за сваког новог запосленог радника могао да добије 2.500 КМ под условом да тог радника задржи три године на послу.

Предсједник Владе РС рекао је да је упркос позитивним помацима у индустријској производњи и других помака у прерађивачком сектору незахвално говорити о тренутку изласка из кризе.

Џомбић је нагласио да ће детаљне информације о свим пројектима и активностима које је Влада требало да уради у протеклом периоду бити познате за 14 дана када ће Влада РС разматрати информацију о стотину дана рада Владе РС.Оставите одговор