Донирани шовинизам: Дан бијелих квака

Шовинисти и фашисти огнути у грађанистанско рухо, и ове године у Приједору не дозвољавају мртвима да се смире у гробовима и буду достојно ожаљени.

недеља, мај 31, 2015 / 14:41

Фронтал је већ писао на тему донираних умова и историјских дешавања у Приједору, тако да ту не треба ништа више додавати, а поготово додавати изјаву сваког нормалног човјека, да све невине жртве у посљедњем грађанском рату не треба заборавити.

Али не треба ни искориштавати!

Оно што је најбитније поновити, јесте да је у питању потпуни фалсификат и безочна измишљотина, о тобожњем наређењу да сви несрби морају бити обиљежени некаквим бијелим тракама. То се никада није збило.

Мотив бијелих трака је потпуна лаж! Њен једини циљ је да се изазове асоцијација на Трећи рајх, а да се прикрије да су Срби и Јевреји у вријеме владавине усташког режима морали носити обиљежја у виду траке на надлактицама, и ознака на кућама и радњама. Дакле идеологије оних чији потомци и поштоваоци имају намјеру изазвати нови рат, провокацијама као што је данашње испуцавање бијелих квака.

Ко је за: Антидејтон, 1. март, безвезњаци из Бање Луке…

Но, уколико данас у Сарајеву бијеле траке дијеле припадници нетолерантног, нескривено ратнохушкачког и агресивног покрета као што је Антидејтон, или ако се "то тиче" исто тако биједне и сажаљиве дружине као што је "1. март", шта мислити о онима који исто то раде у Бањој Луци?

Прије свега треба често мислити и појмити да је Бања Лука свјетлосним годинама толерантнија од Сарајева. На своју штету, ако се толерантност може тако посматрати.

У истом том Сарајеву су, прије неки дан, они који су дошли да обиљеже годишњицу страдања ненаоружаних војника свих националности, који су побијени изашавши из касарне на вјеру повампиреним усташама, у Добровољачкој улици били одијељени траком чак и од новинара. Као да носе неку заразну болест, а не цвијеће за невино пострадале.

А и Добровољачка улица се више не зове тако, већ Хамдије Крешевљаковића. Што и не чуди, кад се зна да је име носила превасходно у част оних који су из тадашње Аустро-угарске добровољно учествовали у Првом свјетском рату на страни ослободилачке Српске војске.

Осим естрадног политичења као што је то случај са Сребреницом, екстремно нетолерантни исламисти и шовинисти протежу своје пипке и на друга мјеста страдања муслиманског народа. Тако се сличне ствари сад организују по Приједору, Власеници, Братунцу и слично; а циљ им није комеморација, већ прављење што већег јаза између муслимана и православних, да се никада не измире.

Не чини другима, што не желиш…

Неко ко не допушта подизање споменика и комеморацију припадницима других народа и вјера, односно неко ко у Сарајеву и Тузли на спомен плочама у име мултиетничности држи синтагме као "српски злочинци" и "српски фашисти", нема права да држи лекције другима. Још мање да буде оволико провокативан и агресиван, користећи нашу колективну несрећу и заједничку срамоту из рата 1992.-1995. године.

Прво треба почистити у свом дворишту, као што то имају обичај рећи потпуни безвезњаци и људи са никаквим угледом у Бањој Луци, кад им се приговори зашто не долазе и не помажу комеморације српским жртвама у овом рату.

Стављање бијеле траке у Приједору на руку Младена Стојановића, вође српског отпора усташком клању на Козари, односно губилиштима Јадовна и Јасеновца, још је један безобразан покушај отимања историјских симбола и фалсификовања повијести. Антифашистички покрет је у Другом свјетском рату до 1944. био искључиво српски, шта год неке новоусташе мислиле о томе данас.

Бирање Дана општине Приједор за датум ове квазиманифестације по имену Дан бијелих трака, очигледан је примјер жеље за изазивањем међунационалног сукоба и насилних конфликата.

Има једна турска ријеч свима нам заједничка: инат!

(На насловној фотографији су припадници ОС БиХ, тј. Српског пука, при полагању вијенца на спомен обиљежје погинулим борцима ВРС, данас у Приједору.)202 КОМЕНТАРА

 1. U BL i Prijedoru oni koji su dijelili bijele trake za vrijeme DSR oce Srbima da dodjele svoju ulogu dzelata a oni da uzmu karakter zrtve. Propaganda je pitanje ambicije i novca ipak, ono sto je otuzno jeste da ljigavi karakter ne moze ni propaganda sakriti, te umjesto cevapa u Sa dobije batine samo zato sto si Srb.

  U svojim djelima, a posebno u Na Drini cuprija, Ivo A. pise o Austrougarskoj, te kaze u jednom dijelu kako austrogari hoce da posredstvom plakata da promovisu svoju dobrotu uzimajuci ono sto su nama nametnuli, te jos kaze, to je siguran znak da su propali. Zaista ubrzo AU propade ubrzo.

 2. Gdje su bili pradjedovi i djedovi onih koji su stavili traku na Mldenov spomenik?
  Bili su cvijeće u antinom djerdanu.
  Partizani muslimani pod Mladenovom Kozarom do septembra 43. god mogli su da se izbroje , da ne bih pretjerao pa da kažem na prste jedne ruke, eto na prste obje ruke.

  “ Poglavniče, kune ti se cvijeće,
  pod Kozarom Srba biti neće…
  Kolikoje pored Sane vrba
  Tolko ćemo mi poklati Srba…“

  E pa bijelotrakaši, donesite mi papir da su vam djedovi i pradjedovi bili Mladenovi saborci, ili partizani rije septembra 43., nosim vas krke od Mladenovog spomenika u PD do spomenika na Mrakovici.

  Grade moj, zbog ovakvih uvreda i skrnavljenja spomenika , pored spomenika postaviti kamere.

  Ko je objesio Miru Cikotu u parku preko puta Mladenovog spomenika?

  Bilo je zločina u Prijedoru u prošlom ratu prema nesrbima, ali zločin je i istoriju prekrajati.

  Antini djerdani i antifašisti!!!!
  Bog i šeširdzija.

 3. DP P229, Zaključci od 7. juna 1992. koje su usvojile opštine Bihać, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa – koja se tu
  naziva „Srpska Krupa“ – Sanski Most, Prijedor, Bosanski Novi i Ključ. 531 Dokument je naslovljen na Krizni štab ARK-a, rukovodstvo Srpske Republike BiH i 1. krajiški korpus VRS-a.
  Izneseni su, između ostalih, sljedeći zahtjevi: “(…) 5. Tražimo ultimativno od rukovodstva Autonomne Regije krajina
  da u roku od tri dana jasno definiše granice Autonomne Regije krajine. Smatramo da je to neophodno sa vojničkog
  aspekta stvari jer bi se na taj način izbjegla dezorganizacija srpskog naroda u Autonomnoj Regiji krajini. Jasni politički
  ciljevi i jasne državne granice mnogo bi značili za podizanje morala vojske Srpske Republike BiH. 6. Svih sedam
  opština naše subregije je saglasno da se sa teritorija naše opštine isele Muslimani i Hrvati do nivoa kad svaka od ovih
  opština može da održava efikasnu i ostvaruje srpsku vlast na svojoj teritoriji. U tom smislu tražimo od Kriznog štaba
  Autonomne Regije krajine da se omogući koridor za iseljavanje istih prema centralnoj Bosni u Alinu nezavisnu državu
  BiH jer su oni za to i glasali. U koliko rukovodstvo Autonomne Regije krajina u Banja Luci ne bude rješavalo ovo
  pitanje naših sedam opština će sve Muslimane i Hrvate sa teritorija naših opština pod vojnom pratnjom sprovesti u
  centar Banja Luke (…)”

 4. 12. juna: načelnik CSB-a naredio je svim SJB-ovima da provedu jednu odluku Kriznog štaba ARK-a od 10. juna 1992.
  u kojoj se kaže: “Iz područja Autonomne Regije krajina dobrovoljno, odnosno po sopstvenoj volji se mogu iseljavati
  samo žene, djeca i starci. […] navedene aktivnosti treba obaviti u saradnji sa dobrotvornim društvima.”

 5. DP P1582, Odluka Kriznog štaba
  ARK-a, informacija koju je pukovnik Vukić uputio Glavnom štabu VRS-a 9. juna 1992., u kojoj stoji: “[u] jedinicama
  1. KK (…) se nalazi 67 starešina muslimanske i hrvatske narodnosti. Ultimativno je postavljen zahtev da se isti sklone
  sa ključnih i komandnih dužnosti do 15. 06. 1992. ili će oni preuzeti rukovođenje oružanim snagama

 6. Odluku Kriznog štaba ARK-a od 22. juna 1992. :

  I. Da se na svim rukovodećim mjestima, na mjestima gdje je moguć dotok informacija, na čuvanju društvene imovine, odnosno na svim mjestima koja imaju važan značaj za funkcionisanje privrednog subjekta mogu nalaziti isključivo kadrovi srpske nacionalnosti.639
  Ovo se odnosi na sva društvena preduzeća, dioničarska društva, državne institucije, javna preduzeća, Ministarstva unutrašnjih poslova i vojsku Srpske Republike Bosne i Hercegovine.
  Takođe se na ovim mjestima ne mogu naći ni radnici srpske nacionalnosti koji to nisu potvrdili Plebiscitom ili još nisu ideološki raščistili da je jedini predstavnik srpskog naroda Srpska demokratska stranka.
  II. Rok za realizaciju zadataka iz člana 1. ove Odluke je petak, 26. 06. 1992. godine do 15,00
  časova, o čemu će predsjednici Kriznih štabova opština podnijeti izvještaj ovom Kriznom štabu.640

 7. 256. Otpuštanje radnika nesrba s posla, razoružavanje nesrba i preseljenje nesrpskog stanovništva bile su operativne mjere preduzete u sklopu provođenja Strateškog plana. Pretresno vijeće se u potpunosti uvjerilo da je Krizni štab ARK-a odgovoran za upravljanje i koordinaciju provođenja tih mjera na teritoriji ARK-a. Provođenje tih mjera osiguralo je kontrolu bosanskih Srba širom ARK-a i omogućilo ostvarenje Strateškog plana na tom području. Prema tome, Pretresno vijeće se uvjerilo van razumne sumnje da su odluke Kriznog štaba ARK-a u tri gorepomenute oblasti značajno doprinijele
  vršenju zločina nad nesrbima u Bosanskoj krajini tokom perioda na koji se odnosi Optužnica.

 8. Како год се окрене, па ваљда би се морало моћи дефинитивно утврдити да ли је или није била стварна таква глупа обавеза.

  —————————–

  Чешњаку, браво. Сад само објасни како стереотипна понашања приписујеш само Србима.

  ЈА мислим да је једна од најбољих могућих ствари дати могућност да се угрожено становништво евакуише. Напротив, Туђманово „задавање таквог ударца“ да не могу више се опоравити је већ проблематинчно.

 9. Cesnjak
  Ti opet ne pokaza ko je to naredio.Muslimani i Hrvati,,kazu da je bilo na radiju i TV-u.Ukoliko imamo snimljene emisije na radiju iz Drugog svj.rata,kako to da ni jedan napredni M(m)usliman,od 1993.Bosnjak ili Hrvat,to ne snimi.Lazete kao psi.To je vas projekat iz 40-tih godina proslog vijeka,kada su Jevreji nosili zute a Srbi bijele trake.Dobro citira Karabaja :Niko krupno ka turcin ne laze.To se nije desilo,prvi ste napali u Prijedoru i popusili.Prijedorcani su tada bili jos u Slavoniji.Prepad vam nije uspio.Gdje je 300000 ubijenih jadnih Bosnji i 50000 silovanih ?Srbi izgleda nisu ratovali nego su samo trpali.Kako vas nije sramota toliko lagati,i da li vjerujete u te servirane vam lazi.Ja npr.kada sam ratovao protiv vas 90-tih,uopste vas nisam mrzio.Danas 20 godina poslije svih vasih sranja i trubljenja na Tv-u,nisam siguran.

 10. Zulko,izvacis izmedju redova,nesto sto ti je servirano,knjigu naravno nisi procitao,jer si debil,bot,kakao god.Kao sto Bosnje i Hrvati nikad nisu procitali ni Garasanina,ni Cosica ni memorandum SANU,ali se stalno pozivaju na velikosrpski nacionalizam.Cosic ima bolji citat:
  Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda

  Ili Balasevica kojeg obozavate
  „Povod za sve bilo je Kosovo. Zlo je tamo. Nakotili se došljaci iz susednog mraka, iz zemlje bez istorije, bez ptica, bez slikara, balerina, violončelista…”;)

 11. „Стављање бијеле траке у Приједору на руку Младена Стојановића, вође српског отпора усташком клању на Козари, односно губилиштима Јадовна и Јасеновца, још је један безобразан покушај отимања историјских симбола и фалсификовања повијести. Антифашистички покрет је у Другом свјетском рату до 1944. био искључиво српски, шта год неке новоусташе мислиле о томе данас.“

  …………………………………………………………

  Zanimljivo, koliko je moralno-retoričkih eskivaža bilo potrebno strpati u nekoliko rečenica da bi se izbjeglo reći da su Mladena ubili ljudi koji su na kapama nosili ista obilježja kao i oni koji su devedesetih Bošnjake bacali u masovne grobnice.

 12. Exč
  pa u prvom tekstu koji je linkovala redakcija imaš potvrdu:

  „Састојала се у томе да лојални грађани Републике Српске, који не желе да учествују у оружаним сукобима, своје куће обиљеже бијелом заставом – дакле симболом предаје!
  „Фронтал је дознао да су данас актуелне и фамозне бијеле траке, заправо најобичније импровизоване бијеле заставе које означавају предају! Односно посљедица неуспјеле оружане побуне против власти Републике Српске, која је организована међу муслиманским становништвом у Приједору.Поменути устанак против уставног поретка Републике Српске…“

  Pazi molim te, Ustanak protiv „Ustavnog poretka Republike Srpske…“

  Zato sam i povadio samo nekoliko pasusa iz presude Brđaninu gdje su navedeni, nabrojani i citirani dokumenti u kojima se kaže:

  – „Svih sedamopština naše subregije je saglasno da se sa teritorija naše opštine isele Muslimani i Hrvati do nivoa kad svaka od ovih
  opština može da održava efikasnu i ostvaruje srpsku vlast na svojoj teritoriji.“

  – Nesrbi i nelojalni Srbi otpuštaju sa posla

  – Da protjerano stanovništvo sa sobom može ponijeti samo 300 KM, a svoju imovinu, kako je navedeno u presudi, zamijeniti ili prepisati Republici Srpskoj.

  —————————————————————-

  Shvataš li o čemu je riječ’
  Bijele trake su samo manifestacija koju se ovdje pokušava negirati, nečega mnogo strašnijeg o čemu se ne može raspravljati jer postoje dokumenti koji svjedoče o politici segregacije koju je provodila klika za čije postupke i dan danas uredništvo Frontala koristi termin „Ustavni poredak Republike Srpske“ i osuđuje pobunu protiv takvog poretka.

  Reci mi ti – da li je svaki iole normalan Srbin trebao ustati protiv ovakvih odluka. Ne zaboravi da se i u Mladićevim bilješkama navodi, mladićevom rukom zapisano kako ga Simo Drljača zove da pomogne u ukopavanju žrtava Tomašice.

  Prijedor, grad u kojem je do sada otkopano preko pedeset masovnih grobnica, ubijeno preko stotinu djece, grad u kojem je nađena najveća masovna grobnica, grad u kojem je pisanim odlukama zaveden sistem najgore segregacije…

  Bijele trake su tu samo simbol i bijele trake su najmanje zlo od svih zla koja su tim ljudima činjena

  E sad, ako neko danas misli da tim trakama treba povezati oči da se ne vide objelodanjeni dokumenti o organizovanom i provedenom zločinu – nije važno.

  Ja samo mogu zamišljati kako će ljudi upleteni u takve zločine, poput Nenada Stevandića, svojoj djeci lagati o svom učešću u proganjanju nevinih ljudi, a djeca će kad tada odrasti i moći u presudi Brđaninu i ostalim ratnim zločincima odgovornim za logore i masovne grobnice u Krajini naći ime svog oca kako se navodi kao saradnik osuđenih ratnih zločinaca. Ako i ne budu vjerovali sudijama i presudama imaće pred sobom dokumente poput onih koje sam naveo.

  Zločin je otkriven, dokumentovan i dokazan- sad slobodno nastavimo raspravu o trakama.

 13. Ко су (анти)фашисти 21. вијека и да ли постоји потреба за њиховим постојањем?
  Фашизам у 21. вијеку неспорно постоји, мада у другачијој форми. За разлику од Хитлера који је покоравао оружјем, савремени фашисти покоравају економски, а тек у случају јачег отпора користе војну силу. Олако коритећи термин АНТИФАШИЗАМ, девалвирамо масовне злочине фашизма. Као што је за фашизам нужан предуслов постојање национализма, још више је то случај када говоримо о савременим српским (анти)фашистима. За разлику од антифашизма 20. вијека, који је подразумијевао борбу против окупатора, (анти)фашисти 21. вијека сарађују с окупатором (неоколонизатором). Иако заговарају индидвидуализам и дјелују против националног груписања, и сами се групишу. Док су дједови антифашисти дјеловали по шумама и горама, јели кору с дрвећа, унуци („антифашисти“) су представници САЛОНСКОГ АНТИФАШИЗМА. Против фашизма се боре с вискијем или шампањцем у руци, а семинаре држе по најлуксузнијим хотелима. Иако се представљају као либерали, карактерише их искључивост, нетолеранција према другачијем мишљењу (ПСЕУДОЛИБЕРАЛИ), а у судару с аргументима олако потежу за етикетирањем. Ако нисте као они, ако не размишљате исто као они, ако користите властито писмо, његујете културу , добијате етикету фашисте или клерофашисте, нецивилизоване личности. Њихов „антифашизам“ се своди на вријеђање нације и националиста, цркве и политичких неистомишеника, којима лијепе етикету „фашиста“. Сматрају да је јачи ефекат уколико се употреби сложеница „клерофашиста“. За њих су географске карте Србије, Косова и Метохије и застава Србије клерофашистичка обиљежја.

  За разлику од национализма у ужем смислу ријечи (родољубља), који предстваља љубав, савремени (анти)фашизам у својој основи има мржњу према националистима. Често им у недостатку аргумената привиђа пензионисани епископ Качавенда. Занимљиво је да српски антифашисти (антисрпски фашисти), потомци жртава фашизма, никад нису стали у одбрану српског народа од фашизма. Уколико их позовете да вам се придруже у поклањању српским жртвама у Јасеновцу или на Јадовну, рећи ће вам да не посјећују мјеста гдје иду представници „српских фашистичких организација“. Налазе рационализацију како за злочине Јове Капичића у миру тако и за посипање радиоактивног уранијума по српској дјеци 1999. године. Слијепи су за чињеницу да су Срби на Косову и Метохији данас једини народ у Европи који живе под пријетњом етнички мотивисаним убиствима, да живи у резерватима. Не налазе за сходно да се боре против протјеривања ћириличног писма из Вуковара, као недвосмисленог испољавања фашизма. Зажмирили су и над протјеривањем Срба из Хрватске крајем 20. вијека, чиме је довршен пројекат из 1941. године. Поставља се питање да ли би, да их вратимо у 1941. годину стали на страну Хитлера? Друго битно питање је ДА ЛИ СУ „АНТИФАШИСТИ“ У СТВАРИ ФАШИСТИ, уколико у старту покушавају дискредитовати и етикетирати све које нису као они? Колико је танка та нит између српског „антифашизма“ и антисрпског фашизма?
  Позивају на толеранцију, разбијање граница, љубав међу људима, борбу против дискриминације, али у пракси промовишу мржњу према националном и традиционалном. У Западној Европи су усмјерени против великих капиталистичких корпорација и банака, док су код нас финансирани управо новцем заступника корпоративног капитала, тј. ЕКОНОМСКОГ ФАШИЗМА. Њихови непријатељи овдје нису банке и корпорације, већ националисти и Српска православна црква. Не смета им познати француски национализам, нити америчка национална политика, не смета им навијање за своје националне тимове са националним заставама, не прозивају своје родитеље да су фашисти зато што су им дали српска традиционална имена. Не знају да објасне како то Срби националисти навијају за Бекрића или Сулајманија. Не знају да објасне разлику између њиховог аутошовинизма и шовинизма оних које етикетирају. Није им јасно зашто глобализму, неолибералном фашизму сметају породица, нације и религија, као ни зашто је индукована економска криза у продукцији њихових ментора плодно тло за фашизам. Није им јасно да су отимање ресурса, контрола држава и малих народа преко дугова облик савременог фашизма. Схватају то чак и потомци мађарских фашиста, борци против савременог фашизма (корпоративизма). Чудно је и да српски (анти)фашисти имају готово подударне ставове са хрватским националистима. Неки их називају секуларним свештеницима или латентним комунистима у служби неолиберализма. (Анти)фашисти су своје ставове, свој „антифашизам“ јако добро знали уновчити. Ријетко су идеалисти. Вјероватно би се трансформисали они и у националисте, ако би им неко добро платио. Сви су редом чланови неких невладиних организација и најчешће примају плату у зеленим новчаницама. У свом развојном путу прошли су кроз модерну дресуру, тако да им данас није више потребно ни плаћати. Процес дресуре се одвија у три фазе. У првој фази им неко обећа десет дана у луксузном хотелу у Дубровнику у замјену за ријечи: „Ја сам лош човјек. Крив сам за многе ствари које се дешавају око мене, па и за оне на које нисам имао утицаја. Заслужио сам казну и носићу тај терет кривице доживотно“. Промисле, па помисле: „Шта ме кошта да кажем, да мало осјетим луксузни живот? Лакше је филозофирати него радити. Свакако од свог рада овдје не могу себи тако нешто приуштити.“ И пристану на игру и изготиве се. А онда им се сугерише да изађу пред тв камере и то исто кажу да сви чују и они то учине, те за награду мало путују по Европи, учествују на неким семинарима „за младе и прогресивне људе“, који се боре за „транзициону правду“. Ослади им се такав живот, а сваку изговорену реченицу: „Крив сам. Треба ме казнити. Требам да горим у паклу и да ми срушите кућу.“ мозак мазохистички повезује с хотелима, коктелима, тропским вечерима, рајским вртовима. Мало морбидно, али функционише. Стога у другој фази осјећају задовољство при тој мазохистичкој језичкој игри и аутодеструктивности. Самопорицању. Јавља се условни рефлекс, услијед чега у трећој фази и сами почињу да вјерују да су лоши људи, да су криви, прогони их грижа савјести (уколико је имају развијену) и помишљају чак на суицид. У животу их одржава чињеница да постоји могућност луксузног живота, раја на земљи, хљеба без мотике, уколико наставе да поричу своје биће. Овај пут све то раде без било какве награде. Услијед конфликта унутар властите личности постају анксиозни, рађа се мржња и агресија, коју усмјеравају према националистима и цркви. У тренутку када имају непријатеља, они добијају идентитет и смисао постојања.
  Та криза идентитета може бити прва степеница у развоју савременог српског (анти)фашисте , али и националисте. Неко ко има кризу личног идентитета или потиче из руиниране породице може тражити идентитет у припадности некој вишој форми (нацији, држави) – КОЛЕКТИВНИ ИДЕНТИТЕТ, али то може бити и неки фудбалски клуб (Делије, Гробари) или појединац. Тако се спортски успјеси Новака Ђоковића доживљавају као лични успјех од стране многих Срба, иако га приватно не познају нити су родбински везани. До изражаја долази осјећај припадности и сродства. Исто тако, појединци који потичу из мјешовитих бракова не могу се идентификовати с једном нацијом, па свој идентитет могу пронаћи кроз ангажовање у групи која се бори против постојања нација и свих националиста. Нестанком „фашиста“(непријатеља) они губе идентитет, јер до идентитета долазе баш подједнако као фашисти и нацисти, преко непријатеља. Међутим, њима је прихватљива наднација, па се тако и данас, преко двије деценије од смрти СФРЈ многи изјашњавају као Југословени. Уколико живе у доминантно моноетничким срединама, људи из мјешовитих бракова често се приклањају већини, уз сталну потребу за доказивањем, па су често екстремнији од моноетника, по оној Његошевој „потурица гори од Турчина“. Ти људи не морају имати новац као мотив, али ће се увијек удруживати с онима који имају.
  Ипак, тешко ће и једнима и другима бити објаснити како они су они који воле и не знају за мржњу фашисти, а они који мрзе и не толеришу постојање првих антифашисти. Уколико

 14. Ко су (анти)фашисти 21. вијека и да ли постоји потреба за њиховим постојањем?
  Фашизам у 21. вијеку неспорно постоји, мада у другачијој форми. За разлику од Хитлера који је покоравао оружјем, савремени фашисти покоравају економски, а тек у случају јачег отпора користе војну силу. Олако коритећи термин АНТИФАШИЗАМ, девалвирамо масовне злочине фашизма. Као што је за фашизам нужан предуслов постојање национализма, још више је то случај када говоримо о савременим српским (анти)фашистима. За разлику од антифашизма 20. вијека, који је подразумијевао борбу против окупатора, (анти)фашисти 21. вијека сарађују с окупатором (неоколонизатором). Иако заговарају индидвидуализам и дјелују против националног груписања, и сами се групишу. Док су дједови антифашисти дјеловали по шумама и горама, јели кору с дрвећа, унуци („антифашисти“) су представници САЛОНСКОГ АНТИФАШИЗМА. Против фашизма се боре с вискијем или шампањцем у руци, а семинаре држе по најлуксузнијим хотелима. Иако се представљају као либерали, карактерише их искључивост, нетолеранција према другачијем мишљењу (ПСЕУДОЛИБЕРАЛИ), а у судару с аргументима олако потежу за етикетирањем. Ако нисте као они, ако не размишљате исто као они, ако користите властито писмо, његујете културу , добијате етикету фашисте или клерофашисте, нецивилизоване личности. Њихов „антифашизам“ се своди на вријеђање нације и националиста, цркве и политичких неистомишеника, којима лијепе етикету „фашиста“. Сматрају да је јачи ефекат уколико се употреби сложеница „клерофашиста“. За њих су географске карте Србије, Косова и Метохије и застава Србије клерофашистичка обиљежја.

