Влада разматра статус приватних факултета

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о ревизији статуса приватних универзитета и сугерисаћe просвјетној инспекцији да изврши детаљан и потпун преглед свих шест приватних универзитета у РС како би се утврдило које ће од ових високошколских установа у академској 2011/2012. години задржати статус универзитета. Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић нагласио је да […]

четвртак, мај 5, 2011 / 15:35

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о ревизији статуса приватних универзитета и сугерисаћe просвјетној инспекцији да изврши детаљан и потпун преглед свих шест приватних универзитета у РС како би се утврдило које ће од ових високошколских установа у академској 2011/2012. години задржати статус универзитета.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић нагласио је да су највеће замјерке комисије за ревизију приватних универзитета биле на испуњеност услова од пет различитих студијских програма из три области образовања за статус универзитета, на ангажман кадрова и двојног радног односа наставног особља.

"Они који не испуне све услове изгубиће статус универзитета и моћи ће наставити свој рад као високе школе, разлика је у томе што универзитети могу изводити други и трећи циклус студија", рекао је Касиповић новинарима у Бањалуци након сједнице Владе РС.

Он је нагласио да је приватна иницијатива у области образовања значајно напредовала и да се из године у годину подиже квалитет рада, али да Влада РС и ресорно министарство ником не гледају кроз прсте на путу оспособљавања високошколских установа за процес акредитације који би требало да почне до краја ове године.

Влада РС усвојила је нацрте закона о измјенама и допунама Закона о основном образовању и Закона о средњем образовању, а Касиповић је образложио да је ријеч о усклађивању ових аката са сугестијама које су дали партнери у области основног и средњег образовања и законима о јавној управи и школовању посебно надарених ученика и уређивању питања запошљавања у школама у РС.

На данашњој сједници усвојена је информација о манифестацијама којима ће се обиљежити 50 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу, а Министарство финансија и Министарство просвјете и културе РС задужени су да обезбиједе потребна средства за те намјене.

Касиповић је додао да је усвојена информација о успостављању виртуелне библиотеке у РС, чиме се та надлежност враћа РС, те ствара реална основа за библиотекарство у РС, али и за различите базе података.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *