Два лица Милорада

Ево појави се један нови Милорад. Али не Додик, већ Живковић, који није могао издржати а да јавно не каже, како влада конфузија у редовима владајуће странке, и да се властито хаотично стање испољавају на најосјетљивијем питању по Републику Српску, питању Устава БиХ. Прошле седмице смо били свједоци да по први пут неко из РС, […]

четвртак, април 2, 2009 / 02:01

Ево појави се један нови Милорад. Али не Додик, већ Живковић, који није могао издржати а да јавно не каже, како влада конфузија у редовима владајуће странке, и да се властито хаотично стање испољавају на најосјетљивијем питању по Републику Српску, питању Устава БиХ.

Прошле седмице смо били свједоци да по први пут неко из РС, тачније три делегата из СНСД, гласа за измјене Устава које иду на штету Српске, и које су против дејтонских принципа што практично отвара врата за израду новог Устава. Још горе је то, што је само дан прије овакве одлуке, Народна скупштина РС усвојила декларацију предсједника Српске о уставним промјенама. А она је у потпуној супротности са одлуком Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, у којој су учествовали поменути есенедеови делегати, и на тај начин обманули предсједника републике, народну скупштину и јавност Српске.

И, као гром из ведра неба, предсједавајући доњег дома БХ парламента, Милорад Живковић, износи недвосмислен став да је погубна, штетна и лоша одлука његових страначких колега, и да треба повући иницијативу о уласку у уставне промјене. Оне су, како и сам каже, имале за циљ да се помогне унутарстраначким изборима у СДА, и да допринос СНСД Сулејману Тихићу.

Позадина је, очигледно, тежња једног дијела Милорадове странке да подржи и Бакира Изетбеговића, па се задњих дана могу чути коментари да се моћни СНСД дијели на Суљине и Бакирове. Вјероватно се почетна храброст Милорада Ж. да проговори о односима унутар странке, морала компензовати на други начин, па је брже-боље Милорад Ж. био приморан да исти дан да интервју, гдје су Иванић и Чавић страни издајници, како би скренуо пажњу са националне бруке у којој и сам учествује.

Намјерно или не, показало се да СНСД нема јасног концепта, нити усаглашеног става, а нити води одговорну политику Српске. Или је то све дио глобалне игре, својствене појединим кључним играчима на политичкој БХ сцени: обећај па се повлачи главом без обзира, па опет обећај, и тако у круг.

То је игра која се не може добити.Оставите одговор