  За разлику од национализма у ужем смислу ријечи (родољубља), који предстваља љубав, савремени (анти)фашизам у својој основи има мржњу према националистима. Често им у недостатку аргумената привиђа пензионисани епископ Качавенда. Занимљиво је да српски антифашисти (антисрпски фашисти), потомци жртава фашизма, никад нису стали у одбрану српског народа од фашизма. Уколико их позовете да вам се придруже у поклањању српским жртвама у Јасеновцу или на Јадовну, рећи ће вам да не посјећују мјеста гдје иду представници „српских фашистичких организација“. Налазе рационализацију како за злочине Јове Капичића у миру тако и за посипање радиоактивног уранијума по српској дјеци 1999. године. Слијепи су за чињеницу да су Срби на Косову и Метохији данас једини народ у Европи који живе под пријетњом етнички мотивисаним убиствима, да живи у резерватима. Не налазе за сходно да се боре против протјеривања ћириличног писма из Вуковара, као недвосмисленог испољавања фашизма. Зажмирили су и над протјеривањем Срба из Хрватске крајем 20. вијека, чиме је довршен пројекат из 1941. године. Поставља се питање да ли би, да их вратимо у 1941. годину стали на страну Хитлера? Друго битно питање је ДА ЛИ СУ „АНТИФАШИСТИ“ У СТВАРИ ФАШИСТИ, уколико у старту покушавају дискредитовати и етикетирати све које нису као они? Колико је танка та нит између српског „антифашизма“ и антисрпског фашизма?
  Позивају на толеранцију, разбијање граница, љубав међу људима, борбу против дискриминације, али у пракси промовишу мржњу према националном и традиционалном. У Западној Европи су усмјерени против великих капиталистичких корпорација и банака, док су код нас финансирани управо новцем заступника корпоративног капитала, тј. ЕКОНОМСКОГ ФАШИЗМА. Њихови непријатељи овдје нису банке и корпорације, већ националисти и Српска православна црква. Не смета им познати француски национализам, нити америчка национална политика, не смета им навијање за своје националне тимове са националним заставама, не прозивају своје родитеље да су фашисти зато што су им дали српска традиционална имена. Не знају да објасне како то Срби националисти навијају за Бекрића или Сулајманија. Не знају да објасне разлику између њиховог аутошовинизма и шовинизма оних које етикетирају. Није им јасно зашто глобализму, неолибералном фашизму сметају породица, нације и религија, као ни зашто је индукована економска криза у продукцији њихових ментора плодно тло за фашизам. Није им јасно да су отимање ресурса, контрола држава и малих народа преко дугова облик савременог фашизма. Схватају то чак и потомци мађарских фашиста, борци против савременог фашизма (корпоративизма). Чудно је и да српски (анти)фашисти имају готово подударне ставове са хрватским националистима. Неки их називају секуларним свештеницима или латентним комунистима у служби неолиберализма. (Анти)фашисти су своје ставове, свој „антифашизам“ јако добро знали уновчити. Ријетко су идеалисти. Вјероватно би се трансформисали они и у националисте, ако би им неко добро платио. Сви су редом чланови неких невладиних организација и најчешће примају плату у зеленим новчаницама. У свом развојном путу прошли су кроз модерну дресуру, тако да им данас није више потребно ни плаћати. Процес дресуре се одвија у три фазе. У првој фази им неко обећа десет дана у луксузном хотелу у Дубровнику у замјену за ријечи: „Ја сам лош човјек. Крив сам за многе ствари које се дешавају око мене, па и за оне на које нисам имао утицаја. Заслужио сам казну и носићу тај терет кривице доживотно“. Промисле, па помисле: „Шта ме кошта да кажем, да мало осјетим луксузни живот? Лакше је филозофирати него радити. Свакако од свог рада овдје не могу себи тако нешто приуштити.“ И пристану на игру и изготиве се. А онда им се сугерише да изађу пред тв камере и то исто кажу да сви чују и они то учине, те за награду мало путују по Европи, учествују на неким семинарима „за младе и прогресивне људе“, који се боре за „транзициону правду“. Ослади им се такав живот, а сваку изговорену реченицу: „Крив сам. Треба ме казнити. Требам да горим у паклу и да ми срушите кућу.“ мозак мазохистички повезује с хотелима, коктелима, тропским вечерима, рајским вртовима. Мало морбидно, али функционише. Стога у другој фази осјећају задовољство при тој мазохистичкој језичкој игри и аутодеструктивности. Самопорицању. Јавља се условни рефлекс, услијед чега у трећој фази и сами почињу да вјерују да су лоши људи, да су криви, прогони их грижа савјести (уколико је имају развијену) и помишљају чак на суицид. У животу их одржава чињеница да постоји могућност луксузног живота, раја на земљи, хљеба без мотике, уколико наставе да поричу своје биће. Овај пут све то раде без било какве награде. Услијед конфликта унутар властите личности постају анксиозни, рађа се мржња и агресија, коју усмјеравају према националистима и цркви. У тренутку када имају непријатеља, они добијају идентитет и смисао постојања.
  Та криза идентитета може бити прва степеница у развоју савременог српског (анти)фашисте , али и националисте. Неко ко има кризу личног идентитета или потиче из руиниране породице може тражити идентитет у припадности некој вишој форми (нацији, држави) – КОЛЕКТИВНИ ИДЕНТИТЕТ, али то може бити и неки фудбалски клуб (Делије, Гробари) или појединац. Тако се спортски успјеси Новака Ђоковића доживљавају као лични успјех од стране многих Срба, иако га приватно не познају нити су родбински везани. До изражаја долази осјећај припадности и сродства. Исто тако, појединци који потичу из мјешовитих бракова не могу се идентификовати с једном нацијом, па свој идентитет могу пронаћи кроз ангажовање у групи која се бори против постојања нација и свих националиста. Нестанком „фашиста“(непријатеља) они губе идентитет, јер до идентитета долазе баш подједнако као фашисти и нацисти, преко непријатеља. Међутим, њима је прихватљива наднација, па се тако и данас, преко двије деценије од смрти СФРЈ многи изјашњавају као Југословени. Уколико живе у доминантно моноетничким срединама, људи из мјешовитих бракова често се приклањају већини, уз сталну потребу за доказивањем, па су често екстремнији од моноетника, по оној Његошевој „потурица гори од Турчина“. Ти људи не морају имати новац као мотив, али ће се увијек удруживати с онима који имају.
  Ипак, тешко ће и једнима и другима бити објаснити како они су они који воле и не знају за мржњу фашисти, а они који мрзе и не толеришу постојање првих антифашисти. Уколико

 15. Чешњак, Младена Стојановића није убио четнички војвода Раде Радић, него комуниста Коста Нађ по наређењу Јосипа Броза.

  Историја које се придржаваш, лажна је као и ова што покушаваш да је пишеш. Сви су отпуштали друге националности и протјеривали их, а поготово у Алијиној држави створеној по Исламској декларацији. Ово је био грађански и вјерски рат, гдје се такве ствари могу очекивати. У Сарајеву нема 150.000 Срба. Мора да су од добра побјегли главом без обзира…

  Ово што раде ови нељуди који свађају народ толико година послије рата је за сваку осуду.

  Толико.

 16. @ češnjak, 01.06.2015. 10:41:48

  Ne pravi se nevješt. Niti jednog trenutka ne osporavam ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima.

  Priča o bijelim trakama je nešto sasvim drugo. To je pokušaj stvaranja paralele izmneđu nacističke Njemačke i Republike Srpske. To je jeftino politikanstvo i poziv na osvetu. Otvoren poziv za nove otvorene sukobe.

  Upravo zbog toga bi Bošnjaci trebali ustati protiv ovih laži o bijelim takama. Nisu Vlasi orasi… ako opet zakuva, svi znamo ko će prvi i najviše najebat.

 17. Чешњак, немојте да сваке године понављамо градиво!

  Бијели чаршаф или застава значи предају. У многим кућама наоружани људи. Како разликовати, кад из сваке куће може запуцати? Јасна је намјера да се прави паралела између Срба и Хитлерових нациста. И то промофише неки хашки подофицир Рефик, на привременом раду у САД.

  За злочине људи робијају вишедеценијске и доживотне казне, Дрљача је ликвидиран. За убијање жена у црнини на Грбавици, одсијецање српских глава на Возући, паљење српских села око Бихаћа, убијање жена, дјеце, стараца и заробљеника у Подрињу, цивила у Зеници, протјеривање 150000 Срба из Сарајева казне НЕМА. Зато ПССССТ!

 18. Ex i Dražene,

  evo pogledajte Kiflin komentar o doktoru Stojanoviću i vidjećete dokle ide laganje o istoriji na koje nasjedate i u ovom slučaju.
  Evo, raspravljate se sa mnom, a Kiflinu budalaštinu puštate da plazi svoje pipke.

  Ali, hajdemo dalje:

  „Priča o bijelim trakama je nešto sasvim drugo. To je pokušaj stvaranja paralele izmneđu nacističke Njemačke i Republike Srpske.“

  ………………………………………………………..
  Čovječe, ne postoji pokušaj stvaranja paralele sa nacističkim režimom preko bijelih traka.
  Paralela sa nacističkim režimom je napravljena u odlukama AR Krajina gdje se govori o otpuštanju sa posla lica nesrpske nacionalnosti i onih Srba koji nisu potpisali lojalnost esdeesovoj vlasti.
  Tu nisu u pitanju izjave pojedinaca ili manifestacije nego provedba strateških ciljeva.
  Paralelu sa hitlerovim režimom su napravili oni koji su otvarali logore i koji su na području Prijedora napravili preko PEDESET masovnih grobnica.
  Paralelu sa nacizmom u Prijedoru je napravio Simo Drljača koje je organizovao najveću masovnu grobnicu na Balkanu – U PRIJEDORU.

  U svemu tome bijele trake su simbol, podsjećanje na organizovani i provedeni zločin. U tom zločinu su bilele trake najmanje od svih zala koje su ti ljudi trpili.

  Izbjegavate pričati o logorima u Prijedoru, o masovnim grobnicama u Prijedoru, o proganjanju i nestalim iz Prijedora.
  Hvatate se za bilele trake i trpate ih u vlastite uši i da ne čujete svjedočenja ljudi koji su preživjeli strahote Prijedora.

  Doktora Mladena su ubili nosioci iste ideologije kao i oni koji su ubijali u Tomašici.
  Razmislite malo, da li bi Mladen potpisao pismo lojalnosti Karadžiću, Brđaninu i Zariću ili bi trpio sudbinu svojih sugrađana

  —————————————————————

  „Svih sedam opština naše subregije je saglasno da se sa teritorija naše opštine isele Muslimani i Hrvati do nivoa kad svaka od ovih opština može da održava efikasnu i ostvaruje srpsku vlast na svojoj teritoriji. U tom smislu tražimo od Kriznog štaba
  Autonomne Regije krajine da se omogući koridor za iseljavanje istih prema centralnoj Bosni u Alinu nezavisnu državu BiH jer su oni za to i glasali. U koliko rukovodstvo Autonomne Regije krajina u Banja Luci ne bude rješavalo ovo pitanje naših sedam opština će sve Muslimane i Hrvate sa teritorija naših opština pod vojnom pratnjom sprovesti u centar Banja Luke“

  To je paralela sa nacizmom – vidite li je?

 19. Чешњак, ја сам са осам година прочитао „Башту сљезове боје“. Џаба и унук и учитељица, дједу је вук био и биће зелене боје.

  Човјeче, нисмо на истим фреквенцијама. Људи пресуђени и робијају. Без обзира што је суд политички, претпоставимо да су пресуде правичне. И шта сад хоћете? Није довољно да се починиоци индивидуално казне, већ треба цијели српски народ разапињати. И Српску као „геноцидну творевину“?

  Пребројмо данас Србе у Зеници и Бошњаке у Приједору? Бошњака у Приједору процентуално у однос на 1991. далеко више. Човјече, Срба је пред 1941. у БиХ било знатно више но Муслимана. Управо геноцидом у Поткозарју је битно смањен број Срба. Колико их данас живи у НДХ? Џаба
  „Брионски транскрипти“ и чињеница да је „трећину побити, трећину покрстити, трећину протјерати“ довршено 1995. године! Пресуда нема! Као ни за злочине Бошњака над Србима које наведох?

  И која је то онда разлика између фашистичких елемената у стварању Српске и Хрватске, између фашистичког прогона Срба и Бошњака? Та што су Срби далеко више страдали и увијек први нападнути. И у Приједору и убиством Гардовића у Сарајеву.

  Ако је онај други суд у Хагу утврдио да Хрватска није починила геноцид над Србима (бројке кажу јасно да јесте), по аналогију се не може оспоравати ни Српска.

  Овдје нам је гдин Радовановић недвосмислено тврдио да је Симо Дрљача био под директном контролом СДБ Јовице Станишића, ако знамо да је Аркан у Бијељини одрадио за исте, да је 10. диверзантски пук одрадио у Сребреници за истог наручиоца, a опет и СОС у Бањој Луци, а Станишић и Симатовић ослобођени пред Хашким трибуналом (јер су одрадили за спољне факторе), онда размислите! Србија је ослобођена оптужби за геноцид у БиХ, а Станишић и Симатовић су службеници Србије. Онда се сјетите за кога је радио Насер Орић (Милошевићев тјелохранитељ) и како се елегантно извукао и из Сребренице и у Хагу!

 20. Dražene, govorimo o razlozima da se u Prijedoru obilježava dan bijele trake.
  Nažalost, samo sam vam pružio uvid u dio dokumenata u kojima su zabilježene stvari i strašnije od nošenja bijele trake.
  Govorim o tome da ta manifestacija ne može biti veća paralela sa nacizmom od službenih odluka koje su donosili ljudi odani Karadžiću u AR Krajina.

  U Zenici kao i na mnogim drugim mjestima su isto tako činjeni zločini i niti jedan na bilo kojoj strani ne može biti pravdan time „šta su oni nama (htjeli) činili“

  Ali, nemoj mi bogati o procentima, jer sam skoro ovdje pokazao i dokazao da naprimjer na području Zeničke opštine danas živi jednak broj katolika kao u cijeloj Republici Srpskoj.

  Ne ispostavljaj meni za račun to što i danas vladajuća ideološka matrica Srbe koji su odlučili ostati u Sarajevu naziva „alijinim Srbima“, što ovdje na Frontalu jednako mrze Pupovca i Mesića, što je svaki Srbin izvan tora manje vrijedan Srbin.
  Bošnjaci se ni nakon krvocida u Prijedoru i Srebrenici nisu odrekli tih mjesta i to je njihovo pravo.

  Dražene, iskreno, govorio si da imaš rodbine koja je rodom iz Zenice i vjerujem da oni nose traume iz vremena rata.
  Da li bi ti danas svoje članove porodice i prijatelje podržavao i pomagao da se vrate u Zenicu kao što ja podržavam svoje prijatelje koji su se vratili u Doboj?

  Ko je tu kriv?

 21. Човјече, Срба је пред 1941. у БиХ било знатно више но Муслимана. Управо геноцидом у Поткозарју је битно смањен број Срба.
  ——————————————————————

  I opet, Dražene,
  stvarno prijateljski,
  provjeri brojeve, pogledaj popise, pazi se ovakvih neistina,raspitaj se o broju Krajišnika koji su nakon rata kolonizirali Vojvodinu,

  ti si ipak neko ko bi kada se ovdje javi i iznese neke podatke morao stajati iza njihove argumentacije.

  Ali, hajd da ovdje više ne otvaramo poprečne teme.

 22. Fašizam nije stvar prošlosti a može se prepoznati po nizu simptoma. Neki od njih su institucionalna slabost (institucije nisu u stanju zaštiti razna prava građana od onoga na život pa do recimo maltretiranja na radnom mjestu) , ideološka konfuzija – partije različitih ideoloških opredjeljenja izgledaju iste samo zato jer namjerno svoje političke ciljeve ostavljaju nedorečenim, organizovana poslovna zajednica se, u ime demokratije, bori protiv organizovanih radnika ili ih kontroliše na neki drugi način. Iza toga može stajati kolonijalizam, imperijalizam ali može stajati i sama država.

  kako napisa jedan američki profesor: “ovaj problem nije stvorio Adolf Hitler niti sile osovine, već organizovana ekonomska sila koja podržava Hitlere u jednoj po jednoj državi industrijalizovanog svijeta.” Onog momenta kad se ekonomska i politička moć nađe u rukama iste grupe ljudi i kad “politička moć” (uključujući tu sudsku, zakonodavnu i izvršnu) služi samo interesima malog broja ekonomski moćnih grupa a proteže se na sve oblasti društvenog života treba tražiti i identifikovati “fašizam”. A on, fašizam, sve radi u ime “višeg interesa” i uvijek će se boriti protiv demokratije. sa trakama i bez njih…

 23. ex,
  ja ne znam, ni ti ni ja nismo tamo bili,
  imaš ljude koji tvrde da ih jesu nosili imaš ljude kao @Prijedor koji tvrde da ih nije bilo.

  Bile su odluke o otpuštanju, o protjerivanju, zahtjevi Mladiću da pomogne u slučaju Tomašice. To su dokazi, dokumenti da je u Prijedoru etničko čišćenje provedeno planski institucionalno kao nigdje u toku rata u BiH Ponavljam, preko pedeset masovnih grobnica u malom Prijedoru.

  Ako suočimo na sudu onoga ko kaže da je nosio tu traku i naprimjer našeg @Prijedora – ovaj čovjek će za svoju argumentaciju imati dokaze da su nad njim činjeni etnički zločini mnogostruko veći od same bijele trake, a Prijedor neće imati niti jedno svjedočanstvo, niti jedan pisani dokument, niti tonsku izjavu sebe ili bilo kojeg drugog Srbina iz Prijedora koji je u to vrijeme išta javno rekao protiv protjerivanja i ubijanja nesrba.

  Tako je kako je.

 24. Чешњак, које године је први војник из Дубице отишао на одслужење војног рока у ЈНА? Туђман говорио о 80000 убијених у Јасеновцу, а ви геноцид покушате замаскирати колонизацијом Војводине. Срамота!

  Да сте поштен човјек, позвали бисте овдје јавно да се процесуирају и злочинци над Србима. Питали бисте Мерона зашто нису осуђени ни Станишић ни Симатовић, а суди се генералу Ђукићу и још неким часним официрима.

 25. Dražene,

  1. u Jasenovcu i na cijelom teritoriju NDH se desio genocid čiji izvršioci su Ustaški režim i za šta odgovornost snose i svi muslimanski predstavnici i sluge u tom režimu.
  2. Na teritoriju BiH nakon II rata NIJE smanjen broj srpskog stanovništva, a procjenjuje se da je preko 40 000 ljudi iz Bosanske Krajine odselio od 46-50 u Vojvodinu. Tamo čak imamo i mjesto koje se zove Kozarac.

  Ove dvije stvari ne isključuju jedna drugu.

  I ovdje i javno uvijek pozivam na procesuiranje svih zločina i nije mi problem reći da su Kazani sramota Sarajeva, da su Srbi u Zenici ubijani u muzičkoj školi, da su u Bosanskom Brodu ubijani nevini Srbi…

  I opet, ništa od toga niti isključuje niti opravdava da je u Prijedoru u toku 1992. organizovan, planiran i proveden organizovan zločin nad civilnim nesrpskim stanovništvom i da nigdej na cijelom ovom nesretnom prostoru nema grada koji je proživio veću sramotu nego Prijedor sa svojim logorima, masovnim grobnicama i odlukama vladara na koje se niko od srpskog stanovništva nije imao hrabrosti javno žaliti.

 26. Svi navodni dokumenti nastaju poslije vaseg napada na Prijedor krajem maja mjeseca.Uvijek cackate mecku,a kad dobijete po nosu,zalite se uciteljici.Srbi su bili vecina u BiH,44% po popisu iz 1931.Muslimani tadasnji,33%.Popis nije pravljen 1941,vec 1948.Ukoliko se uzme progresija broja Srba,odnosno porast od 1921 do 1931,i ukoliko se uzme da su Srbi tada imali od 5-10 djece,moze se ustvrditi koliko je vas zlocin bio velik.Magunum crimen.Mozda nije cifra od 800 000,ali licitirati sa manje od 500 000 je presmjesno.Imali ste ustasu Tita,koji vas je pokrio,i prosli ste nekaznjeno,zato sada palamudite.Reci ko mom ocu ubi 6 brace i sestara,ili mom gumenom 33 clana porodice.Njegova tetka je sada neka Hrvatica u Zagrebu,koja vjerovatno Srbima ….sve po spisku,koju je neka zena pokupila kraj pruge,nikad je nisu nasli.Malo ih je kao Oliver Mlakar,Bozidarka Frajt(stvarno Grubesic)koji znaju svoje porijeklo.Posto stalno izjednacavas Srbe sa vasim saveznicima nacistima,reci,kako je moguce da imamo radio emisije iz 2.svj.rata ali niko ne snimu tu navodnu,koju su vrtili i radio i televizija.prestani lagati.
  Uzmi sad vjerovatnocu i statistiku,poglavlje trend,pa izracunaj koliko je Srba trebalo biti 1948 na podrucju Hrvatske i Bosne.;)

 27. Češnjak, neću da budem prost kao ajneseri zmaj, ali glavu dajem ako je bila naredba o bijelim trakama. I ako ju je ijo stavio, dajem glavu sa ramena.
  Misliš li da je Srbima na drugoj strani bilo bolje nego Nesrbima na ovoj strani?
  Znam da znaš da nije bilo.
  Konjic, SA…. , prepisivali su jedni od drugih.

  Ne ponosim se što su moji bili komunisti, jer su i oni činili strahovita zla, ali nisu imali izbora, pobjegli su Mladenu na Kozaru, u 99,99% srpske partizane, sve do 43.

  Pobjegli od koga?
  Varaš se ako misliš od Švaba, od ustaša su pobjegli. Hrvata i muslimana.

  U mom gradu je bio mnogo Jevreja, komšije muslimani i Srbi su ih ili pobili, ili u logor odveli. Sve do jednoga! Zatrali su jedan narod.
  Ako mene nije stid reći da su mi roditelji bili partizani, što je muslimane stid reći, jbg, moji su bili ustaše?

  Kada su PD oslobodili partizani, opet od ustaša, civili su nastradali, misliš da nijee bilo zločina?

  Najkraće, češnjak, vjeruj mi, kunem se, taj dan u PD, kad suludjaci napali grad, preplivali Sanu i pobili ljude, bio sam u odbrani grada, a moja kuća je bila puna ravna komšija Nesrba. Bilo je nepoznatih žena sa djecom iz Kozarca, koji su se sklonili kod rodjaka u moje naselje. Svi su živi i zdravi, širom svijeta, i gle, djeca od nekih se javljaju u medijima i govore o bijelim trakama.
  Umjeto da kažu, bilo je strašno, bilo je svega, ali bijelih traka nije bilo.
  8 dana smo bili u kući srpskoj, jeli i pili s njima.

  Češnjak, priča o bijelim trakama mi se gadi. U cijeloj Bosni i H je bilo jebeno gadno, neljudski, monstruozno…
  Kao što je i sada.

 28. Bijele trake su kec na desetku režimu. Ko stvoreni dani za odmicanje od problema koje život znače.

  Razvlače nezaposlenom narodu pamet, tako da me ne bi čudilo da su ti nevladinčići, i novinari , ustvari, instrumenti režima.

  …Ibrić
  Sejfo barjaktar

  bijele trake…

  Šta je sledeći režimski kec iz rukava?

 29. prijedor, 01.06.2015. 16:50:56

  „Varaš se ako misliš od Švaba, od ustaša su pobjegli. Hrvata i muslimana.“

  ima jedan zapisnik sa sastanka iz 1942. na kojem se eksplicitno zaključuje: „borbu naroda Grmeča i Kozare ne treba posmatrati kao borbu protiv ustaša“.. ne navodim detalje da ne razvlačim čitavu priču ali ostavljam vama da istražite.
  Njemci i Italijani su zone podijelili tako da su Njemci uzeli sve sa značajnim privrednim resursima. Koliko je značajan bio rudnik željezne rude ilustruje činjenica da kada su Italijani nudili Njemcima pomoć, da njihovu diviziju stacioniranu u Prijedoru koja je bila odsječena izvuku, ovi su odbili jer su se bojali da će Itaijani to iskoristiti da uzmu rudnik.
  drugo, Kozara: po Kozari su vršljale razne grupe, naiđu, narod pobjegne u zbijeg, ostane dva tri dana pa se vrati.. a, kako pričaše svjedoci: „najgore je bilo kad naiđu Čergezi“.. konačno čišćenje je organizovano i provedeno pod komandom njemačkih jedinica i to zbog osiguranja nesmetanog iskopavanja i transporta željezne rude.
  treće, Hitler je napravio plan germanizacije teritorija (što je za ex-a drugačije od „etničkog čišćenja“) koje je u saradnji sa njihovim saradnicima u Hrvatskoj i Srbiji trebalo rezultirati preseljenjem 300.000 Slovenaca prvo na teritoriju Srbije a kasnije NDH, neki od Slovenaca su već bili došli i na Kozaru. njihovo preseljenje je rezultiralo odlukom o preseljenju Srba sa teritorije NDH – famozna dekolonizacija, organizovani transporti itd. i „Nedić kao srpska majka“. naravno, nisu svi mogli biti preseljeni i smješteni – zanimljivo je pogledati kriterije .. i tada i dolazi do velikih pobuna koje bi sada, kako stvari stoje, bile okarakterisane kao „pobune protiv državnog uređenja“ jer, ipak, bile su nekakve vlasti i zakoni. Ima još mnogo detalja koje rasvjetljavaju sve što se dešavalo ali nikako ne amnestiraju ustaše i ostale pomagače.
  Sve u svemu, nije u redu prilagođavati tunačenje istorije dnevno političkim interesima. To jeste – ako zaista poštujete te žrtve, većinom običnu sirotinju koja je i prije II svjetskog rata hljeb zarađivala radeći po Njemačkoj i sl. jer ovdje nije mogla.

 30. prijedor, 01.06.2015. 12:38:47 [1504
  „Ja sam sa“(necu pominjati imena u ovome textu ,iako imam njihovo odobrenje.Jednostavno zbog toga da ne citaju ponizavajuce komentare o onome sta su prozivjeli),Dakle,“Jas sam“(sa tim i tim)sa svoje dvije kćeri, ostao u trapu (Mali trap ispod komšinske kuće, a nije bio upadljiv). Nismo stigli pobjeći prije čišćenja. Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore. Iz trapa smo slušali kad vojnici govore „Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati“.Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac i jos jedan otac…su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 2 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem, a to je razlog što ću skratiti moju pricu vezanu za bijele trake.
  Nakon 9 dana u trapu, gdje smo čak, kako već reče i nuždu vršili, glad nas istjerala vani. Vidjeli smo komšinicu traži hranu, kaže došla iz Sivaca i dole su sve žene i djeca a muški su u logorima. Zatim nam reče da je bolje da idemo u Sivce jer ovdje koga nađu ubijaju. Naravno objasnila nam je da moramo imati bijele trake oko ruke i napred neko mora nositi bijelu zastavu

  Tako sam ja sa bijelom trakom došao u Sivce, dan poslije u Duračke, zatim logori Keraterm i Trnopolje….. …………………Ukratko,to su sjecanja jednog od prezivjelih tih teskih vremena.Pitanje je,ima li taj „starkelja od skoro 80-ak g razloga da laze?Zasto mu ne bih vjerovali?
  Samo zato je vi g.Prijedor tvrdite da to nije tacno’ili zato sto to niko nije snimio na „kasetu“ kako neko rece….ima takvih iskaza na desetine…
  Jos sam negdje procitao da se osudzuje citav srpski narod..NE
  NIJE TACNO..
  Samo oni koji su to cinili i oni koji kazu:To se nije desilo…su na stubu srama…
  Narod nije cinio zlocine ,vec pojedinci..
  ne razvodnjavajte „pricu“,to je Sizifov posao.Tkzv napad na Prijedor je djelo ocajnika a ne nekakav pocetak rata u nasoj opstini.Koju je usput preuzeo SDS (PROCITAJTE PRESUDE )DAVNO PRIJE 30 MAJA…(A KOZARAC I MUSLIMANNSKA SELA VEC POPALJENA)ali to su „antini dzerdani “ pa nema veze ,jel da,,,Tadasnji SDS napravi tipicni puc ali nema veze ,vec su „muslimani “ krivi jer se nisu povinovali i postovali ustavni poredak „srpske republike bih“…itd itd
  U svoj ovoj raspravi ,jedino dobro je,sto svake g pomalo shvatate sta se tacno desavalo u nasoj opstini.Jos 30-ak g i sve ce biti jasno
  Jadno zar ne??
  poz…

 31. ex-1978, 01.06.2015. 12:38:53 [150457]
  @ češnjak, 01.06.2015. 12:30:2

  Nošenja bijelih traka nije bilo. To je prosta činjenica. Insistiranje na takvim lažima – obiće se o glavu. Sijanje je to mržnje. Nadam se glasu razuma i osudi takvih pokušaja.
  Bjelih traka jeste bilo ..
  Procitajte moj prethodni komentar
  https://www.youtube.com/watch?v=QhK7IeGVqaI
  Jedna od ovih kuca je i moja…
  Znaci bilo je bjelih zastava i krugova sa x u sredini(znak da je kuca bosnjacka,pa se moze upaliti),ali eto uhvatili ste „nas“ Bosnjake u lazi:Nije snimljeno na kasetu.
  Do jucer i ovo se nije vjerovalo pa vidi sad..

  https://www.youtube.com/watch?v=r2JbPp4hiwE
  presaltaj se na 20-u minutu (ako imas zeludac)…pa onda optuzi nekoga da laze…
  Isto vrijedi i za g Prijedora(da se ne ponavljam)…

 32. Da zakljucim,bjelih traka mozda jeste,mozda nije bilo.Neka svak sam prosudi…
  Sa svojom savješcu..
  I za mene je
  bilo u nekom razredu osnovne,putovanje u Jasenovac samo izlet i provod)Danas,kao ozbiljan covjek,svjestan sam sta se tamo desavalo …
  Bude mi jedino krivo kada ozbiljni i stariji ljudi ne shvataju sta se desavalo u mojoj opstini Prijedor,i umanjuju zlocin…
  Ali nema veze…Sve ce to narod pozlatiti
  Rekao neki Šenoa…

 33. prijedor, 01.06.2015. 00:39:14 [150419]

  Gdje su bili pradjedovi i djedovi onih koji su stavili traku na Mldenov spomenik?
  Bili su cvijeće u antinom djerdanu.
  Partizani muslimani pod Mladenovom Kozarom do septembra 43. god mogli su da se izbroje , da ne bih pretjerao pa da kažem na prste jedne ruke, eto na prste obje ruke.
  Da vidimo:Ti se javno hvalis da su tvoji bili partizani prije 43-e,ali iz razloga pogresnih..Jovane..nema pogresnog razloga .il si partizan i l cetnik..Demokratija je zasto krijes da su tvoji bili cetnici?
  KP JE UBIO mLADENA sTOJANOVICA,NIJE CETNIK RADIC…,Miru je ubio
  MUSLIMAN USTASA
  k o je ubio sekretara SKOJ-a Prijedora Muharema suljanovica?Bio je na toj poziciji prije g Cikote?Zasto se ne pominje?pa zbog vas laznih partizana,jos se hvalis sa tim …
  G Prijedore:o bivsoj proslosti lazes,il ne znas ,na isto dodze.
  Evo ovako…Objasni svima ovdje..Zasto su „tvoji“ na silu partizani vrijedniji od mojih pravih partizana?Sam si rekao da su tvoji na silu bili partizani.MAoji iako su postali 43http://www.zenskaposla.ba/content/mira-cikota-zena-za-zaborav-e su iskreniji

  Uh..
  Ko je ubio Mladena?Tvoji ,cetnici..kO JE UBIO MUHAREMA SULJANOVICA ,TVOJI ..KO JE UBIO MIRU CIKOTU …USTASE…
  bOLI CINJENICA DA SE TI POZIVAS NA UBISTVO MIRE CIKOTE.http://www.zenskaposla.ba/content/mira-cikota-zena-za-zaborav

 34. Prijedor i Ex,
  znači, složili smo se da je u Prijedoru bila zavedena segregacija i otpuštanje nesrba sa posla, da je u prijedoru zavedeno ograničenje kretanja za nesrpsko stanovništvo i da ljudi sa sobom nisu mogli nositi imovinu, da je Kozarski vijesnik vršio kampanju laži o viđenijim muslimanima i lagao o abortusima koje su oni činili nad Srpkinjama, da je u Prijedoru do sada otkriveno preko pedeset masovnih grobnica, da su u Prijedoru postojali logori u kojima su nesrbi zlostavljani i ubijani, da su u Prijedoru uništene sve muslimanske bogomolje…

  Jedino se ne slažete da su istinite tvrdnje pojedinih ljudi koji danas žive u Prijedoru, a živjeli su i preživjeli sve ovo o čemu se slažemo da su dokazane činjenice, ali odbacujete njihove tvrdnju o bijelim trakama.

  U redu.

 35. @ češnjak, 02.06.2015. 08:49:58

  Nema tih tvrdnji češnjak. Nema svjedočenja. Nema niti jednog materijalnog dokaza, snimka ili slike. Samo prazna nevladinića i novinarska tlapnja na temu bijelih traka.

  Za većinu navoda iz prvog pasusa se slažem. Ne vidim neku posebnu razliku između Prijedora i onog što je radila regularna vojska Hrvatske u Posavini tog proljeća. Sve navedeno karakterisalo je i život u Brodu. Ili recimo život u srpskim selima oko Zavidovića i Maglaja ili u dolini Neretve. Etničko čišćenje. Na desetine je takvih primjera širom planete.

  Bijele trake su izmišljotina nastala u kuhinji onih kobi bi probleme u BiH riješili po hrvatskom modelu – bljeskom i olujom. Za to je potreban novi rat.

 36. Hase, koliko je bilo muslimana u partizanim pod Kozarom i Grmecom, do septembra 43. zna se. Pogledaj zbornike Krajiskih brigada, i sve je dokumentovano imenom i prezimenom. 99% jednonacinalna srpska vojska.
  Mladena u ubili cetnici kao sto su i tornjeve u NY 11. septembra srusilicetnici i ustase.
  Koprcajmo se mi koliko hocemo, ti i ja smo unuci i sinovi Madenovih savremenika koji su bili u suprotstavljenim vojskama.
  To nije i ne smije da bude razlog da mi i nasa djeca ikada vise budemo izmanlisani od fasista i krojaca svijeta kao sto se to uvijek s nama na ovim prosorima radili.

  Moj hase, ili jasse, kako hoces, u Susnjaru u Sanskom mostu suu na Ilindan ustase poklale 5000 Srba, na ispomoc su im isle ustase iz PD, i BL, a na drugim mjestima partizani i cetnici su pravili zlodjena u nesrpskim selima. U Alisicima su partizani napravili masakr , pobacali su zene i djecu u bunare, jer je selo bilo ustasko. Kad su partizani oslobodili PD i druge gradove mislis da su igrali kozaracko kolo, da nisu ubijali stanovnistvo?

  Miru Cikotu su uhvatile ustase na Goloj Planini sa jos 50 zena i djece, sve su pobili, Miru su objesili u PD.

  Bijelu zastavu sam nasao i na svojoj kuci, staili su je moja djeca dok sam ja bio u ulicnim borbama sa ludjacima koji su posli u samoubilacki pohod na grad u kojem je garnizon pun vojske. Da su mislili na svoje sunarodnike i porodice koji su bili u gradu, ne bi im to palo napamet da urade.

  nego, pustimo mi istorju istoricarima, neka nas ina uci, okrenimo se kako da skinemo fasistickokriminalne rezima u oba entiteta.

  Pozdrav!

 37. Hase, slozili smo se da s prepisivali jedni od drugih, da nista nije bio exkluzivitet jednog mjesta, sve isto, nazalost. Otsijecanje glava srpskih, leteci Srbi…. tamo, keraterm ovamo….
  Ne sjecam se kako se dr cuveni sarajevski zvao, nasli su ga iskasapljenog ispred bolnice….

  Bijelih traka nije bio u PD, a ograniceno kretanje je bio svima bez razlike na naciju. Sjecam se da ja nisam mogao preko mosta u Rasavce i sa licnom kartom.
  Opet ne poricem da je bilo necasnih stvaru odnosu na nesrbe. Kao sto je bilo i obratno na drugim mjestima.
  Svaka stopa BiH, bla je takva, palilo se, pljackalo, ubijalo, ….Budimo objektivni. Pogledajmoistini u oci.

  Nego, kako dalje ,kako skinuti fasiste i kriminalce na sve tri strane , kako poceti normalno da zivimo?

 38. Ex i Prijedor,

  dajte mi kao primjer baem jedan grad u Hrvatskoj ili BiH gdje su kao u Prijedoru napravljeno 50 masovnih grobnicva, organizovani logori, organizovano otpušteni pripadnici drugih naroda sa posla, donesena odluka o tome da ne mogu ponijeti svoju imovinu i uništene sve bogomolje drugih religija.

  U kojem gradu kao u Prijedoru?

 39. Vas dvojica,Hase i cesnjo,se morate odluciti da li ste za suzivot ili ne.Uostalom,kao i vasa sarajevsko-jalijaska politika.Dok god budete forsirali tu usranu pricu,Bosne ce biti sve manje i manje.Istina je ta da su bijele trake nosili Srbi,a zute Jevreji.U NDH.Muftija Zukorlic,kopile islamske drzave,neku vece izjavi o planu Srba da 1/3 posrbe,1/3 ubiju,1/3 rasele.Zvuci vam poznato zar ne?NDH.Sluzite se klasicnom zamjenom teza.Prikazati koricanske stijene a ne igranje fudbala srpskim glava,je smijesno.Zlocine su cinili svi.

 40. @ češnjak, 02.06.2015. 10:09:36

  Obrazac ponašanja je isti. Razlika je u obimu. Nije isto etnički očistiti grad u kome je 50 hiljada Bošnjaka i selo ili gradić u kome je broj Srba ili Hrvata do 2000.

  Jedina razlika u obrazcu ponašanja je Srebrenica, jula mjeseca 1995. godine. Tamo i jedino tamo – bilo je važno ubiti što više vojnosposobnih muškaraca Bošnjaka.

 41. Svaka stopa BiH , manje ili vise, je licila na Prijedor.

  Po hiljaditi put kazem, prepisivali su jedni od drugih.
  Hase, pretpostavljam da si iz Kozarca, e u mojoj kuci su na taj dan bile dvije zene sa po dvoje djece iz Kozarca, koje nikada do tada nisam vidio. Ostale su s nama 8 dana. Muzevi su im bili u Trnopolju, sutradan sam tamo otisao, nasao ih, odnio im od njih pisma, kada si izasli, otisli su svi u Skandinaviju.
  Zamisli, a ja komandir cete, vojnik VRS, ili cetnik, kako kazete.
  A, na mojoj kuci bijela zastava, bila je opsta pometnja, zena i djeca vidjeli da drugi stavljaju pa i oni stavili. Isto tako i sve komsije, kako Slobo, tako i Meho….

  A, bijelu traku ako je iko imao, i ako je tokvo saopstenje izdao neko, ja se nasred trga spalim.

  Budimo ljudi!

 42. @ češnjak, 02.06.2015. 11:39:42

  Brod. Rušene crkve, ljudi ubijani i odvođeni u logore, dijeljeni otkazi, pljačkane kuće. Došla ekipa iz Slavonije i glumila NDH.

  Bradina. Srušena crkva. Pobijeni civili. Protjerani. Popaljene kuće. Mrtvih 80, za 5 ljudi se još traga. Nije ostao niko.

  I to sve prije nego što su krenuli zločini u PD.

 43. Ex,
  Brod sam već spomenuo, Bradina je takođe zločin,
  ali Prijedor je mjesto organizovanog sistematskog zločina koji je trajao duži period, a u čijem sakrivanju je učestvovao veliki broj ljudi preko dvije decenije.
  Odluke o otpuštanju, protjerivanju i oduzimanju imovine nigdje nisu sročene kao u Prijedoru.
  Kozarski vijesnik je najcrnji primjer medijske podrške ubistvima, pokolji u Kreatermu, Korićanske stijene… čine Prijedor mjestom najcrnje i najgušće koncentracjie zla o kojoj niko iz Prijedora nije pisao za vrijeme ni nakon rata..
  Opet i opet i zauvijek će se ponavljati pitanje, zašto je Tomašica ostala sakrivena dvije decenije.
  Zašto niko od ljudi u Prijedoru koji su znali za ovo mjesto nije otišao i prijavio lokaciju na kojoj su kao strvine ukopane stotine njihovih sugrađana.

  Nema primjera sličnog Prijedoru

 44. Mislis Prijedor u ovom ili u 2. ratu?
  Ako mislis na Prijedor u 2. ratu, nema . Sva Kozara je popaljena, u crno zavijena, Jasenovac….

  Susnjar/Sanski most za jedan dan zaklano 5000 srba. Sela zatrata, I niko nikada nije odgovarao….
  Ne pravi se Tosa. nijeBog stvorio BiH 92. godine.

  Stakic je kriv sto se nasao na tom mjestu u to vrijeme.
  Covjeka ne poznam licno,ok covjek.

  ALEKS,

  izvini nikako da ti odgovorim.

  Sela oko PD su jednonacionalna, glavnom, i zrtve i zlocini bi bili daleko manji da nije bilo ustasa iz antinig djerdana. Oni su se utrkivali i dodvoravali njima i Anti da odrade vise nego sto su ovi trazili.

  Sto se tice rudnika i suma, pa to radi i sadasnji nas okpator.
  rudonja u moj feudalacnikako da se dogovore okopodjele i prodaje, ridnika. Podjela plijena im je problem.

  Prije rata rudnik je izgradio grad,sada Mital godisnje dadne skolama po kompjuter, ostalo ide feudalcu u dzep.
  rudonja hoce , kao Izraelcima, mada sumnjam o kome se radi. Mislim da je ona jevrejska kapica na zmajevoj glavi…

  Oko rudnika se svadjaju, dioba plijena nije nikada isla glat, dodje do obracuna kriminalaca.
  Uvijek im malo , crkli dabogda, a narod bukvalno umire od bijede…

 45. @ češnjak, 02.06.2015. 12:45:41

  Sva nestala lica sakrivena su isto toliko. Više od dvije decenije. Ima ih na svim stranama.

  Međutim, u Bradini ni dan danas nema Srba. Crkva je tek nekidan obnovljena. Nema u njoj molitve ni redovne liturgije – nema ljudi.

  A u Prijedoru je povratak odličan. Za svaku pohvalu. I jednima i drugima na čast. Ti sa svoje strane potenciraš zločine a ja potenciram ono dobro u ljudima. Srbi i Bošnjaci u Prijedoru već deceniju sarađuje bolje nego bilo gdje u FBiH. Nigdje u FBiH nećeš naći onoliko srskih firmi, kafana, motela, benzinskih pumpi – koliko Bošnjaci imaju u PD.

  U Bradini ništa. Prazno selo. Popaljene kuće. Zlo pobijedilo.

 46. Pa kako biste znali za Tomasicu da nije neko od onih koji su znali prijavili?
  Ja zaista nista nisam znao , niti sam ikada bio u Tomasici.
  Ni prije rata, niti u ratu, niti poslije rata.
  Niti sam cuo od ljudi koje poznajem o postojanju grobnice u Tomasici.

  Kada sam krajem sezdesetih obucavao voznju, vozio sam prema Tomasici posto je bila dobra cesta. To su svi moji susreti sa tim mjestom.

 47. @ prijedor, 02.06.2015. 13:33:27

  Sakrivanje masovnih grobnica opšteprihvaćena je praksa u Srpskoj. Možemo mi sad folirati i zabijati glavu u pijesak ali naši zločinci među nama uživaju solidarnost. Baš kao što sličan tretman imaju i zločinci među Hrvatima i Bošnjacima.

  Ima tu i jedan praktičan momenat. Sve dok se tijela ne pronađu – lica se vode kao nestala i nema osnova za podizanja optužnica za übistva. Ljudi se stide, boje se. Čekaju da tajne i ubistva odnesu sa sobom u grob.

 48. „Pa kako biste znali za Tomasicu da nije neko od onih koji su znali prijavili?“

  Prijedor saznalo se zahvaljujući svjedočenju u Hagu preživjelog Bošnjaka koji je na putnom nalogu vozača jednog od kamiona koji su prevozili mrtve vidio napisano Tomašica i zahvaljujući otkriću Mladićeve sveske u kojoj on piše da je Simo Drljača tražio pomoć od vojske u sanaciji masovne grobnice u Tomašici.

  E, sad, zamisli koliko ljudi, vozača kamiona, bagerista, vojnika treba da se zakopa četiristotine ljudi i koliko to vremena traje. Zamisli dimenzije te grobnice i reci iskreno, da li si znao za preko pedeset masovnih grobnica u Prijedoru?

  Ne moraš meni, sebi odgovori na ta pitanja

 49. Није ми јасно око чега се препирете.

  Злочини у Приједору у оном и овом рату имају отекако везе. Требало је бити велика будала па усташку политику водити у Приједору 1990-92.

  Али то не оправдава злостављање цивила које су вршили Срби. Ти Срби који су то радили су махом из комунистичких породица и комунисти су ти који требају да носе ту срамоту, а не да се то приписује четницима.

  А то што балинчад не схватају да су ти који су 1941-45 клали по Козари и испод Козаре, њихови очеви и дједови, је посебна прича.

  Ми Срби требамо да прихватити да је неко у наше име починио злочине у прошлом рату и то без имало увијања осудити.

  А балинчад нека и даље живе у увјерењу да су њихови очеви и дједови били саборци Младена Стојановића са којим се данас они идентификују.

  Ја им зато јебем матер!!

 50. „U tom smislu tražimo od Kriznog štabaAutonomne Regije krajine da se omogući koridor za iseljavanje istih prema centralnoj Bosni u Alinu nezavisnu državu BiH jer su oni za to i glasali. U koliko rukovodstvo Autonomne Regije krajina u Banja Luci ne bude rješavalo ovo pitanje naših sedam opština će sve Muslimane i Hrvate sa teritorija naših opština pod vojnom pratnjom sprovesti u centar Banja Luke“

  EX, pročitaj još jednom ovu rečenicu, dopis koji je između ostalih potpisao i Milomir Stakić za kojeg @Prijedor i nakon svega kaže da je „ok ćovjek“

  I nemoj meni pokušavati porediti povratak u Prijedor i Bradinu.
  jer – Milomir Stakić i slični su htjeli napraviti etnički čistu teitoriju – U cijeloj Republici Srpskoj su porušene sve džamije – i to se baš nikako ne može porediti sa džamijom u Bradini jer u prvom slučaju vidimo obrazac, a u drugom slučaju na teritoriji druge vojske nisu srušene sve crkve.

  Prognani ljudi iz Prijedora nikada nisu pristali na to da cijel Bosna i Hercegovina nije njihova domovina, a ljudi poput Stakića, Zarića, Karadžića i Krajišnika su htjeli da Srbi ne žive u Travniku ili Zenici.

  Kao i Dražena, i tebe pitam, šta si ti učinio da pomogneš povratak Srba u Pederaciju.
  Dok se nakon rata u RS forsirao pokret Ostanak i na Palama o Srbima koji su ostali u Sarajevu se pričalo kao o „alijinom cvijeću“, dok je Krajišnik pozivao na iseljenje sa teritorija Pederacije, Bošnjaci su se vraćali na mjesta popaljenih kuća, džamija i tragali za grobnicama svojih najbližih.
  U mom gradu se svake godine organizuju dva konvoja pomoći za ljude u Podrinju – tako je od kraja rata. Djeca iz podrinja su i ove godine u našem gradu provela pet dana smještena kod vršnjaka…

  Reci mi, ko zabranjuje ijednom Srbinu da bil gdje otvori pumpu.
  Pazi, pa sve firme iz Srbije su predstavništva preselila u Sarajevo – zar ti tu ne pada sva priča u vodu?

  Nema firmi iz RS, ne zbog nacionalzma, nema zato što nema ko!

  Ti sam ovdje govoriš da ti je draže popiti Lav pivo koje je u stranom vlasništvu jer dolazi iz Srbije nego Tuzlansko.

  Na Grbavici je ploču institucija Bosne i Hercegovine zakucao Avdo Hebib, čovjek sa najvećim moralnim pravom za to jer je njegov sin poginuo hapšeći ratnog zločinca Cacu. – I tu je razlika i to je razlika.

  Nemojte meni postavljati pitanje zašto nema Srba u Federaciji – pitajte svoje vladare.

 51. http://www.telegraf.rs/vesti/244594-jedini-cetnik-koga-je-pomilovao-tito-partizani-su-zlikovci-ne-mi

  „Napadali su nas često i gde god su stigli. Tog 19. januara 1942. godine u reonu planine Kozara, partizanski komandant doktor Mladen Stojanović, kojeg su komunisti kasnije prekrstili u “cara Kozare” i proglasili za narodnog heroja, čak i film snimili o njemu, izvršio je napad na naše položaje s leđa, nenadano. Veliki broj četnika u tom napadu je pobijen, a ja sam teže ranjen.“

  Simo,
  jebo ti Slavko Tomić mater.

 52. Чешњак,

  Какве везе има Славко Томић са чињеницом да Младен Стојановић није имао саборце приједорске муслимане?

  Није лијепо што псујеш!

  Али те разумијем. Истина боли. Ја сам прихватио да су Срби чинили злочине у Приједору и стидим се тога дјела без обзира што сам увијек био против политике која је за то одговорна.

  Балинчад нису спремна прихватити чињеницу да су њихови очеви и дједови били усташе, да су жарили и палили под Козаром и да нису били саборци Младена Стојановића.

  А ти си се међу том балинчади препознао, али то је твој проблем.

 53. Cesnjak, iskreno ti kazem da nisam znao. Ne znam da li ces mi vjerovati, ali istina je.

  I, naravno, zao mi je. Sentimentalno sam vezan za jedno stradalnicko selo, i na jednom svom duzem odsustvi iz grada sam saznao za Tomasicu. U spisku su bile i zrtve iz tog mjesta. Da sam bio tu, otisao bih na sahranu.
  Medjutim, po povratku u grad otisao sam na groblje, mezarje, , polozio cvijece i poklonio im se. Neduzni ljudi, Slava im.
  Amin.

 54. Kad se spašava i za slamku se fata.I ovdje pojedini porede ubijanja 1200 djece u Sarajevu,stotinu djece u prijedoru,8000 u Srebrenici,71 dijete u Tuzli,masovne i planirane zločine od strane vojske RC-a po cijeloj RC sa par srušenih crkvi i sa pojedinačnim zločinima,neplanskim i počinjenim iz osvete budala i raznoraznih samo njima znanih razloga nad Srpskim narodom.
  Da vam je da budemo isti…E nismo isti.Kad priznate da ste to htjeli učinit i osudite tu fašističku ideologiju onda možemo pričati o daljem životu.Dok se ismijavate pobijenoj djeci Sarajeva i Prijedora i pričate priču kako smo isti samo dosipate so na rane Bošnjačkom narodu koje su itekako friške.
  Dok ex poredi Bosansku zastavu u BL neki dan od one budale sa kako kaže „njegovim prolaskom kroz Baščaršiju.Pa na BL u ratu nije pala ni jedna granata a na Sarajevo stotine hiljada.Pa ne bi napravio ni 5 metara naišo bi na desetine ljudi kojima je neko pogino u Sarajevu a da ne govorimo o djeci koju ste pobili.Otac,mati,brat ili sestra,dajdža,amidža pa ostala rodbina.
  E kad to priznate onda će se bošnjački narod moći rahat okrenuti naprijed sa vama ili bilo kim drugim kako hoćete.A ja evo priznajem da smo činili ( ne ja bože sačuvaj) zločine prema srpskom narodu.
  A da ne govorim da Srbija još gaji te fašističko-genocidne ideje rehabilitirajući dražu….

 55. @ češnjak, 02.06.2015. 14:59:05

  Svi mi u BiH o svojim „vladarima“ imamo podjednako loše mišljenje. Jebemo im matere gdje god možemo i kad god nam se ukaže prilika. Tvoja ideja da su ti i takvi vladari presudno uticali na stotine hiljda ljudi da se vrate/ne vrate – pogrešna je.

  Povratak je dominantno određen odnosom prvih komšija, prijatelja, radnih kolega pa tek onda političara na vlasti… pa tek onda ratnih lidera i političara koji su vlast izgubili. Ti bi da svališ odgovornost sa sebe i prebaciš je na političare kojima su Srbi jebavali mater i prije 20 godina i koje su do sada zaboravili nekoliko puta. Glupo ti je to.

  Umjesto što pitaš mene kako sam pomogao povratak Srba u Federaciju zapitaj sebe gdje su danas tvoje bivše komšije Srbi? Šta si ti to uradio pa ih nema u tvojoj blizini.

 56. Симо П. Ороз, 02.06.2015. 14:41:44 [150563]

  Simo, imate li neku referencu za ovu izjavu: „су то радили су махом из комунистичких породица и комунисти су ти који требају да носе ту срамоту“ tj. ima li negdje spisak „komunističkoih porodica“ ili bar „komunista“?

  ako ima negdje bula bih zahvalna da mi date adresu..

  ex, u pravu si.. pogledah to za Bradinu kad tamo svi optuženi naprasno pomrli.. zanimljivo…

 57. češnjak, 02.06.2015. 10:50:59 [150533]
  Ako zelis vec igru brojkama,eto u Sarajevu kao ni u jednom gradu u BiH.I najvise pobijenih i najvise izbjeglih.

  Ja ti garantujem i da je u VRS bilo vise muslimana i Hrvata,nego sto je u tvojoj „multietnickoj“.U RS je ljudi normalno vracaju,u tvojoj „multietnickoj“prciji se takojde vracaju Abu ovaj onaj.Sta mislis,zbog cega se ne objavljuju rezultati popisa?Sta ce biti ako popis pokaze da ste lagali 25 godina konstantno?Ili je porast muslimana proporcionalan sa fiktivnim brojem „silovanih“ muslimanki?

 58. SimoP.Oroz – „А то што балинчад не схватају да су ти који су 1941-45 клали по Козари и испод Козаре, њихови очеви и дједови, је посебна прича. …А балинчад нека и даље живе у увјерењу да су њихови очеви и дједови били саборци Младена Стојановића са којим се данас они идентификују.“

  Slavko Tomić: „partizanski komandant doktor Mladen Stojanović, kojeg su komunisti kasnije prekrstili u “cara Kozare” i proglasili za narodnog heroja, čak i film snimili o njemu, izvršio je napad na naše položaje s leđa, nenadano. Veliki broj četnika u tom napadu je pobijen, a ja sam teže ranjen“….“Moj život je tada spasao i garantovao za njega prvi sekretar KPJ izabran na izborima posle rata, nosilac partizanske spomenice, narodni heroj, član Savezne vlade, predsednik izvršnog veća BiH, koji je sahranjen u Aleji narodnih heroja – Osman Karabegović.“
  —————————————————————-

  SimoP.Oroz – „Балинчад нису спремна прихватити чињеницу да су њихови очеви и дједови били усташе, да су жарили и палили под Козаром и да нису били саборци Младена Стојановића.“

  Pročitajte presude Predragu Banoviću, Željku Meakiću, Momčilu Grubanu i Dušku Kneževiću tamo ćete naći da su, između ostalih, učestvovali i u ubistvima i ljudi iz porodice Karabegović.
  —————————————————————

  Mladen Stojanović i Osman Karabegović su se borili protiv onih koji su htjeli svoje etnički čiste teritorije.

 59. „Tih istih godina, ja sam, slučajem, izbjegao tvoju sudbinu, ali, evo, ima neko doba kako me, za mojim radnim stolom, osvoji crna slutnja: vidim neku noć, prohladnu, sa zvijezdama od leda, kroz koju me odvode neznano kud. Ko su ti tamni dželati u ljudskom liku? Jesu li slični onima koji su tebe odveli? Ili braća onih pred kojima je otišao Goran? Zar to nisu tamne Kikićeve ubice?“

  Iz pisma Branka Ćopića svom prijatelju Ziji Dizdareviću kojega su ubili ustaše.

  1992. u masovnu grobnicu u Tomašici su bacana tijela i članova porodice Dizdarević.

  Ubijali su ih tamni dželati u ljudskom liku.

  Zijin i Brankov drug Skender je gledajući stradanje srpske djece zavapio u ime njihovih majki – Bošnjaci Prijedora su zatvarani, protjerivani i ubijani, a da niti jedan glas iz Ssrpskih usta nije u to vrijeme ustao u njihovu odbranu.
  ………………………………………………………..

  I danas, Simoporoz, ljubitelj četnika koji su se u Kninu zajedno sa ustašama borili protiv partizana Branka, Zije, Mladena i Osmana ovdje objašnjava da su Bošnjaci Prijedora stradali zato što su im preci bili ustaše.
  ………………………………………………………..

  Huso Hodžić iz Tešnja je poginuo na Kozari kao partizanski komesar u bataljonu u borbama protiv ustaša koji su ubijali srpsku djecu.
  Valjda su zato oni Hodžići čija tijela su zatrpavana u prijedorskim masovnim grobnicama trebali biti ubijeni.

 60. „Umjesto što pitaš mene kako sam pomogao povratak Srba u Federaciju zapitaj sebe gdje su danas tvoje bivše komšije Srbi? Šta si ti to uradio pa ih nema u tvojoj blizini. „

  Ex,

  – U mom gradu nastavnici i radnici u gradskoj administraciji druge vjere nisu otpuštani – u tvome jesu.

  – U mom gradu nisu srušeni vjerski objekti manjinskih vjera – u tvom jesu

  – u mom gradu nema masovne grobnice – u tvom ima.

  Čiča miča – gotova priča – ili da za kraj dodamo:

  Momčilo Krajišnik, predsjednik Skupštine Republike Srpske i predratni stanovnik Zabrđa kod Sarajeva, mislio je drugačije. On je svoje stavove, kada je u pitanju sudbina 140 000 sarajevskih Srba, iznio 17. decembra 1995., tri dana poslije potpisivanja Sporazuma u Parizu. Bilo je to, na Jahorini, na 56. sjednici Skupštine RS:
  “Zadatak ove Republike i prvi strateški cilj je da se mi odvojimo od Muslimana i Hrvata i nema niko pravo da zasniva strategiju Srpskog Sarajeva na ostanku u zajedničkoj državi. Tako da je isključena bilo kakva opasnost ili želja sa kopčom i rješenjem Sarajeva da mi želimo da ostanemo sa Muslimanima i Hrvatima.

  Niko ne može sada novo rješenje praviti da ostanemo skupa niti to ljudi u Sarajevu žele, odnosno /srpski/ narod, niti želi rukovodstvo Sarajeva, ali je jedna manjkavost naših poslanika koji vide opasnost, da bi ako ostanemo u muslimansko – hrvatskoj federaciji da bi Sarajevo bilo kopča unije.Ima samo jedan problem gdje ćemo sada ljude iseliti, da se kaže iselićemo ih tu i tu, na taj i taj način. Treba nam vrijeme, jer je ovo iznenađenje, jer ni u jednoj varijanti ništa nije predviđeno.
  Zato nam treba i vrijeme za političko rješenje i konačno razlaz i na kraju krajeva najbolje rješenje da se Sarajevo iseli i da se nađe lokacija da se smjeste ljudi i da se mi i tu ako imamo opasnosti sa tom kopčom (u zajedničkoj državi) konačno raskopča. … da ostane jedan glavni cilj, jer to rješenje ne dovodi do uspostavljanja unije, nego do raspada, jer nam je to prvi strateški cilj.”
  ………………………………………………………..

  Znaš, bolan, to je onaj Momčilo kojeg Dodik prima u svom kabinetu i pričom o Sarajevu kao o Teheranu nastavlja guditi njegovu priču.

  I sad ti meni kažeš – „Tvoja ideja da su ti i takvi vladari presudno uticali na stotine hiljda ljudi da se vrate/ne vrate – pogrešna je.“

  Heh, moj Ex…

 61. @ češnjak, 04.06.2015. 10:56:54

  Nije gotova priča. Priča bi bila gotova da je vrijeme stalo u zimu 1995. godine i da ja još uvijek imam 17 godina. Međutim nemam. Imam 20 godina više. Ne slušam više Azru, ne nosim starke, oćelavilo se.

  U tih 20 godina iz tvog grada je pobjegao sve i jedan Srbin. Više je Kineza. A kod mene? Ispod mene Hrvatica, mercedes C klase. Gledam u vrata Bošnjacima. Redovno baklava za bajrame a štefanija za katolički božić. Bošnjačka familija nigdje nije išla iz ovog mog sela.

  Ja tebe opet pitam – gdje su tvoje komšije?

  Što se tiče Obrvana, jeb’o te on, vodi ga sebi kući.

  B-)B-)B-)

 62. „Ja tebe opet pitam – gdje su tvoje komšije? „

  Jebi ga miško, kod mene, u mojoj kući, u mojoj porodici – pogrešnog si našao da pitaš.

  Evo i ta priča o kinezima – to je spin u koji te ubijedio Milorad Dodik sa svojom pričom – ja ne znam niti jednog kineza, tebe je neko slagao da u mom gradu više ne žive Srbi.

  Zato što ste slijedeći Krajišnikovu logiku i Dodikovu priču sebe uvjerili da ti ljudi zato što žive u Pederaciji nisu Srbi – kakvi bi trebali biti da se ostvare kako bi rekao Krajišnik „strateški ciljevi“

  Jebi ga, ti prizivaš odvajanje RS od ostatka BiH, podržavaš ideju o referendumu o otcjepljenju, misliš li da se Srbi koji žive u mom gradu slažu sa tvojom idejom?
  Jesu li zbog toga manje Srbi?

  Eto vam Dodik neka vam objašnjava, propalitet iz poljoprivredne škole, da ne postoje i bosanski Srbi.

 63. @ češnjak, 04.06.2015. 12:21:41

  Srbi u tvom gradu a da nisu u „mještovitom“ braku? Koji je to grad? Ima li ih 10% od predratnog broja? Kada je bilo poslednje krštenje u crkvi? Ajde živ bio uslikaj nam neki maturski pano a da njemu ima više od dva srpska imena? Kada si zadnji put bio na slavi ili vaskršnjem ručku?

  Bosanski Srbi? Koliko je Bosanskih Srba najbolje će pokazati popis stanovništva. Sudeći po tebi – biće ih mašala. Desetinama, možda i stotinama hiljada? A ja ti kažem – više je Klingonaca i Marsovaca nego Bosanskih Srba. Da se kladimo?

 64. Ex,
  ne govorim o Bosanskim Srbima kao nacionalnoj odrednici (pročitaj!), govorim o ljudima koji se smatraju i bosancima i ne žele se odreći svoje Bosne, ni Sarajeva ni Tuzle, ne onako kako to prizivaju Krajišnik i Dodik.

  I opet. U mom gradu nema masovne grobnice, srušenih vjerskih objekata i nema ljudi koji otpušteni sa posla zbog nacionalne pripadnosti već ih iima mnogo koji su cijeli rat radili i u obrazovanju i administraciji.

  U tvom gradu: ima, ima, ima.
  …………………………………………………………

  „Svih sedam opština naše subregije je saglasno da se sa teritorija naše opštine isele Muslimani i Hrvati do nivoa kad svaka od ovih opština može da održava efikasnu i ostvaruje srpsku vlast na svojoj teritoriji. U tom smislu tražimo od Kriznog štaba
  Autonomne Regije krajine da se omogući koridor za iseljavanje istih prema centralnoj Bosni u Alinu nezavisnu državu BiH jer su oni za to i glasali.“

  jebogati, kako neko ko sluša Azru, prihvati ovo zdravo za gotovo?
  ………………………………………………………..

  Razmisli, evo ti Milorad Pupovac, čovjek bez ijedne mrlje, dvije decenije se bori protiv ustašluka, na izborima dobije većinu srpskih nacionalnih glasova u Hrvatskoj, i onda ga ovdje na Frontalu, Danijel Simić, sin mldaićevog generala, plaćenika koji je cijeli rat dobijao platu iz Beograda da provodi „strateške ciljeve“ ovdje u javnosti i medijima „kiti titulom“ TUĐMANOVOG SRBINA“ zato što Pupovac nije krenuo za Martićem i nije slušao Jovicu i nije slijedio ideju „svisrbiujednojdržavi“

  Na isti način većinska medijska i politička klika i danas govori o Srbima koji žive u gradovima izvan Republiiek Srpske.

  Priznajte to, pa se ili složite ili borite protiv toga – ali zajebi miško da će neko drugi biti kriv za Krajišnikovu instrukciju:

  “Zadatak ove Republike i prvi strateški cilj je da se mi odvojimo od Muslimana i Hrvata“

  Slažeš li se sa ovom Krajišnikovom konstrukcijom? Pitam tebe kojem je draže Lav strano pivo od Tuzlanskog?

 65. @ češnjak, 04.06.2015. 13:04:45

  Ni na jedno moje pitanje nisi dao odgovor. Zaključak je prost – tvoj grad je etnički čist.

  Kao stanovnik takve sredine nemaš nikakva prava da pričaš o povratku i izbjeglicama. Samo moralni nitkov može etnički očistiti svoju sredinu a istovremeno upirati prstom u multikulturalnu sredinu zbog etničkog čišćenja.

 66. @ češnjak, 04.06.2015. 13:53:34

  Šta ja imam da se slažem ili ne slažem sa odlukom suda? Da nisi ti možda toliko uticajan i moćan pa da mijenjaš te odluke?

  Izvan je to mog dometa a ti ako određuješ sudije i očas posla izlobiraš njihove odluke – alalvjera i svaka čast. Ja sam ti običan smrtnik.

  Nešto meni drugo pade na pamet. Ženio se ja. Donosili ljude poklone. Najjači poklon ali ubjedljivo najjači – došao je iz bošnjačke porodice. Nekoliko puta vrijedniji od bilo kog drugog poklona.

  Je l’ ti sad jasno zašto ja imam komšije Bošnjake i Hrvate, zašto jedem bajrmasku baklavu i uskršnju štefaniju a ti nemaš baš niti jednog komšije Srbina da mu na slavu odeš. A i to Srba što su ti u familiji – slavi li slavu? Jesi li im i to uskratio? Tebi je to normalno, zar ne? Šta se ima kog Qrca ići po koljivo, okretat klempo i rakijom nazdravljat. Djeca ih se bolan stide u školi, kriju im imena, djedove i tradiciju a tebi puna usta Obrvana i Dodoa. Umjesto toga de predloži svojima u familiji da vrate ikonu, stave je na zid i počnu ponovo slavu slavit. Ko što im radiše preci hiljadama godina unazad.

 67. Pa odluka je Suda i da je u Prijedoru počinjen zločin koji se po presudama sudova ne može porediti ni sa jednim lokalitetom u BiH – pa mi ti tvrdiš da je drugačije.

  A što se tiče ikona, uskratio sam sve, ma ne jebem ni sivu žilu, kurac će oni meni govoriti da imaju četiri strane svijeta, sve ko fol, a krste se, ne dam im ni ajfon, ikone(!), samo nokia cigla, sve ti lijepo piše, kad je Pigi na televiziji ima da se ugasi da u djetetu ne proradi iskon pa počne lizati ekran…

  Slava, „hiljadama godina unazad“, i to ima da ispitam, sutra ću sve postrojiti i ima da mi lijepo podnesu izvještaj pojedinačno šta je čiji djed radio i kakvu u im nane prele vunu prije nikejskog sabora.

 68. @ češnjak, 04.06.2015. 14:41:52

  Ni na jedno postavljeno pitanje odgovora nemaš. Niti su to Srbi kod tebe u familiji. Srbi su im bili đedovi. Satro si ti njihovo srpstvo u korijenu. Ni pisnut ne smiju. Mogu mislit kako tek satireš po komšiluku kad si svojim najbližim sve njihovo poukido. ‘Oćel ti materi kad umre, bar bit ćirilica na smrtovnici?

  E vidiš tu ležo razlika. Zbog te razlike sam ja dobio onaj svadbeni poklon. Zbog te razlike ti pod pod ikonom podrazumijevaš računar i telefon a ne ono što djedovi unucima ostavljaju u amanet. Zbog te razlike Srba u Federacije nema.

 69. Heh,

  oskara za stereotipno posmatranje Srba – dobijaaaaa – Ex,

  koljivo, klempo, rakija, ikona na zidu i slavsko lokanje makar tri dana.

  Al, kad se sjetim da si skoro ovdje govorio da srpsko dijete mora odrasti na Ćosićevim romanima inače ništa od njega i da je najznačajnija kulturna manifestacija koju posjećuješ vašar u Guči, ovo samo dođe kao logičan nastavak svođenja Srpskog identiteta na to šta jedeš, piješ i šta ti visi na zidu.

  Pravi Srbin pije pivo samo ako je iz Srbije , pa makar vlasnik bio iz Danske.

  Ili jesi ili nisi… – ex, dijeli certifikate

  On zna, Bilja ga je naučila da su federalni srbi zakržljali zbog predugog boravka među „genetskim otpadom“.

 70. A ja mislio da samo ja ne kontam te nacional -sovinisticke fore.Vjerujte mi na rijec,tek neki dan skontah zasto je vuk zelen u onoj prici.Drazene bas ti hvala sto me prosvijetli.Znaci u tom grmu lezi vuk,ponavljam(da se ne kunem tek neki dan sam shvatio zasta mu je vuk zelen).Priznajem,zasluzio sam nagradu neznalice za citavu deceniju.

  ex-1978, 04.06.2015. 15:02:31 [150663]
  E vidiš tu ležo razlika. Zbog te razlike sam ja dobio onaj svadbeni poklon.
  E vdis ti,ex 1978 si dobio „zlatnu malinu “ i to za citavo „tisućljeće“.Jos nisi shvatio zasto ti je Bosnjak donio najveci poklon?Pa zato sto te se boji…Dosta satire,sad nesto ozbiljno.
  Cesnjak te je ogolio do „ćcaksira“,od ekonomije do nacionalnih pitanja.
  Pa ti vidi,kako dalje.Djećaće…

 71. @ češnjak, 04.06.2015. 19:15:33

  Eto ti ćeš da dijeliš sertifikate!?

  I dalje nemaš odgovor ni na jedno postavljeno pitanje. Bježeći od istine o etnički očišćenom rodnom gradu napadaš pivaru, trubače i krsnu slavu. Koncentriši se bolan.

  Miće su polomljene, ali bukvalno polomljene. Tvoj Mehmedović i dalje sikće, vedri i oblači.

  @ jasse, 04.06.2015. 23:24:57

  Strah? Nije bolan strah.

  U Drugom ratu poklali moje. Jbg doš’o Koča Popović, napravio zulum i pobjego. Selo ostalo nebranjeno. Nedugo zatim navalile ustaše i uz neku pjesmu poklali nejač. Najveći je to pokolj u kraju, ostao dobro upamćen. Pričalo se o pokolju i pred ovaj naš rat. Osveta? Izostala je.

  Prije 10-15 godina jedan od lokalnih bošnjačkih političara, uticajan u Sarajevu i tamo neki narodni poslanik – parama za povratak – postavio je asfalt za selo u kome je stradala srpska nejač i iz koga nije krenula osveta. Zna on vrlo dobro odakle je krenula ustaška kolona i da su je vodili njegovi iznogudi. Insistirao na asfaltu kroz srpsko selo. Ne iz straha. Iz zahvalnosti.

 72. Ex,
  ti si taj koji je ovdje postavio „standarde“ o tome šta je i šta radi pravi Srbin. Ja ti i govorim da se o tome ne dijele certifikati. Možda su tebe u jednom trenutku uvjerili da se u Beogradu dijele certifikati pa su počeli pričati ekavicu i lizgati se galebu Ćosiću.
  Danas, zato ti bolan i dajem primjer Simićevog prozivanja Pupovca „tuđmanovim srbinom“ – to je ta uvjerenost u to da su samo pravi Srbi u Republici Srpskoj, a evo čak i ti tvrdiš da neko nije Srbin ako ne jede krmetinu, pije rakiju i nema ikonu na zidu. Razumijem, živiš u takvom okruženju, dvadeset godina iz tebe cijede Bosnu i Hercegovinu. Zenicu i Tuzlu ni ne smatraš svojom domovinom. Misliš da se i danas treba težiti Obrvanovim „strateškim ciljevima“ o odvajanju od musliimana i Hrvata.

  Ja ti ovdje od početka priče pokazujem to da je progon u Republici Srpskoj, a posebno u Prijedoru razultat, ne osvete ustašama, nego organizovanog vojno-političkog projekta iza kojeg ostaju dokumenti o tome da su masovne grobnice rezultat, a ne eksces. Na suđenju Stanišiću svjedok iz Doboja govori o tome kako su crvene beretke predvođene Rajom Božovićem iz Beograda hvatale Srbe koji bi došli u MUP po dokumente i tjerli ih da tuku zarobljene nesrbe. Ex, zašto? Pa zato da te ljude „preodgoje “ tako da ne žele pogledati svoje komšije u oči. Zato da tvoju generaciju nauče da tako misle. Čovječe, to što ti danas misliš i pričaš je posljedica toga što si bio izložen planskom ispiranju mozga i svođenju nacionalnog identiteta na šablone koji danas svake godine u Guči dožive svoju kulminaciju. Ispiranje mozga koje i danas nastavlja Dodik sa svojom pričom da je Sarajevo Teheran.

  Spominješ Mehmedovića, super, dokumentuj i objavi sve što prikupiš o njemu, ali čovječe, evo cijela dva mjeseca je taj Stevandić zvijezda prelaznog roka – Stevandić Nenad, čovjek čiji potpisi se nalaze na odlukama Kriznog štaba AR Krajina o progonu nesrba, čivija u SOS-u odgovoran za cijeli niz zločina u više gradova. Reci mi, objavi ovdje, za koja ubistva je taj Mehmedović odgovoran, koje njegove odluke u sebi sadrže naredbe o etničkom čišćenju i progonu?

  U mom gradu Srba nikada nije bilo mnogo. Osamdesetih sa mnom u razred je išao jedan Srbin – i danas je tu, cijela njegova porodica, niko ni u jednom trenutku nije ostao bez posla. Moji nastavnici su na svom radnom mjestu dočekali penziju. Nije bilo „mića“ pa ih niko nije ni lomio.

  U udžbenicima koji se danas koriste u RS Branko je otcijepljen od svog Zije, Hasana i Skendera. U udžbeniku koji koristi moje dijete su zajedno Zijo i Branko, na ćirilici i latinici. Skoro sam ti to ovdje morao dokazivati jer je tebe neko uvjerio da nije tako – kada si vidio da sam u pravu pitao si – A gdje vam je Dobrica Ćosić? Srpsko dijete mora odrastati na Ćosićevim tekstovima!

 73. @ češnjak, 05.06.2015. 07:52:23

  Priču o sertifikatima si započeo ti. Naravno, bez ikakvog povoda i osnova. Niko ne dijeli sertifikate. Srbi, baš kao i drugi narodi, imaju svoje karakteristike. Pisao sam kako se upravo to zatire i satire. Uspješno. I kako je to razlog zašto Srba u Federaciji nema. Zatire se na svakom mjestu i svim nivoima. Srbi se mogu vratit ali ako neće biti Srbi. Ako će se odreći svega onoga što tebe i tebi slične provocira. Eno digla se čitava frka jer reprezentativac BiH ima istetoviranu kartu Srpske na ruci?!
  Tebi smeta što ja pijem Lav. Alo čovječe, shvaćaš li ti šta ti sebi uzimaš za pravo? I da kojim slučajem imaš nekog komšiju Srbina i da te on na svojoj krsnoj slavi posluži Lavom ti bi to shvatio kao uvredu? Provokaciju?

  Pupovac? Ne znam kakve on ima veze ali mogu ti odmah reći – jebo te on a ti njega. Ako misliš da će Srbi u BiH postati Pupovci – u startu si se zaj’bo.

  Sarajevo? Jok i nije Teheran. Teheran je menščini za dobru klasu tolerantnija sredina. Bajkeri dobiše batine zbog pamučne majice. Srba samo u tragovima. Sve manjim. Sve tanjim.

  Tešnjak si. Kako te bolan nije sramota kada dobro znaš da je to malo Srba iz Tešnja netragom nestalo. Eno ih preko brda. Petrovići, Todorovići, Ristići – svi su protjerani. Sad vidim da nisu pobjegli samo od Mehmedovića. Pobjegli su od tebe i takvih k’o ti. Matereti Srpkinje, smrdi li ti tamjan?

  Nivo nepismenosti koja kulja iz Federacije epskih je razmjera. Tamo nećeš naći 10 pismenih čeljadeta. Katastrofa jbt. Naravno da srpsko dijete mora odrasti na Ćosićevim romanima. Tu nema ništa sporno. Da ne bi ti možda sebi uzeo za pravo da određuješ šta će moje dijete čitat i učit? Da ja tebe ne bih možda trebao pitat za mišljenje o Njegošu? Sv. Savi? Andriću?

 74. Petroviće i Ristiće viđam svaki dan, dobro su hvala na pitanju.

  „Da ne bi ti možda sebi uzeo za pravo da određuješ šta će moje dijete čitat i učit?“

  Nepismenost je nemogućnost da se shvati tekst.

  Čovječe, ti si taj koji je počeo navoditi karakteristike šta po tebi treba da jede, pije i čita Srbin da bi ga ti smatrao dostojnim tog imena po tvom umišljenom pravu.
  Ja ti kažem da je to glupo, a ti onda mene napadaš zbog toga što sam ja sebi dao za pravo da određujem šta će ko čitati i učiti.

  Hajd se sad vrati i od početka polako čitaj sve komentare, pa opet, pa opet.

  Nemoj odustati dok ima nade.

  Petroviće i Ristiće viđam svaki dan, dobro su hvala na pitanju.

 75. Чешњак,

  видим да си се распиштољио, аргументе избацујеш из рукава. Све зачињено и документовано судским пресудама.

  Нека. Тако и треба. Срби су убијали муслимане у Приједору и они који су то радили су осуђени. И нека су. Пресуде треба прихватити.

  Међутим, ти не увиђаш да је у томе и проблем. Ти не признајеш да се десио злочин ако није поткријепљен судском пресудом.

  Нема пресуде, нема злочина.

  Пошто нико не зна да је неко осуђен за злочине муслиманских усташа под Козаром 1941-45, онда тих злочина, по твојој логици, није ни било.

  И онда се чудиш када фукара узме правду у своје руке.

  А Сими једино преостаје да јебе матер сваком ко ствара такву ситуацију.

 76. Симо П. Ороз, 05.06.2015. 22:46:04 [1
  Пошто нико не зна да је неко осуђен за злочине муслиманских усташа под Козаром 1941-45, онда тих злочина, по твојој логици, није ни било.
  Ne pravite se „mutavi“,zlocina jeste bilo.Muslimana jeste bilo u ustasama i pavili su zlocine.Zasto nisu procesuirani?Pa zato sto su pobijeni bez suda i prava na odbranu,Nisu imali odbranu kao i recimo tvoj“draza“.Ijeli zato on nije kriv?Ako on nije ,zasto bi bili ostali zlocinci ,sto su pobijeni bez suda??
  Zanimljivo,jelda?
  Ne valjajte se u glibu nacionalizma,nego budite konstruktivni.Kako da dodze do pomiurenja medzu narodima,,,
  Treba mrijeti,,,ali c e biti tesko ako smo okaljali obraz na ovom svijetu…
  Jeli tako?

 77. jasse, 05.06.2015. 23:39:42

  “Ne pravite se „mutavi“,zlocina jeste bilo.Muslimana jeste bilo u ustasama i pavili su zlocine.Zasto nisu procesuirani?“

  Нису процесуирани јер се хтјела сакрити истина да су побијени у Другом свјетском рату у огромној већини били Срби и да нису страдали од Нијемаца и Италијана него од усташа, а у БиХ већином од усташа-муслимана.

  Зато нису процесуирани? Зато да се сакрије истина.
  Да су били процесуирани како би данас њихови потомци могли стављати бијеле траке око руке Младена Стојановића и умишљати да су и њихови очеви и дједови били Младенови саборци.

  “Pa zato sto su pobijeni bez suda i prava na odbranu,Nisu imali odbranu kao i recimo tvoj“draza“.Ijeli zato on nije kriv?Ako on nije ,zasto bi bili ostali zlocinci ,sto su pobijeni bez suda??“

  Балинче неби било балинче када неби слагало.
  Дражи је суђено, имао је одбрану. Али није је имао право на жалбу јер се комунистима журило да га убију. Неутрални суд у демократској Србији је прогласио Дражу невино осуђеним, али је занимљиво зашто балинчад не машу са тим папиром када кажу да се само папир признаје.

  Усташама-муслиманим није суђено јер се хтио сакрити њихов злочин. Једини начин да се то ураде је да се побију, али су се многи ипак извукли и стекли потомство које данас маршира Приједором са бијелим тракама.

  Усташки злочин испод Козаре је заташкан и приписан Нијемцима. Чак је било приједорске србокомунистичке багре која је тврдила да су Козару нападали и четници (такви су основали СДС).

  И шта је посљедица тог заташкавања. Посљедица је да су , поново оживјеле усташко-муслиманске снаге, помислиле да се то примило у народу и да су Срби заборавили ко их је клао у прошлом рату те су са истим циљем кренули на Приједор 1992. и добили по гузици.

  Оно што је касније услиједило је такође посљедица заташкавања злочина јер су се ‘велике србенде’ из СДС-а сјетиле ко им је убијао очеве и дједове, иако су до јуче и сами били врло активни у заташкавању, па ударили по муслиманској сиротињи која је платила цијену тог заташкавања.

  Оно што ја учим своје потомке је да никада не смију заборавити шта се дешавало у претпрошлом рату, али да не смију заборавити и негирати ни српске злочине у прошлом.

  Мене свака мајка из Сребренице којој су стријељани синови има право сматрати злочинцем ако негирам злочине из Сребренице, као што и Срби имају право сматрати злочинцем сваког ко негира њихове жртве.

  Шта тек рећи за оне који заташкавају злочине.

  Такође постоји један врло перфидан начин негирања злочина, а то је симетрија и изједначавање злочина.

  То су у случају усташа и четника перфектно урадили комунисти, а балинчад се примила на то.

  Ето због чега ја јебем матер сваком ко покушава заташкати злочине.

 78. Симо П. Ороз, 06.06.2015. 11:12:53 [
  Неутрални суд у демократској Србији је прогласио Дражу невино осуђеним, али је занимљиво зашто балинчад не машу са тим папиром када кажу да се само папир признаје.
  Ajde bolan ne rise,,,jeli ga stvarno proglasio nevinim?
  Sta je uopste bio predmet spora?
  Jeli stvarno mislis da „balije“ ne znaju nista,da su to one „balije“ nepismene,nazor natjerane da se izjasnjavaju kao Srbi ili neopredjeljeni??Ne zaj….
  Ovo ozbiljno tvrdim:U Kozarcu su nakon osvajanja od partizana pobijeni svi koji su i pozdravili „ustasu“ na putu…To odgovorno tvrdim.Mogu i ozbiljnije dokumentovati,ako ima svrhe ista da dokazujem.
  Усташама-муслиманим није суђено јер се хтио сакрити њихов злочин. Једини начин да се то ураде је да се побију, али су се многи ипак извукли и стекли потомство које данас маршира Приједором са бијелим тракама.

  Interesantan nacin zataskavanja,pobijes i mirna Bosna.
  Znaci da sad pobijemo i ove „sds-ovce „sto su pocinili zlocin u ovome ratu i opet mir 50-ak g.??
  Upravo tu logiku razmisljanja zamjeram i cika Prijedoru. A to otprilike glasi:zlocini se nisu smjeli desiti ali su opravdani jer smo svi bili „antini dzerdani“.
  Vjeruj da je svaki krezubi naoruzan Srbin 1992 upravo to navodio kao razlog zasto nas ubijaju i protjeruju.Citav vod takvih nije imao zajedno vise od 8 g osnovne skole.I vi kazete da se to zataskalo?Pa kako onda jbg da upravo svi to pominju kao razlog za logore protjerivanja ubistva sakacenja silovanja paljenja kuca i ostale zlocine?A vecinom starosti od 20-40 g?
  Ne vjeruj „četniku“ ni kad darove nosi…
  p.s Pod pojmom „cetnik“ mislim na tebe ne na sav srpski narod,jer se i sam tako nazivas,a iako realnije pises od sds-ovaca…vise zazirem od cetnika zbog onog rata,a sad su sds-ovci preuzeli primat,za ovaj rat.
  Dabogda nikad ne bilo vise rata…na ovim prostorima

 79. Jasse,
  Mene neki dan bez ikakvog razloga prozvaste za nacionalizam. Samo cu vam reci da iskreni anacionalista ne bi toliko komentara i sa tim zarom napisao na jednu ovaku temu, kao sto to vi cinite. Mozete se vi deklarisati kako zelite ali vasi komentari vas deklarisu kao mutiranog nacionalistu. Ostalima se ne obracam jer se niko od njih nije izjasnio kao anacionalista, ljudi su dosljedni svojoj prici, idejama i ubjedjenjima, bili u pravu ili ne. Jos jedna stvar, gora stvar od vaseg prikrivenog mutiranog nacionalizma je iskazivanje mrznje i netrpeljivosti, sto vas deklarise i kao sovinistu.
  Ps.
  Moj komentar nema veze sa ovom temom. Od ovakvih tema zeludac mi se naopako okrene, izbjegavam ih i ne zelim da ih komentarisem. Ako nekome nije jasno, komentarisao sam licemjerstvo oliceno u deklarativnim anacionalistima.

  Pozdrav od nacionaliste (ne kvazi, nego iskrenog)

 80. jasse, 06.06.2015. 22:49:42

  “vise zazirem od cetnika zbog onog rata’…“

  Не зазиреш ти од четника него од истине.

  Без истине из оног рата нема истине ни о овом рату.

  Видиш Хасе, ја од никог не зазирем. Ја само јебем мајку сваком ко лаже и негира злочине и истину. И не гледам ко је у питању.

  Вас балинчад боли истина коју овакви као ја свима сипамо у лице. И није случајно да ме са истим жаром напада балилук и телалук.

  И једнима и другима смета истина. Балилуку смета истина да они нису били саборци Младена Стојановића него најљући непријатељи,
  а телалуку смета истина да су се у прошлом рату понашали као ви у претходном.

  Зато ја и сада кажем, јебем матер сваком ко покуша заташкати и најмањи појединачни злочин и у овом и у оном рату.

  А ви из балилука причате причу као да су са ове стране новинари сиенена, бибисија… Јел’ви стварно мислите да сса том пропагандном причом којом сте тровали западно јавно мњење можете убиједити Симу Ороза у вашу причу.

  Па ја вас боље знам него ви сами себе.

 81. JASSSE, ILI HASE. letimično sam pregledao komentare, i nadjoh da kažeš za mene kako kažem, da se zločini nisu smjeli desiti, ali imaju opravdanje jer ste iz antinih djerdana.
  Ne, Hase, niti su se smjeli desiti, niti imaju opravdanje što su se desili.
  Činjenica je da ste vi uglavnom iz Antinih djerdana, ali to nije vaša krivica. Niko nije birao ni ko će ga roditi, niti gdje će biti rodjen.

  Zašto je moj unuk kriv što sam ja Srbin, vojnik VRS, ili kako vi kažete za sve vojnike, četnik.
  Šta su ljudi u Hambarinama, Kozarcu. Ališićima….. bili krivi što su im djedovi bili antino cvijeće.
  Oni su bili , uglavnom dobri ljudi, nizašto krivi i nevino su stradali.

  Bilo je i extrema, koji su pošli za Slavkom Ećimovićem da napadnu grad kasarnu, i unaprijed su znali da su pošli u samoubilačku akciju.
  Slavko je živio u većinski srpskom naselju, nije svoju porodicu sklonio a krenuo u samoubilački pohod.

  Kao danas što rade islamisti širom svijeta, opašu se eksplozivom i krenu u akciju.

  Ajde de, ne zaboravimo prošlost, ali vrijeme je da se okrenemo životu , da živimo kao normalni ljudi od svog rada, ili ćemo za vratove dok vratova ima još malo.
  Ova prepucavanja, marširanje bijelim trakama, vjeruj mi ide u prilog režimu da bismo se oko toga prepucavali, da ne pitamo kriminalce na vlasti gdje su pare, gdje je posao.

  A, istinu o bijelim trakama znamo svi Prijedorčani, traka nije bilo, .

  Stoga mislim da je ovo isfabrikovano od režima sa sve tri strane da bi bilo po onoj-kerovi laju, karavani prolaze.

  Oni jadnici što se opasuju explozivom misle da ginu za islam, a oni ustvari svoj narod ubijaju za Ameriku koja ih naoružava.

  Isil je stvoriila Amerika, i možda griješim da su teoriju o bijelim trakama stvorili režimi kojima ide naruku da se gladni svadjamo dok nas baja krade.

  Bilo, ne ponovilo se nikada nikome, ali kako dalje da svima bude bolje, pitanje je sad.

 82. nikakve veze sa interpretacijom dešavanja na Kozari nemaju „komunisti“ već ta prokleta sklonost Njemaca da sve pedantno bilježe.. živimo u vremenu kada arhivske službe širom Evrope (i dalje) digitalizuju svoje arhive. ko god želi može da provjeri..na primjer Arhiv Jugoslavije.

  naravno, „trgovina vlastitom istorijom postaje najisplativiji oblik male privrede“. i to treba tako gledati.. ovako ili onako – trgovina ipak ostaje samo trgovina..

 83. „A, istinu o bijelim trakama znamo svi Prijedorčani, traka nije bilo.“
  Prijedore,
  zamisli da si svjedok na sudu pozvan da govori o bijelim trakama u Prijedoru.
  Ti kažeš da si siguran da bijelih traka nije bilo i da svjedočiš da je to istina.
  Nakon toga tuđilac te pita kada si saznao za masovnu grobnicu u Tomašici, a ti odgovoriš da si saznao tek dvije decenije nakon što se taj zločin dogodio i nakon pto su desetine ljudi bile umješane u zakopavanje žrtava. Pa te pita za koje si od pedeset masovnih grobnica u Prijedoru znao i kada si svoja saznanja o tome i kome si to prijavio – a ti odgovoriš da o tome nisi imao pojma.
  Shvataš li zašto na tom sudu tvoje svjedočenje ne bi bilo relevantno?
  Nisi znao za masovnu grobnicu u kojoj je ukopano preko četiri stotine tvojih komšija, ali si tako siguran da niko od njih nije nosio bijelu traku. Nemaš pojam o odluci o otpuštanju nesrba sa posla, ne znaš ništa o Korićanskim stijenama, ali si siguran da bijelih traka nije bilo.
  Shvati, ja ovdje ne tvrdim niti da ih je bilo niti da ih nije bilo – samo vidim, da ljudi koji su preživjeli, logore i povratnici u Prijedor, ljudi koji su protjerani, a da niko u Prijedoru nije napisao riječ u njihovo ime, niko se nije pobunio protiv njihovog progona, rušenja kuća i bogomolja, zatvaranja u logore i ubijanja u masovnim grobnicama. Oni se na dan bijelih traka sjećaju onoga što im se dogodilo i podsjećaju svoje sugrađane koj idanas pričaju da nije bilo bijelih traka, da u Prijedoru danas nema nikoga ko je ustao u njihovu odbranu i zato nema relevantnog svjedoka koji mođe tvrditi da nije bilo tih traka.
  I najvažnije, bijele trake su tu samo simbol, simbol zločina koji je pripremljen kroz odluke Kriznog štaba, odluke koje su zločin protiv civilnog stanovništva milion puta veći nego to da neko naredi bijelu traku. Pedeset masovnih grobnica je zločin protiv čovječnosti milijardu puta veći od bijelih traka.
  O tim zločinima ni ti niti iko iz Prijedora, osim prognanih, nije ništa rekao u vrijeme kada su ljudi ubijani samo zato što nisu Srbi.
  Ubijani, ne kao posljedica zločina prije pedeset godina, nego kao žrtve projekta koji se po istom obrascu provodio i u Prijedoru i u Doboju i u Zvorniku.
  Obrazac je problem.

 84. Погледај шта је мајсторлук, дан нема коментара, онда кад ја напшишем праве приједлоге за рјешење кризе на два поста, нема одговора од наших политичких ботова, али зато има из Федерације.

  Да се не би Срби случајно досјетили, ето опет ћемо причати шта је било прије 30 година и ко је у праву, а јебеш причу у којој Лазаревић позива све да прехранимо и заштитимо народ прије зиме у Српској и Федерацији.

  Зар бар толико мученици нису заслужили чешњаче фолеру?

 85. podv0r, 07.06.2015. 09:32:39 [1
  Da ste procitali moj zadnji komentar,na tu temu,vidjeli bi ste da veze nemam sa ti komentarom.Kao ni sa uzrecicom ba(koju,usput ,nikad ne koristim).Niti znam tko je Boki.
  Naravno ,lakse je,mene iznapadati i iz-etiketirati…
  Jos sam vam napisao da je to vec treci put da neko pise pod mojim nickom,
  Napisao sam i da imam kritike na vase pisanje ali nebi napisao da ste nacionalist…itd itd…
  Procitajte moj zadnji komentar na tu temu..
  Do tada…
  Uzivajte u svojim predrasudama…

 86. prijedor, 08.06.2015. 16:40:25
  Činjenica je da ste vi uglavnom iz Antinih djerdana, ali to nije vaša krivica. Niko nije birao ni ko će ga roditi, niti gdje će biti rodjen.
  Ćinjenica je da sam vam par puta sugerisao da nisam iz“antinih dzerdana“ ali vi to uporno negirate,iako sam ljepo objasnio da sam iz veceg komunistickog back-grounda nego vi.,Usput,tvoji su po tvome pisanju natjerani u partizane, dok moji su bili istinski tako orjentisani.ali vi to uporno negirate.Par puta ste pisali o g Cikoti…i tome tko ku je ubio
  Zasto presucujete o g M. Suljanovicu???
  Znate li uopste tko je bio ?
  itd itd…
  I da ne zaboravim::Kad sam napisao da ste cetznik?nikada, kad sam napisao da je svaki srpski vojnik cetnik?nikada..
  Ja se najlakse sporazumim sa bivsim pripadnicima tkz vojnicima rs-a
  Mrzim (imenom i prezimenom,a vec se zna koji su)ubicama neduznog naroda,neredbodavcima Logora,oni koji su se izivljavali nad neduznim narodom itd..
  Ali Vi takve branite.
  P se nadzete negdje u mojim komentarima
  Dobro vam je napisao cesnjak
  Procitajte….njegov zadnji komentar..
  Sto se tice suzivota i pitanja o ovoj vlasti…
  Najveci sam pobornik i vjerujte radim na tome od 97-e /na suzivotu)
  A vlast?
  To mozemo samo zajedno srusiti…Kako „pavicevsku“tako i ovu na vrhu,da ih ne pominjem..sve se slusa…
  Maksuz sellam od komsije
  ili
  Pomo’z Bog
  dodze nan isto ,zar ne?

 87. ribar, 09.06.2015. 17:11:31 [150
  Да се не би Срби случајно досјетили, ето опет ћемо причати шта је било прије 30 година и ко је у праву, а јебеш причу у којој Лазаревић позива све да прехранимо и заштитимо народ прије зиме у Српској и Федерацији.
  Tema je veoma bolna..
  Vi uporno o svojoj opciji ..
  g Lazarevicu:Cjenim vas program i rad.Veoma puno energije ste ulozili u projekat „zdrava srpska“.
  Procitajte jos jednom cesnjakov komentar.Ako tu ne vidite tolerantnost i sanse za buducnst RS-a na bazi vaseg prigrama .,ili ste laik ili korupcionas ,treceg nema.
  Od kud vam ideja,da covjek poput cesnjaka ,postavlja teme samo da bi vama naudio ,i vasoj opciji)kako vi to volite reci)?

 88. Cesnjak, svi Prijedorcani znaju da bijelih traka nije bilo.
  Prijedor nije bio usamljeno ostrvo, svaki cm BiH je bio manje ili vise slican. Nepricaj gluposti, ko je od Srba ostao u radnom odnosu na dijelu pod muslimanskom i hrvatskom vlascu!
  Svi su prepisivali jedni od drugih.

  Hase, niko moje roditelje irodjake nije natjerao u partizane, bjezali su od antinog cvijeca uKozaru i Grmec da bi spasili gole zivote.
  Ti se salis kad govoris o istinski orijemtisanim muslimanima partizanima, jelda?

  Moja osnovna skola se zvala N Cikota, stoga znam mnogo o njoj , cuo sam i za M Suljanovica, istina manje. Jedna lasta ne cini proljece.

  Ti i komunisticko okruzenje u onom ratu?
  Hahahahaha,
  Hajde iz tvog mjesta za dva partizana prije septembra 43. nosim te krkace od Mladenove kuce do Mrakovice.

  Pavelicu, kune ti se cvijece
  Pod Kozarom Srba biti nece….

  Hase, nemam namjeru da se vise ukljucujem u komentarisanje besmiclica o muslimanima u partizanskom pokretu.
  Na livadi posijanom djetelinom, dabome, nadje se pokoja i djetelina sa cetri lista.

  Kao Muharem Suljanovic, Husidic sto je imao zenu Ruskinju, Esad Midzic…

  Maxuz selam !

 89. @ češnjak, 09.06.2015. 16:47:38

  1. Ne postoje svjedočenje o bijelim trakama. Postoji samo lažna haranga na ovu temu. Posljedica je da neke nove generacije u tu laž slijepo vjeruju i hrane mržnju. Na društvenim mrežama je pravo svetogrđe tvrditi da traka nije bilo. Pravo svetogrđe tvrditi da je laž laž.

  2. Zašto niko nije ustao protiv zločina u PD? Zato što je bio rat. Zato što su zločini u PD iz 90tih mala maca u odnosu na zločina iz 40tih. Vrati se pa pročitaj pod 1 i navedi mi bošnjačko ime koje je ustalo protiv laži bijelih traka? Zašto nije? Zašto propagiraš jednu takvu bezočnu laž? Je l’ ti sada jasnije zašto niko nije ustao protiv zločina u PD? Kakva je razlika između podržavanja laži i podržavanja zločina? Za ustati protiv zločina trebaju naoružanje i ozbiljna organizacija a za ustati protiv laži treba samo malo vremena i mala tastatura. Zar međ toliko naših Bošnjaka nema niti jedan sa malo vremena i malo tastuture?

  3. Obrazac? Naša je zajednička istorija – istorija mržnje i krvi. Odluka da se napravi iskorak i prostor uredi po etničkim principima je retrogradan ali je istovremeno i evropski. Evropa se tako gradila vijekovima u nazad. Na zločinima i pokoljima. Kakva je razlika između Doboja i Zvronika sa jedne strane i Bljeska i Oluje sa druge strane?

 90. „Cesnjak, svi Prijedorcani znaju da bijelih traka nije bilo.“
  @Prijedor,,
  opet ponavljam, zaista bez namjere da išta tvrdim i raspravljam, samo ti pokazujem koliko je tvoa tvrdnja „svi prijedorčani znaju“, a istovremeno priznaješ da nisi znao ili nisi želio da znaš za zločine koji su po obimu i težini mnogostruko veći od nošenja bijelih traka. Neki prijedorčani u tvom gradu tvrde da ih je bilo. Razmisli još jednom – kako to da sa sigurnošću tvrdiš da niko nije nosio bijelu traku, a da dvije decenije tvrdiš da nisi znao gdje je Tomašica?
  Prijedore, pedeset masovnih grobnica na prostoru Prijedora – bijele trake su simbol toga.

  „Prijedor nije bio usamljeno ostrvo, svaki cm BiH je bio manje ili vise slican. Nepricaj gluposti, ko je od Srba ostao u radnom odnosu na dijelu pod muslimanskom i hrvatskom vlascu!
  Svi su prepisivali jedni od drugih.“

  Nažalost, opet me nisi čitao, ovdje sam rekao da je moj razrednik u vrijeme rata bio Srbin i to rodom iz Novog Sada. Znači nije tačno to što tvrdiš. Jednostavno, nije, ne postoji niti odluka vlasti niti provedba bez pismene odluke o otpuštanju Srba sa posla. To samo ima u AR Krajini. Tamo gdje se niti jedan Srbin nije pobunio protiv takve odluke. Daj mi molim te primer da nisam u pravu.

  Razmisli molim te još jednom – evo Dodik Sarajevo naziva gradom iz kojeg su protjerani kršćani, i ja dajem podatak Katoličke crkve da u Sarajevu danas živi četiri puta više katolika nego u Banja Luci iako je prije rata u Banja Luci živjelo 5000 katolika više nego u Sarajevu. Jednostavno, Dodiku i sličnim ne vjerujete ništa osim onoga što vam plasiraju u namjeri da prostor federacije predstave antisrpskim i fundamentalističkim jer se na taj način nastavlja provedba „Strateških ciljeva“ zbog kojih je i Krajišnik naredio iseljavanje sa prostora koji su pripali Sarajevu.

  Više puta sam ovdje morao demantovati, čak i skenirati svesku svog djeteta da vidite da u Pederaciji djeca uče i ćirilicu i o Andriću i o Ćopiću i o Ranku Ristojeviću…

  Misli svojom glavom, Prijedor grad je prostor na kojem se desio planiran i krvav zločin – bijele trake su tu samo jedna od manifestacija zločina koji je bio mnogostruko složeniji. Taj zločin te bijele trake neće ni uvećati ni umanjiti.

 91. @ češnjak, 10.06.2015. 08:36:12

  Sad se praviš naivan. Tvoja tvrdnja da bijele trake zločin u Prijedoru neće ni umanjiti ni uvećati je najobičnija laž i podvala. Baš kao što je laž i podvala priča o trakama. Bijele trake su izmišljene sa namjerom da naprave paralelu između Hitlerove Njemačke i Srpske. To je jedini smisao te laži. Neće proći.

  Potenciraš i da neki prijedorčani tvrde da je bijelih traka bilo. Opet lažeš. Pogledaj i preslušaj svjedočenje – niti jedan svjedok to ne tvrdi. Pričaju o bijelim zastavama. O trakama samo novinari… u offu.

  Pročitao sam i svjedočenje/bajku koje u jednom pasusu piše o bijelim trakama a u drugom pasusu o njih 13 sakrivenih u trapu površine 9 kvadrat i visine pola metra u kome vrše nuždu i ne izlaze van 9 dana…

 92. „Zašto niko nije ustao protiv zločina u PD? Zato što je bio rat. Zato što su zločini u PD iz 90tih mala maca u odnosu na zločina iz 40tih. „

  Ex,
  Skender Kulenović, Vladimir Nazor sa svojom „Majkom pravoslavkom“ su znači za vrijeme „velike mace“ govorili o zločinima i borili se protiv njih, Rezolucije banjalučkih, sarajevskih, mostarskih… muslimana su u vrijeme NDH bile protest i prozivanje zločina nad pravoslavcima,

  a u Prijedoru i Banja luci nema niti jednog pisanog traga da je neko za vrijeme „male mace“ ustao i rekao da su odluke AR Krajine segregacija, zločin i rekao da se time sramoti srpski narod, niko nije riječ rekao niti napisao protiv logora u Keratermu i Omarskoj. NEMA – Tišina nad zemljom posijanom masovnim grobnicama.

  Ali zato, kad se povede priča o bijelim trakama ustaje istinoljubiva klika da brani Prijedor od priče o bijelim trakama. I ti – znaš da u Prijedoru koji je bio stotinu kilometara od tvoje kuće, nije bilo bijelih traka, ali dvije decenije nisi imao pojma gdje su Miće zakopale tvoje sugrađane.
  Poštedi me molim te, takvog ustajanja protiv laži.

  Obrazac.

  „Naša je zajednička istorija – istorija mržnje i krvi. „
  „Odluka da se napravi iskorak i prostor uredi po etničkim principima je retrogradan ali je istovremeno i evropski.“

  Ex, u dvije rečenice si kontradiktoran. U prvoj mržnju i krv predstavljaš kao posebnost naše istorije, a u drugoj kažeš da je to nešto što se dešavalo svugdje. Istovremeno argument kojim se služe zagovornici secesije o tome kako je ovo tlo zasijano mržnjom i tako se pravdaju sadašnji zločini nekim prošlim, a onda to u drugoj rečenici poredimo sa prostorom koji je u procesu integracija.

  Shvati, nije u pitanju želja ili zalaganje za promjenu političkog uređenja ili čak prostora sa dominantnom etničkom vlašću jednog naroda. Problem je u obrascu po kojem se to provodi. To je zločin – Progon, masovna ubistva, logori, rušenje kuća i džamija – to je taj zločinački obrazac koji nije posljedica djelovanja horde nego projekta koji je dokumentovan i protiv kojeg ni ti ni Prijedor u vrijeme njegove provedbe niste ništa rekli.

  Ali zato, o bijelim trakama, lupetaju prsti junački po tastaturi.

 93. @ češnjak, 10.06.2015. 08:54:42

  Ustaški zločini su neuporedivi sa zločinima u Prijedoru 90tih. Otuda i navedene osude Kulenovića i Nazora. Muslimanske rezolucije pod NDH bile su rezultat straha od srpske osvete. Nisu imale nikakvog dejstva. Prema tome – mačku o rep okači oba „argumenta“.

  Znam da u Prijedoru nije bilo traka. Baš kao što znam da za mjesta masovnih grobnica nije znao samo onaj koji to nije htio. Nije se mogla znati tačna lokacija ali krug od kilometar-dva znao je ko god je imao volje za tim. Baš kao što su za te lokacije znali i nadležni organi (kako vladinići tako i nevladinići). Tajming otkrivanja nema veze sa nedostatkom informacija. Ima veze sa politikom i fandrejzingom.

  Nisam kontradiktoran. Evropa je svoje pokolje davno završila i etnički se davno očistila. Ekonomska imigracija je novotarija. Naša je sudbina da u uništenju jedni drugih nismo uspjeli. Nesposobni.

  @ češnjak, 10.06.2015. 08:56:53

  Sve navedeno su elementi etničkog čišćenja. Bilo ih je koliko ti duša ište. U svakom vremenu i na svakom meridijanu.

  http://hr.wikipedia.org/wiki/Etni%C4%8Dko_%C4%8Di%C5%A1%C4%87enje

  Sa druge strane Hitlerov holokaust je jedan. Pravljenje paralele neće proći.

 94. Primjeri EČ kroz povijest:

  Tiglat-Pileser III. (745.-727. pr. Kr.), kralj Asirije, je bio prvi vladar koji je uveo prisilno preseljavanje kao službenu politiku. Pod njegovom vlašću, pola stanovništva osvojene zemlje bi se moralo odseliti, a njihove kuće bi dobili doseljenici iz drugih područja. Tiglatovi nasljednici su nastavili s ovom politikom, a nakon njih čak i Babilonci, Grci i Rimljani.[2]
  U Bibliji, Knjizi Izlaska 17, prorok Samuel naređuje Židovima uništenje i protjerivanje naroda Amalek. [3]

  Deportacija Židova u babilonsko ropstvo
  Babilonsko ropstvo – nakon što je Nabukodonosor II. osvojio kraljevstvo Juda, Židovi su deportirani u Babilon od 586. g. pr. Kr. Nakon što je Babilon osvojilo Perzijsko Carstvo godine 539. pr. Kr., perzijski vladar Kir Veliki je Židovima dozvolio da se vrate u svoju domovinu.[4]
  Edvard I. Dugonogi je 1290. donio zakon kojim je protjerao sve Židove iz Engleske zbog glasina o njihovim „ritualnim ubojstvima“ i „vandaliziranja hostija“. Zakon je trajao 366 godina, nakon čega je 1656. napokon ukinut čime je opet dozvoljeno tom narodu doseliti se u Englesku.[5] Židovi su također protjerivani iz Francuske (1306.), Mađarske (1349.-1360.), Provanse (1394. i 1490.), Austrije (1421.), Litve (1445.), Krakova (1494), Portugala (1497.) te Španjolske 1492.[6]
  Statut iz Kilkennyja je 1366. u Irskoj zabranio irski jezik, irska imena i irske sportove. Mnogi Irci su nasilno raseljeni na zapadni dio otoka, kako bi se omogućilo da engleski doseljenici zauzmu što više te zemlje.[7]
  Al-Andalus je bilo arapsko ime za dijelove Iberijskog poluotoka pod vlašću španjolskih muslimana ili Maura u razdoblju od 711. do 1492. godine. Nakon što je Španjolska ponovno taj dio zemlje vratila pod svoju upravu, 1502. je počela protjeravati Muslimane ili ih prisiljavati na krštenje. Nakon više valova netrpeljivosti i progona, konačno su prognani iz Španjolske 1609. (oko 50.000). [8]
  Kolonizacija Južne Amerike – milijuni domorodaca su protjerani ili prisilno raseljeni kako bi europski doseljenici preuzeli njihovu zemlju.
  Tridesetogodišnji rat (1618.-1648.) je primjer „religioznog čišćenja“ jer su sukobljene strane bile katolici i protestanti. Kada su katoličke snage osvojile protestantsku Bohemiju, oko 150.000 protestanata je protjerano, a oko 30.000 ljudi je smaknuto u Magdeburgu. Preobraćenja iz jedne religiju u drugu su bila najlakši način spašavanja života.[9]
  Godine 1788. bilo je 300.000 Aboridžina u Australiji. Nakon dolaska europskih doseljenika, počelo je protjerivanje, nasilno krštavanje i uništavanje kulture pripadnika tih domorodaca. Godine 1921. bilo je samo 72.000 Aboridžina, nakon čega je njihov broj opet počeo rasti zbog promjene politike australske vlade koja im je postupno počela davati veća prava i autonomiju.[10]
  Engleski vladar Oliver Cromwell je osvojio Irsku te je 1652. nametnuo mjere koje se objašnjavaju kao namjerne politike protjerivanja katoličkog stanovništva iz istočnog dijela Irske.
  Od 1830-ih do 1860-ih, skoro svi preostali američki domorodci su raseljeni iz svoje zemlje u rezervate, čak i protiv svoje volje (Sioux, Comanche).[11]
  stotine tisuća Armenaca je ubijeno, a milijuni su raseljeni iz Otomanskog carstva kako bi se to područje „očistilo“ od kršćanskog stanovništva počevši od 1915. [12]
  Od populacije od 3 milijuna, Boljševici su ubili ili deportilrali 300.000 do 500.000 Kozaka širom SSSR-a tijekom Ruskog građanskog rata (1919.-1920.)[13]
  Razmjena stanovništva između Grčke i Turske 1923. – 1,5 milijuna Grka je iz Turske otišlo u Grčku, a oko 500.000 Turaka je iz Grčke otišlo u Tursku – se katkad smatra etničkim čišćenjem. [14]
  Kako bi uništili pobunu u Libiji, Italija je u 1920-ima i 1930-ima deportirala 100.000 pobunjenika u logore. Također je njihovu zemlju davala talijanskim doseljenicama. [15]
  Tijekom nacizma (1933.-1945.), Treći Reich je po prvi put izmislio plan za protjerivanje neke „nepoželjne“ nacije potpunim uništenjem, te je čak skovan izraz Judenrein ili Judenfrei (čisto od Židova). No i Poljaci, Romi, homoseksualci, jehovini svjedoci i hendikepirani su bili mete istrebljenja po logorima smrti. Prema procjenama, do poraza Trećeg Reicha, u Holokaustu je ubijeno pet do šest milijuna Židova te još toliko nežidova. [16]
  Uspostavom NDH, započeo je masovni progon Srba (1941.-1945.) pošto su oni činili preko trećinu stanovništva kojeg su zahtijevale ustaše. Ivo Goldstein procjenjuje da je od 2.100.000 Srba koji su se našli u sklopu NDH, poginulo njih oko 330.000 – od toga 82.000 partizana, 23.000 kvislinga i/ili suradnika sila osovine te 217.000 civila koji su bili žrtve fašizma.[17] Stotine tisuća je također protjerano.
  Pojam se koristi u četničkim političkim programima prije i u doba Drugog svjetskog rata. Stevan Moljević je u memorandumu i elaboratu Homogena Srbija zagovarao stvaranje Velike Srbije i njeno etničko čišćenje od drugih naroda.
  Progon Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata iz zemalja Europe bio je najveći primjer progona nekog naroda na tom kontinentu. Nametnuvši Nijemcima kolektivnu krivnju za ratne zločine nacista, razne države istočne, ali i zapadne Europe protjerale su ili raselile pripadnike te nacije, obične civile. Prema procjenama, najmanje 11,5 milijuna Nijemaca je tijekom i nakon 1945. protjerano ili se odselilo iz tih područja.[18]
  Nakon podjele britanske azijske kolonije na Indiju i Pakistan 1947., između 10 i 12 milijuna muslimana i hinduista je raseljeno ili je napustilo novostvorene države u kojima njihova religija nije činila većinu. Stotine tisuća ljudi je ubijeno u nemirima tijekom tog razdoblja.[19] Robert Walker navodi da se 7,5 milijuna muslimana preselilo iz Indije u zapadni ili istočni Pakistan (danas Bangladeš), dok je 10 milijuna hinduista iz tog područja migriralo u Indiju.[20]

  Deportacija ruskih civila vlakom
  Stotine tisuća Azerbajdžanaca je raseljeno širom SSSR-a.[21] Tijekom vladavine Staljina, deseci milijuna pripadnika raznih naroda je raseljeno po Uralu, Sibiru i Kazahstanu kako bi se ostvarili planovi društvenog inžinjeringa tog diktatora. Sebag Montefiore procjenjuje da je 28 milijuna seljaka raseljeno na taj način do 1953.[22]
  Arapsko-izraelski rat 1948. doveo je do raseljavanja stotina tisuća Palestinaca iz Izraela te također do egzodusa i progona stotina tisuća Židova iz arapskih i drugih muslimanskih država. Većina njih se doselila u Izrael.[23][24][25]
  Al-Anfal kampanja – masovni progoni, ubijanja i uništavanja imovine Kurda. Zločine je počinila iračka, turska i iranska vlada.
  Zbog palestinske podrške Sadamu Huseinu, Kuvajt je nakon Zaljevskog rata 1991. izbacio 400.000 Palestinaca sa svojeg teritorija. [26]
  Rat u Južnoj Osetiji (1991.-1992.) – oko 100.000 Oseta je raseljeno iz Gruziji i Južne Osetije, dok je oko 23.000 Gruzijaca protjerano.[27]
  Etničko čišćenje provodilo se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u razdoblju 1991.-1995. masovnim pokoljima, ubojstvima, silovanjima žena i muškaraca, diskriminacijom, zlostavljanjem i drugim sredstvima prisile. Prema optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) protiv Slobodana Miloševića, iz trećine Hrvatske je protjerano oko 170.000 Hrvata i drugih nesrpskih građana – od toga broja je 20.000 deportirano iz Vukovara a 5.000 iz Iloka[28] – dok je u Bosni zabilježeno oko 2,2 milijuna raseljenih osoba na vrhuncu rata, većinom protjeranih Bošnjaka. Za takva nedjela koje su počinili pobunjeni Srbi, srpski dobrovoljci i JNA za vrijeme velikosrpske pobune i agresije je osuđen i vođa pobunjenih Srba Milan Martić [29], Momčilo Krajišnik i razni drugi politički službenici. Vojislava Šešelja je optužio MKSJ-a za deportaciju i raseljavanje iz Zvornika, Mostara i Hrtkovaca.[30] S druge strane, HVO je protjerao desetke tisuća Bošnjaka iz Lašvanske doline 1993.
  Rat na Kosovu (1998.-1999.) – oko 750.000 Albanaca je protjerala Vojska Jugoslavije. Nakon poraza iste, Albanci su se vratili te je potom oko 150.000 Srba protjerano ili raseljeno s Kosova. Vlastimir Đorđević je osuđen na MKSJ-u zbog deportacija i prisilnog raseljavanja.[31]
  Rat u Darfuru je od 2003. do 2010. doveo do raseljavanja: arapski militanti su deportirali stotine tisuća nearapa Darfura.[32]
  Rusko-gruzijski rat 2008. – militanti su protjerali 15.000 Gruzijaca iz Južne Osetije te zapalili njihove kuće kako bi spriječili njihov povratak.[33]

 95. Muslimani se za razliku od Srba i Hrvata koji ne poricu pripadnost svojih predaka u tada postojećim vojskama iz petnih žila trude da dokažu da su Antini djerdani bili saborci Mladena Stojanovica, da su umjesto U na kapama nosili zvijezdu,

  Poglavnice, kune ti se cvijeće
  Pod Kozarom Srba biti neće.

  Koliko je pored Sane Srba
  Toliko smo povjesali Srba…

 96. „смета истина да они нису били саборци Младена Стојановића„

  ми смо у старту морали затући своје „јуначине“ који су села тјерали у револуције а извлачили своје гузице, остављали цивиле манијацима на извол`те и дизали „устанке“ па разгуљивали од вардара до триглава, и то све фино аутима и возовима ндх… од др младена (да вас јебо он) османа, ђура, радмана па до задњег кукањца.

  иза сваког имена колона мртваца, крај се не види, а на челу психопате, будалетине и неспособна стока и шљам. набијем их на петокраки.

  и кад кажем „ми„ мислим и на балије, ипак су од нас постали, види се по овим бијелим тракама. нико се не зна на своју муку посрати ко србин, бивши или садашњи, свеједно.

  биће опет прилике, моћи ћете доказивати то ваше људство колико хоћете, све док вам не досади. једва чекам да видим како чешњак и јассе вјетре потиљке будућим јукама и насерима или како симо ороз постројава миће па рафала ли рафала.. као по тастатури.. рекао би човјек да су 92 били дјеца.. или, глуво било, у србији..

 97. jasse,

  апсолутно не мислим то на тај начин.

  Констатовао сам да чешњак поставља после 24 часа без коментара на овом посту поново расправу о рату, управо кад сам покренуо јаку причу о новој влади на два поста.

  Наравно да моји коментари нису угодни за позицију и опозицију, па и оне који искрено желе да Српска нестане, зато се увијек намећу теме које продубљују националну мржњу кад се покрене полемика на тему слоге, економије и солидарности.

  Поздрав

 98. ex-1978, 10.06.2015. 08:48:41 [150
  Pročitao sam i svjedočenje/bajku koje u jednom pasusu piše o bijelim trakama a u drugom pasusu o njih 13 sakrivenih u trapu površine 9 kvadrat i visine pola metra u kome vrše nuždu i ne izlaze van 9 dana…
  To je „mala maca“ ima i gorih stvari.Naravno da nevjerujes,jer je tesko za povjerovati a opet kazem to je nista za patnje po logorima iostalo sta se desavalo…
  Objasni mi olim te ovo.Zasto su sve muslimanske kuce obiljezene sa krugom i x u sredini?Jae li i to laz?Inako toga sve porusene i opljackane.Jeli i to paralela sa ndh?pronadzi onda takvo nesto u ndh-prostoru,
  https://www.youtube.com/watch?v=QhK7IeGVqaI

 99. Веља Сикирица, 10.06.2015. 10:56:14 [151026]
  „смета истина да они нису били саборци Младена Стојановића„
  Natakni i kokardu ili samo natakinjes petokraku?ćetnik u povoju si?
  da nije bilo mladena,muharema ,dzuradza ,solaja… pjevo bi drugacije,pod staljinovom cizmom…pitaj bracu rumune i ostale ddr-ce ako meni ne vjerujes

 100. @jasse, 10.06.2015. 11:47:53

  Nije „mala maca“. To je obična laž.

  Kuće su označene, jer su ostale napuštene a ljudi protjerani. Opljačkane su jer nisu bile zaštićene ni čuvane. Zbog toga mnogi i dugo robijaju.

  Kozarac danas izgleda ljepše nego 1990 a srpska sela po Federaciji su ostala pusta. Bila su popaljena baš kao Kozarac. Narod poklan i protjeran.

 101. @ jasse, 10.06.2015. 13:43:48

  Isti obrazac ponašanja imas u srpskim selima. Evo ti primjer iz Maglaja – selo Brezove Dane…

  https://www.youtube.com/watch?v=r0LWjK00-Ag

  Popaljeno, narod pobijen i protjeran. Oružje za čišćenje Brezovih dana je iz kasarne JNA u Zenici. Muslimani uzeli oružje, napali, protjerali, kuće popalili, imovinu opljačkali.

  Gdje god da je postojala opasnost od organizovanog otpora – slabiji je satrven. Ko god je mogao – drugom je zlo nanio. Bilo, ne ponovilo se.

 102. ex-1978, 10.06.2015. 12:18:19 [151037]
  @jasse, 10.06.2015. 11:47:53

  Nije „mala maca“. To je obična laž.
  A zasto bi taj video sto si postavio bio istina?Ma to su napustene kuce ,Srbi sami popalili itd itd.sami se bacali pod lavove da ih pojedu…..
  Shvatas u kakav glib upadas,kad ne vjerujes svjedocenju o onakvim strahotama?
  I ja kazem,bilo ne ponovilo se.Ali moramo o tome razgovarati a ne biti nojevi

 103. @ jasse, 10.06.2015. 14:14:41

  Bijele trake niko ni ne pominje… do prije desetak godina. To je najobičnija izmišljotina. Ne postoji niti jedan iskaz niti jednog svjedoka ni pred kojim sudom. Nema ih na slikama niti na video snimcima iz tog vremena.

  Naravno da o tome moramo razgovarati. Bošnjaci moraju shvatiti da Srpska nije nacistička Njemačka i da Bošnjaci nisu pobjednici rata iz devedesetih. Mir podrazumijeva kompromis a kompromis je entitet Republika Srpska.

 104. češnjak, 12.06.2015. 20:37:26 [15
  U onome ratu otac od Duska Tadica(najveci exzekutr svojih komsija)je bio priznat kao narodni heroj.iMAO JE SVE BENEFICIJE ,OD AUTA DO PENZIJE..I OSTALO…) b
  Kakoi se moze sin odroditi tako?Pa zato sto je sve laz u 2 sv ratu.,,Mojih nema nigdje,a njihovi na tim pozicijama, pa im ipak nije bilo dovoljno…Mladen je Legenda kozarackog kraja,smijesno je sto se svaki „srbin“ kiti njegovim perjem…
  proslo je vrije,me jedno-misljenja

 105. Ex,
  tako je sinovi, a ovdje se stalno od ljudi koji presuđene ratne zločince nazivaju „ok ljudima“ potencira da je zločin u Prijedoru tek nastavak i osveta muslimanima za zločine počinjene nad Srbima u 2. ratu. Iako sam ovdje pokazao iz imena navedenih u presudama i iz masovnih grobnica da su u srpskim logorima i masovnim grobnicama ubijani i članovi porodica Dizdarević i Mladenovog političkog komesara Karabegovića.

  Evo govoriš o tome da je laž izvor novih zločina pa de nam reci sa koliko se žara boriš protiv tvrdnje o 700 000 ubijenih Srba u Jasenovcu?

 106. Prijedor: „Bilo je i extrema, koji su pošli za Slavkom Ećimovićem da napadnu grad kasarnu, i unaprijed su znali da su pošli u samoubilačku akciju.Slavko je živio u većinski srpskom naselju, nije svoju porodicu sklonio a krenuo u samoubilački pohod.“

  Odluka AR Krajina: „Takođe se na ovim mjestima ne mogu naći ni radnici srpske nacionalnosti koji to nisu potvrdili Plebiscitom ili još nisu ideološki raščistili da je jedini predstavnik srpskog naroda Srpska demokratska stranka.“

  Prijedor,
  de mi reci, ukoliko bi neko sutra donio odluku da se sa poslaotpuštaju svi koji ne potpišu odanost SNSD-u, da se takvi protjeruju i da sa sobom smiju ponijeti samo 300 KM i da im se oduzima imovina.

  ŠTA BI TI URADI?
  Potpisao,
  Pobjegao,
  ili se borio za svoje ljudsko dostojanstvo?

 107. @ češnjak, 14.06.2015. 11:21:31

  Ne osporavam zločine. Mislim da je na linku koji je postavio Hase korektan tekst.

  Međutim, rat je. Tri naroda su krenula u oružan sukob. Srbi na jednoj a Hrvati i Muslimani na drugoj strani. U tim datim okolnostima – da Stakić i Drljača nisu etnički očistili Prijedor od Hrvata i Muslimana, Prijedor bi bio očišćen od Srba baš kao Sanski Most, Zenica, Maglaj, Tešanj, Tuzla, Zavidovići, Mostar, Visoko, Kakanj…

  Ti vrlo dobro znaš da su Srbi u Tešnju potezali najjače veze i plaćali debele novce Hrvatima u Sivši da ih puste u Srpsku. Život im je u tvom gradu bio neizdrživ. Bili su taoci. Rezultat – više od 2/3 Srba je zauvijek napustilo svoj Tešanj a više od 2/3 Bošnjaka se vratilo u svoj Prijedor. Prema tome – svoj ti pos’o.

 108. Ex,
  dao sam ti Krajišnikove naredbe o „strateškim ciljevima“.

  Danas Predsjednik RS u Istočnom Sarajevu u vrijeme dok se protiv Karadžića vodi sudski postupak u kojem je i taška optužnice Genocid u Prijedoru obećava da će po njemu studentski dom dobiti ime.

  Dao sam ti podatke Katoličke crkve po kojima je u Banja Luci prije rata živjelo više Hrvata nego u Sarajevu, a danas ih u Sarajevu ima četiri puta više nego u Banja Luci.

  Dao sam ti link u kojem se Pupovac naziva „tuđmanovim Srbinom i podsjetio na to da Srbi iz Pederacije najteža šikaniranja dobijaju od svojih rođaka iz RS koji su ubijeđeni da je samo dobar Srbin onaj koji je u RS.

  Istovremeno, ti i dalje zločine u Prijedoru pravdaš kao preventivnu akciju mada ne možeš da nađeš ikakvu vezu u zločinima. Ti masovnu grobnicu u Tomašici, ubijanje stotinu djece u Prijedoru opravdavaš rečenicom: „da Stakić i Drljača nisu etnički očistili Prijedor od Hrvata i Muslimana, Prijedor bi bio očišćen od Srba“, ali nisi u stanju da navedeš niti jedan logor, primjer otpuštanja sa posla niti progona u mom mjestu, ali i dalje nastavljaš pokušavati izjednačiti.

  Isti postupak i logika koju i Dodik primjenjuje u apoteozi Karadžića.

  ISTREBLJENJE – to je pravna kvalifikacija zločina u Prijedoru, a ti slobodno nastavi slaviti Simu i Stakića kao spasioce srpstva.

 109. Ne vrtimo se u krug – to ti udaraš glavom u zid pa ti se vrti u glavi.

  LINK: Usprkos rasprostranjenom OBRASCU zlodjela počinjenih nad prijedorskim Muslimanima 1992. kojije dokazan van razumne sumnje, i ne umanjujući njegovu težinu, Pretresno vijeće ne smatra da je ovdje riječ o genocidu, već prije o teškom slučaju progona, istrebljenja i deportacije.“

  – E, sad, hajd lijepo opet od početka i reci koliko sam ja puta upotrijebio riječ genocid, a koliko puta OBRAZAC.

  LINK: „Preuzimanje vlasti u opštini Prijedor bilo je nezakoniti puč, planiran i koordiniran mjesecima, čiji je krajnji cilj bilo stvaranje čisto srpske opštine. Ti planovi se nikad nisu krili, a sprovedeni su koordiniranim djelovanjem policije, vojske i političara.“

  – Ex, dao sam dokumente koje su potpisali prijedorski političari, u kojima su navedeni obrasci progona, ubistava i rušenja, pedeset masovnih grobnica, rušene kuće i vjesrke objekte

  LINK: „Bosanski Muslimani koji su čitav život proživjeli u opštini Prijedor izbacivani su iz svojih domova i deportovani u velikom broju, često u konvojima koje su organizovale i nadzirale srpske vlasti iz Prijedora“

  LINK: „Kuće nesrba bile su određene za uništenje, a u mnogim slučajevima su stvarno i razorene, kao i džamije i katoličke crkve.“

  – OBRAZAC – sproveden koordinisanim djelovanjem vojske, policije i političara.

  I nakon svega, ti napišeš:“da Stakić i Drljača nisu etnički očistili Prijedor od Hrvata i Muslimana, Prijedor bi bio očišćen od Srba“

 110. @ češnjak, 15.06.2015. 10:28:23

  Moraš voditi računa. Rat je ozbiljna stvar. Napraviti Kupres, Bradinu i Sijekovac i kontati da će Srbi čekati da ih kolješ i po Prijedoru ko što si ih klao 1941 može samo teški optimista.

  Nema nikakve sumnje da bi Srbi u Prijedoru da su pali pod vlast Hrvata i Muslimana – nestali. Baš kao što su nestali iz svih mjesta u kojima su im Hrvati i Muslimani krojili kapu. Počni od svoje avlije. Koliko je Srba danas u Tešnju? Ima li trećina predratnog broja?

 111. „Napraviti Kupres, Bradinu i Sijekovac i kontati da će Srbi čekati da ih kolješ i po Prijedoru ko što si ih klao 1941 može samo teški optimista.“

  Preuzimanje vlasti u opštini Prijedor bilo je nezakoniti puč, planiran i koordiniran mjesecima, čiji je krajnji cilj bilo stvaranje čisto srpske opštine.

  Sam si se pozivao na ovaj link – PLANIRAN I KOORDINIRAN MJESECIMA.

  Ex, stvar je u zločinu. Ti ovdje govoriš da je ubijanje na Tomašici spasilo Srbe. Razumiješ li ti smisao svojih riječi?

 112. @ češnjak, 15.06.2015. 14:51:14

  Ne vidim problem. Naravno da je plan etničkog čišćenja Prijedora, planiran i koordinisan mjesecima. Evo ja kupujem neku malu mašinu vrijednu 10.000 evra i planiraću i koordinisaću godinu dana.

  Posle zločina u Sijekovcu, Kupresu i Bradini – nije bilo povratka. Otvorena je Pandorina kutija.

  Ubijanje u Tomašici nije spasilo Srbe. Preuzimanje vlasti je spasilo Srbe.

  @ češnjak, 15.06.2015. 14:53:15

  Ne odgovori ti meni. Koliko je Srba danas u Tešnju? Ima li trećina predratnog broja? Kako se osjećaj u svojoj etnički očišćenoj sredini? Puna ti usta multikultija ali Srba nema. Kad si zadnji put bio kod nekog na slavi? Slave li Srbi u Tešnju? Iza spuštenih roletni? Zapjevaju li na slavi? Oj vojvodo Sinđeliću? Oj Srbijo mati? Ili kontaš da to nisu primjerene pjesme? Kontaš da im nema mjesta u Tešnju?

 113. Ex, ne znam koliko je danas Srba u Tešnju.. I o Bošnjacima u Prijedoru i Srbima u Tešnju možemo samo lupetati. Evo uskoro razultata popisa pa ćemo vidjeti.
  Na primjeru Hrvata koji su preko katoličke crkve vršili popise kućanstava pokazao sam ti da tvoja tvrdnja o „multietničkom Tesliću“ do koje si došao analizom susjede u svojoj zgradi nema veze sa istinom. Tako u Tesliću danas živi 13% katolika od predratnog broja, a u Tešnju koji je bio u okruženju Žepačkog HVO-a udruženog sa srpskom vojskom i iz čijeg sastava se izdvojila opština Usora danas živi 33% katolika od predratnog broja. Isto tako, sam ti na osnovu istih podataka dokazao da U Zenici danas živi skoro pa isti broja katolika kao u cijeloj Republici Srpskoj.

  Naravno, ti očigledno nisi sposoban da niti jednim primjerom povučeš toliko žuđenu paralelu jer za Tešanj očigledno ne možeš navesti niti jedan primjer progona, istrebljenja, ubistava i oduzimanja imovine dok za svaku opštinu na teritoriji RS možemo da nađemo primjer i dokaz etničkog čišćenja.
  Tužan je tvoj pokušaj da etničko čišćenje porediš sa kupovinom mašine, ali ću ga pripisati tvojoj dugotrajnoj izloženosti manipulacijama koje su i dovele do toga da se muslimani nazivaju „genetskim otpadom“ i na taj način obezbijedi podrška projektu ISTREBLJENJA.

  Isto to, si učinio i sa predstavljanjem Sime Drljače i Stakića kao spasilaca Srba od etničkog čišćenja. Razumijem tvoje pokušaje i želju da se retrogradno opravda vlastito pristajanje na to da takvi u tvoje ime odrade Istrebljenje, ali nakon dvadeset godina je tužno vidjeti da ti još nisi shvatio.

  Evo, naprimjer, u slučaju Jovice Stanišića, mada je proces žalbe u toku, sud za ratne zločine je neupitno utvrdio da je on pomagao prekodrinske Srbe, ali to sud ne inkriminiše jer ne postoji dokaz da je to činio sa namjerom da oni počine zločine. Znači, broji se samo zločin, a ne učešće u ratu – ili kako bi mnogi voljeli – bio rat, zakopaj i čičamiča.

  Čitavo vrijeme od početka ove teme pokušavam to objasniti, u Prijedoru nije važan čak ni sam čin nasilnog preuzimanja vlasti, uspostave nelegitimnog kriznog štaba ili bilo šta drugo osim z l o č i n a.

  Ovdje je stvar u tome da je zločin počinjen po OBRASCU. Unaprijed planiran i koordinisan političkom i vojnom saradnjom.
  Taj obrazac, ti ne možeš protegnuti na Tešanj jer obrazac Bradina – Tešanj – Sarajevo ne postoji.

  Obrazac zločina Prijedor – Bijeljina – Banja Luka postoji. To je ono što piše u Stakićevoj presudi. Progon, rušenje, zatvaranje, masovne grobnice – unaprijed planirano i koordinisano. Misliš li i dalje da se sa tim planiranim zločinom može porediti kupovina mašine.

  Da ti ponovim, dakle, ne stvaranje Republike Srpske nego obrazac po kojem je stvorena. To je ono što prijedorske bijele trake kao simbol predstavljaju.

  Plan istrebljenja.

  Al, hajd da pokušam i na način koji ti razumiješ.
  Mašina se može nabaviti kupovinom, zamjenom ili krađom.
  Ne možeš reći – nije važno kako sam je nabavio.

  Stakić, Drljača, Karadžić su tebi dali nešto što su stekli krađom – unaprijed planiranom, dokumentovanom i dokazanom.
  Ti sad sa tim radi šta god hoćeš,
  pravdaj se sam sebi kako god hoćeš,
  ali činjenice ne možemo promijeniti koliko god ih negirali.

 114. @ češnjak, 16.06.2015. 07:52:50

  1. Hrvati se ne vraćaju. Ne samo da se ne vraćaju nego ih je i u Sivši i Usori svakoga dana sve manje. Odlaze. Cure. Katolici imaju i svoju probosansku franjevačku struju. Nema osnova za paralele na kojima ti insistiraš.

  2. U pravu si – pokazaće popis stanovništva.

  3. Nije Tešanj u Australiji a Sijekovac na Aljasci. Ta dva mjesta su na sat vožnje autom i apsolutno su dio iste priče. Progoni i pokolji su počeli u režiji Hrvata i Muslimana. Osveta, kao što to obično biva, bila je žestoka.

  4. Za zločine u Prijedoru odgovorni su ljudi sa imenim i prezimenom i eno ih robijaju. Bijele trake su laž koja sa tim nema nikakve veze.

  5. Obrazac? Sjećaš li se Brezovih dana? Na granici Maglaja i Tešnja? Identičan obrazac. Nakon što su se dočepali naoružanja iz kasarne JNA u Zenici, Muslimani i Hrvati su odmah krenuli na Srbe. Polovina maja 1992. godine. Srbe iz Brezovih dana protjerali, selo spalili. Niko u selu nije ostao. Niko.

  Baš kao što nemaš pojma gdje su Srbi iz Tešnja i slave li slave i pjevaju li pjesme i vesele li se – ti zaboravio i na hiljadu Srba Brezovih dana. Na 20 kilometara od tvoje kuće su stotine popaljenih srpskih kuća i okućnica. Uboga sirotinja. Ne znaš za njih? Sami popalili kuće? Nagovorio ih Krajišnik?

  4. Što se tiče te tvoje priče o srpskoj krađi i kako je meni neko nešto ukradeno dao, odmah da ti kažem – možeš samo da mi pljuneš pod srpski prozor. Sa takvom pričom da uđeš u moju kuću, u mom selu i u mom entitetu – samo bih ti mirno rukom pokazao vrata i poželio dug i srećan put.

  Niti imam potrebu, niti se bilo kome pravdam. Reagujem na bezočne laži koje pokušavaš predstaviti kao istinu. Crnjak je ako si sam sebe ubijedio u istinitost bajke o bijelim trakama.

 115. Тешњак, морам ти признати да си вјешт и да многа твоја правна тумачења имају шлифа.

  Ових дана се у Савјету безбједности спрема резолуција о геноциду. Она предвиђа да се забрањује сваки вид умањивања или негирања геноцида, па ме интересује како ћеш ти полизати оно што си писао на Фронталу умањујући српске жртве у Другом свјетском рату када је од стране хрватско-муслиманских усташа извршен геноцид десетинама пута већи и по обиму и по монструозности него што је био у протеклом рату?

 116. Simo, genocid je pravna kvalifikacija zločinačke namjere.
  Ja nikada nisam negirao nego uvijek tvrdim da je na terotiriju NDH od strane kvinskiškog ustaškog režima počinjen gonocid nad Srbima.
  Postoji obrazac, projekat i žrtve.
  Ja sam samo u raspravi na koju se pozivaš brojevima pokazao da je cifra od 700 000 besmislica koja se ne može nikako dokazati.
  Raspreava o toj cifri ne umanjuje projekat istrebljenja koji je ustaški režim provodio i koji je po meni genocid.

  Isto tako, ne umanjujem razmjere zločina ako kažem da je cifra o 200 000 mrtvih u zadnjem ratu izmišljotina. Analizu žrtava, imena, načina pogibije možemo vršiti kako hoćemo, naravno, ako imamo dokaze, važno je da se utvrdi da je zločin planiran i proveden i ko su odgovorni.

  Pa tako, ako neko ima dokaze o broju ubijenih u Srebrenici, načinu njihovog stradanja, neka o tome slobodno raspravlja. Međutim, srpska vojska je nakon Srebrenice tijela ubijenih bacala u masovne grobnice, na tajne lokacije, te grobnice ponovo prekopavala i sakrivala po obrascu koji se dogodio i u Prijedoru i na aerodromu u Batajnici sa kosovskim Albancima. Taj obrazac, zločinačke namjere i prikrivanja zločina danas onemogućava raspravu o tačnom broju strijeljanih i eventualnom broju ubijenih u borbama jer je zločinačka namjera o sakrivanju djela neupitna.

 117. češnjak, 16.06.2015. 10:52:29

  “Taj obrazac, zločinačke namjere i prikrivanja zločina danas onemogućava raspravu o tačnom broju strijeljanih i eventualnom broju ubijenih u borbama jer je zločinačka namjera o sakrivanju djela neupitna.“

  И у чему је онда проблем када ја кажем да је један од највећих узрока српских злочина у овом рату непроцесуирање и скривање ратних злочина из оног рата.

  Да су злочини из тог рата адекватно кажњени, да се није правила вјештачка симетрија усташе-четници, неби неки помислили да се злочин може исплатити.

  Злочини усташа су се исплатили јер више нема Југославије, у већем дијелу територије некадашње НДХ нема Срба који су на тим територијама били већина или значајно заступљени.

  Тако да ћу ја бити први који ће подржати резолуцију о геноциду у Сребреници ако се у исту стави да се забрањује и негирање геноцида над Србима у НДХ чије су насљеднице данашња Хрватска и БиХ.

 118. Ex,
  1. O tome nema svrhe da raspravljaš sa mnom nego se obrati Katoličkoj crkvi i njihovom popisu. Taj popis demantuje tvoje tvrdnje o tome da ti živiš u „multietničkoj sredini“, a ja u etnički očišćenom gradu.

  3. Kažeš pokolji i progoni su počeli u režiji ovih, a oni su se osvetili. Na linku za koji si ti rekao da je „korektan“ stoji: „puč, planiran i koordiniran mjesecima, čiji je krajnji cilj bilo stvaranje čisto srpske opštine“

  Raspravi se sam sa sobom. Dokazi, koji opet ne umanjiju zločine u Sijekovcu ili Bradini, potvrđuju da je plan etničkog čiŠćenja sa planiranim zločinima bio planiran i koordiniran MJESECIMA“.
  Zločini koji nisučin osvete porodica ubijenih nego su „sprovedeni koordinisanim djelovanjem vojske, policije i političara“ po OBRASCU otpuštanja sa posla, progona, oduzimanja imovine, ubijanja, silovanja i strijeljanja te ukopavanja na tajnim lokacijama masovnih grobnica.
  Obrazac koji se ponavljao na cijeloj teritoriji pod karadžiđevom vlašću i za koji ti ne možeš naći pandan.

  4. Za zločine u Prijedoru krivi ljudi imneom i prezimenom – ljudi koji su u to vrijeme bili na najvećim funkcijama vlasti, ljudi koje niko od Srba nije spriječio u činjenju zločina, ljudi koji su bili podređeni i o svemu obavještavali čovjeka po čijem imenu danas Predsjednik RS želi nazvati Studentski dom.
  A TI ĆUTIŠ – i dalje.

  5.Brezove dane. Shvataš li ti o čemu govorimo.Momčilo Perišić i Ante Gotovina – rukovodili vojnim operacijama, stotine mrtvih, rušene kuće, izbjeglo stanovništvo – obojica oslobođeni jer tužilaštvo, nažalost u oba slučaja, nije dokazalo genocidnu namjeri u istrebljenje kao vojni cilj.
  U slučaju Prijedora i drugih mjesta po istom obrascu. Logori, prisilni progoni, otpuštanja sa posla po nacionalnom ključu, masovne gorbnice civila koje su prikrivane i prekopavane, uništavanje kuća izvan ratnih zona, sve džamije na teritoriji pod kontrolom karadžićeve vojske… OBRAZAC koji je činjen sa prvenstveno zločinačkom namjerom kako piše u po tebi korektnom tekstu „čiji je krajnji cilj bilo stvaranje čisto srpske opštine“.

 119. @ češnjak, 16.06.2015. 11:13:00

  Već smo se složili da samo popis stanovništva može dati odgovor o razmjerama etničkog čišćenja. Ukazao sam ti da tvoja podvala sa katolicima ne prolazi.

  Patriotska liga je osnovana 1991. godine. Rat je počeo u proljeće 1992. godine. Pripadnici upravo te Patriotske lige su napali JNA konvoj iz Zenice, razoružali pratnju, napravili brigadu i udarili na Brezove dane. Pripreme su također tekle nekoliko mjeseci. Brezove dane su etnički očišćene do zadnjeg Srbina. Sve kuće im popaljene i opljačkane. Ti ljudi su radili u Maglaju u Natronu i u pogonu u Novom Šeheru. Misliš li da su posle progona i paljenja rodnih kuća nastavili ići na posao?

  Nema tu nikakve razlike – OBRAZAC je identičan. Ubij, zakolji, da ne postoji.

 120. Ex,
  koja podvala sa katolicima – ta da u cijeloj RS danas nema katolika koliko ih ima u Tuzli? Ta da je prije rata u Banja Luci živjelo više nego u Sarajevu, a danas četiri puta manje nego u Sarajevu?
  Ta da danas u Tešnju i Tesliđu živi isti broj katolika, a da je prije rata u Tesliću ih živjelo tri puta više nego u Tešnju?
  Je li lažem?

  „Nema tu nikakve razlike – OBRAZAC je identičan. Ubij, zakolji, da ne postoji.“

  Nažalost, ti ne želiš da shvatiš da nije problem u zauzimanju Kupresa, Brezovih Dana, sela Ravno, zarobljavanju vojne kolone niti bilo kojem ratnom dešavanju.
  Ti stalno pokušavaš izjednačiti slučaj Prijedora gdje civilne vlasti i policija organizuju progone, logore i oduzimanje imovine sa drugim primjerima za koje ne postoji taj obrazac.

  Bilo je zločina SVUGDJE, ali ti ne želiš shvatiti da dokumenti koje sam dao na početku pokazuju obrazac koji je zločinački.

  „U tom smislu tražimo od Kriznog štaba Autonomne Regije krajine da se omogući koridor za iseljavanje istih prema centralnoj Bosni u Alinu nezavisnu državu BiH jer su oni za to i glasali. U koliko rukovodstvo Autonomne Regije krajina u Banja Luci ne bude rješavalo ovo pitanje naših sedam opština će sve Muslimane i Hrvate sa teritorija naših opština pod vojnom pratnjom sprovesti u centar Banja Luke“

  Ex, daj mi dokument koji pokazuje primjer identičnog obrasca.

  Hajde više da završimo – ima li ili nema?

  Je li obrazac svugdje isti ili je Prijedor primjer nečega što se ipak nije svugdje dešavalo?

 121. @ češnjak

  Popis stanovništva je jedini mjerodavan. To smo već zaključili. Zašto ti ignorišeš zaključak i prosipaš iz šupljeg u prazno – ne znam. Priča o Hrvatima katolicima u BiH ima nekoliko vrlo bitnih momenata kojih se nismo ni dotakli a licitirati brojevima kako ti to radiš – neozbiljno je.

  Brezove dane? Nije Patriotska liga zauzela Brezove dane. Muslimani i Hrvati su Brezove dane popalili. Nije to vojna akcija. Stanovnici Brezovih dana nisu napadali, nisu vojska. Stradali jer su Srbi. Jer su slabiji.

  Dokument? Imaš dokumente iz Broda i Orašja gdje je pripadnicima ZNG i HOSa dozvoljeno privođenje Srpkinja u vojne spavaone u noćnim terminima. I to dokument koji je stariji od bilo kakvih zločina u Prijedoru.

  Ideja o etničkom razgraničenju i preseljenju naroda bila je vrlo aktuelna tokom čitavog rata. Na svim stranama. Dokument koji ti potenciraš nije ništa drugo nego priča o zamjeni/razmjeni naroda/teritorija. Imaš mnogo primjera iz istorije gdje su se granice među državama stvarale upravo na taj način.

 122. Pretpostavljam da ste pominjali brionske transkripte (u kontekstu raznoraznih obrazaca).

  Na kraju krajeva – politički obrazac je jasno prisutan u dominaciji tri nacionalne stranke s početka devedesetih.

  Baš bih volio da mi neko pojasni kakva je to gradjanska ili pomirljiva ideja prisutna u SDA SDS HDZ ili ne daj Bože MBO.

  MBO je paradigma građanštine u BiH – ’em nacionalni ’em vjerski predznak, a njen osnivač – stari pragmatičar: filozof – vremenom uvidje da će do ideje MBO mnogo brže i lakše doći promovišući ideju građanštine.

  Problem u BiH je što svako svakoga laže…

 123. „a licitirati brojevima kako ti to radiš – neozbiljno je“

  Opet zapadaš u isti ćorsokak da temu koju si ti uveo nazivajući sredinu u kojoj živiš multietničkom u odnosu na moju, a da se nisi pozvao niti na kakav činjenički argument – nakon što sam ti dao dokaze da tvoja tvrdnja nije tačna, mene optužuješ za licitiranje brojevima.
  Pa šta da tek kažemo za tvoju tvrdnju o „multietničnosti“?
  Predstavljeni podaci su vrlo važni u analizi tvoje tvrdnje o „etničkom razgraničavanju“ na kojoj inisitiraš, a sama katolička crkva, za Zenicu koja je bila vojno središte bošnjačko-hrvatskog sukoba iznosi podatke da u toj Zenici danas živi približan broj Hrvata kao u cijeloj RS.
  Da ne spominjemo Tuzlu, pa čak ako zanemarimo sve i Tuzlu nazovemo izuzetkom – Na teritoriju RS nema izuzetka -jer je postojao…Šta?
  Tako je – OBRAZAC!
  ………………………………………………………..

  Brezove dane?
  Opet ti protiv sebe:

  ex-1978, 16.06.2015. 12:50:53 – „Pripadnici upravo te Patriotske lige su napali JNA konvoj iz Zenice, razoružali pratnju, napravili brigadu i udarili na Brezove dane.“

  ex-1978, 16.06.2015. 15:20:59 – „Nije Patriotska liga zauzela Brezove dane. Muslimani i Hrvati su Brezove dane popalili. Nije to vojna akcija.“

  Putna komunikacija preko Novog Šehera je jedini put kojim je Tešanj spojen sa ostatkom teritorija pod kontrolom ARBiH. Shvataš li da niko nikada neće optužiti Slavka Lisicu što je pokušao tenkovski desant na Tešanj ili vojno zauzimanje Kupresa…
  Nažalost, očigledno želiš učestvovati u ovoj raspravi, a nisisposoban razlikovati pravne implikacije djela počinjenih u vojnoj akciji i onih koje nastaju koordinacijom vojnih, policijskih i civilnih struktura sa namjerom da se izvrši etnički progon.
  Ali, nema veze, dok god imaš volje – idemo dalje.
  —————————————————————-

  „Imaš dokumente iz Broda i Orašja gdje je pripadnicima ZNG i HOSa dozvoljeno privođenje Srpkinja u vojne spavaone u noćnim terminima. I to dokument koji je stariji od bilo kakvih zločina u Prijedoru.“

  Zločin naravno. Da li je to segment šireg plana progona treba ipak dokazati i drugim dokumentima i ponavljanjem obrasca.
  U slučaju Prijedora upravo to imamo. Cijeli niz naredbi i osoba sa više različitih nivoa vlasti koji kao svoj primarni cilj postavljaju izvršenje zločina ISTREBLJENJA.

  I nemoj pokušavati praviti vremensku skalu i opravdanje prijedorskih zločina, jer onda idemo do Ravnog i sličnih rubnih zločina preljevanja rata u Hrvatskoj gdje opet na primjeru Vukovara vidimo obrazac, masovnih grobnica koji će se protegnuti sve do Kosova i građenja zgrada na masovnim grobnicama.
  Zločin se ne pravda drugim zločinima i tvoja najstrašnija rečenica o tome da je Simo Drljača spasilac prijedorskih Srba ne govori ništa o istini, ali govori o tebi.
  —————————————————————-

  Kažeš: „Dokument koji ti potenciraš nije ništa drugo nego priča o zamjeni/razmjeni naroda/teritorija.“

  „naših sedam opština će sve Muslimane i Hrvate sa teritorija naših opština pod vojnom pratnjom sprovesti u centar Banja Luke“

  To je po tebi razmjena?

  Opet imaš teški problem shvatanja značenja riječi.
  RAZMJENA je čin u kojem dvije strane ili više jedna sa drugom, saglasno i bez prisile vrše prenos vlasništva nad stvarima čiji su jedini vlasnici.

  Strateški ciljevi koji su Karadžiću i Krajišniku izdiktirani iz Beograda, a koje su oni provodili preko vojnih i civilnih vlasti na teritoriji koju su kontrolisali, nastali su na uvjerenju podjele. Ali, opet te vrađam na početak naše rasprave. Prijedorski muslimani, Srebreničani, Bjeljinci nisu saglasno i bez prisile, pristali na bilo kakvu razmjenu. Oni su svoji na svom – UPRKOS.

  Oni su planski protjerivanji, ubijani u logorima i bacani u masovne grobnice po obrascu etničkog čišćenja koji je obrazac, ali kao ideja i politički cilj nije čak ni upitan sve dok se u njegovoj provedbi ne posegne za zločinima.
  E, tu je problem – u zločinima koji su planirani i provedeni koordinisanom akcijom vojske, policije i civilnih vlasti.

  I hajdemo opet, nije mi mrsko, sve dok imaš volje jer valjda neko i skonta.

 124. @ češnjak, 17.06.2015. 08:47:10

  Dogovorili smo se da bez rezultata popisa samo tupimo o etničkoj strukturi opština. Ti nastavio da tupiš. Ja prekinuo. Glupo mi, jbg.

  Brezove dane? Klasičan primjer etničkog čišćenja. Napad na civile. Protjerani, popaljeni. Nema tu nikakve vojne akcije. Za vojnu akciju potrebne su dvije vojske.

  Nema nikakav problem sa tvrdnjom da je osvajanjem vlasti Simo Drljača sa svojom ekipom – spriječio egozodus Srba iz Prijedora. Tebi to nije jasno, meni jeste.

  Srbi su radili na etničkom razgraničenju, Bošnjaci upravo suprotno. Smatrali su i smatraju da je cijela BiH njihova. Rezultat je ostao neriješen. Čekaju se produžeci. Ne treba sumnjati da će ih biti.

 125. Šteta što ti nije bilo glupo i kada si počinjao da tupiš, ali dobro.

  Očigledno smo ispucali što se imalo za reći i čak smo se i složili „Srbi su radili na etničkom razgraničenju, Bošnjaci upravo suprotno.“

  😉

  Sumnjam u bilo kakve dramatiče produžetke, mrcvarenje se nastavlja.

  Ovim završavam svoju rasravu na ovoj temi, sve je rečeno u komentarima iznad.

 126. @ češnjak, 17.06.2015. 09:33:40

  Ne mislim da smo ispucali. Nakon rezultata popisa rasprava će se tek razviti.

  Glupo je raspravljati sa čovjekom koji popaljene Brazove dane ne vidi kao etničko čišćenje. To je za tebe legitimna vojna akcija iako u Brezovim danama nije bilo nikakve vojske. Tebi smeta kada Muslimani Prijedora dobiju otkaz sa posla a ne smeta ti kada Srbi iz Brezovih dana kuršumom budu spriječeni da dolaze na posao. Za tebe je akcija u Brezovim danama kao suza čista pobjeda. Za mene je ISTREBELJENJE jer tamo od sredine maja 1992. Srba više nema. Od hiljadu nekadašnjih Brezovljana, sumnjam da ih danas ima više od 40-50 duša.

  Zašto te onda čudi kada ja Prijedor posmatram kao srpsku pobjedu?

  Etničko razgraničenje? Sa izuzetkom nestabilne Belgije i po svemu izuzetka CH – evropske države su etnički razgraničene. To je recept za stabilne države. U najvećem broju evropskih država – državotvorni narod čini 90 ili više procenata ukupne populacije. To je prosto prirodan tok stvari. Multikulti države su kratkog daha.

 127. ex-1978, 17.06.2015. 09:46:50 [1
  Zlocin je zlocin,i bilo ga je na sve 3 strane.U vecoj i manjoj mjeri naravno.Medzutim,upravo je razlika o OBRAZSCU.
  Pa da ti malo osvjezim pamcenje:
  Svjedok kaže da je na prošireni sastanak SDS, održan u sarajevskom hotelu „Holiday Inn“ oko 19. decembra 1991. godine, Karadžić lično donio dokument poznat kao“Varijante A i B“ i podijelio ga prisutnima. Tim dokumentom, u kojem su sadržana uputstva o preuzimanju vlasti u opštinama nastanjenim srpskim stanovništvom tužilac ilustruje optužbe o pripremama SDS za rat u BiH.

  Odgovarajući na Karadžićeva pitanja, svjedok je rekao da se o „Varijantama A i B“ nije raspravljalo na sastanku u Holiday Innu. Dodao je da dokument nije bio potpisan, te da mu „Varijanta A“ koja je podrazumijevala preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom nije bila jasna za razliku od „Varijante B“ koja se odnosila na opštine u kojima su Srbi bili manjina. On je, također, rekao da Jovan Čizmović koji je, po optužbi, bio Karadžićev čovjek zadužen da prati proces preuzimanja vlasti na terenu, nije dolazio u opštinu Novo Sarajevo.

 128. Nadzi na suprotnoj strani bilo kakav dokument o protjerivanju stanovnistva,masovnom preseljavanju i istrebljenjima itd…
  ex-1978, 17.06.2015. 09:46:50 [151448
  Ne ocekujem od covjeka koji poredi kupovinu „masine“ sa ubistvima i progonima,da ista prizna.Imaju mjesta na kojima je sve dokumentovano,zapisano za buduce narastaje…
  Ako ne znas sta je varijanta A i B ,potrazi malo…
  Nakon više upozorenja, tužilac Alan Tiger/Tieger je imao manje problema da svedoku “osveži pamćenje”. Tako se Kasagić setio govora predsednika RS Radovana Karadžića i predsednika Kriznog štaba AR Krajina Radoslava Brđanina da “su Muslimani demografska pretnja” te da zato “njihov broj u RS treba da bude smanjen na pet odsto”. Kasagić se, takođe, setio da se “smanjivanje broja Muslimana” ostvarivalo nasilnim putem, pravdajući se da je tada, kada se to događalo, mislio da je proterivanje privremeno i da će se svi prognani posle rata vratiti svojim kućama.

  Svedok je ostao pri svojoj tvrdnji da je za „Varijantu A i B“ plana za stavljanje opština pod kontrolu SDS prvi put čuo pre nekoliko dana kada je stigao u Hag, ali se ipak setio Karadžićevog zalaganja „za razgraničenje sa Hrvatima i Muslimanima i podelu Sarajeva“. To su dva od šest strateških ciljeva navedenih u optužnici protiv Momčila Krajišnika koji, kako smatra tužilaštvo, ukazuju na postojanje plana za stvaranje etnički čiste srpske države na prostoru BiH.

 129. Šema

  Kao što sam rekao, nisam znao detalje o dolasku dobrovoljaca. Nisam očekivao da će doći. Ipak, očekivao sam u Bratuncu sled događaja sličan onome koji se dogodio u okolnim opštinama. Znao sam šta se desilo u okolnim opštinama, i znao sam da će Bratunac uskoro doživeti slične stvari. Šema onoga što se dešavalo u susednim opštinama je, u suštini, kopirana, reprodukovana u Bratuncu. Objasniću šta podrazumevam pod pojmom “šema”. (Kaseta T000-2073, str. 33 engleskog transkripta)

  Postojala je određena hronologija, određeni redosled u tom sledu događaja. Slične stvari su se desile u Bijeljini, Zvorniku i, u meri koja meni nije poznata, u Višegradu. Prvo bi u određeno mesto stigli dobrovoljci a onda bi sledilo ostalo: ubistva, likvidacije, zastrašivanje stanovnika, panika i tako dalje. Onda, nakon toga bi stigla armija, JNA sa prividnom namerom da uspostavi red. Međutim, sve to bi prouzrokovalo zastrašivanje stanovnika, Muslimana, nakon čega bi sledilo etničko čišćenje. Činjenica da je armija stigla u Bratunac dva do tri dana nakon što su došli dobrovoljci ukazuje na to da je ista šema događaja trebalo da se odigra i u Bratuncu. Svi ovi događaji su osmišljeni sa ciljem da Srbi preuzmu vlast i sve je to povezano sa sprovođenjem u delo plana A i plana B i stvaranjem Republike Srpske. (Kaseta T000-2073, str. 33-34 engleskog transkripta)

 130. @ jasse, 17.06.2015. 10:39:44

  Ne vidim nikakav problem u političkoj ideji razgraničenja sa Hrvatima i Muslimanima. Naš je zajednička istorija toliko loša da se razgraničenje nameće kao rješenje. Metod je sporan. Osnovna ideja nije.

  Ne vidim ni problem u ideji demografske pretnje. Osvojiti vlast u PD, napraviti liniju razgraničenja sa Muslimanima nekih 50 kilometara dalje na zapad a istovremeno u PD ostaviti 40 hiljada Muslimana – tempirana je bomba. Samo bi je budala ostavila da otkucava i čekala eksploziju.

 131. @ jasse, 17.06.2015. 10:47:18

  Ne vidim problem ni u toj šemi. Ako je neko mislio da je rat čista i čestita rabota – zajeb’o se. Ko koga zajebe!

  Samo bi očajnik i budala pustio JNA kamionske kolone kroz TZ i SA. Krenuli, zajebali ih i pobili ih. Da nećeš možda da mi kažeš da su blokade kasarni i napadi na JNA kolone primjeri čojstva i junaštva?

 132. ex-1978, 17.06.2015. 10:49:12 [
  hm…Problem je znaci u tvojoj glavi.Jer ne mozes shvatiti da se to ne radi u danasnje vrijeme.Inace cete biti prozvani kao genocidna nacija.
  Zasto ti je onda problem prihvatiti rezoluciju o osudi genocida?
  A prihvatas da je RS uspostavljena na genocidu i etnickom ciscenju?Jedino je metod sporan….

 133. @ jasse, 17.06.2015. 10:47:18

  Pade mi na pamet i jedna druga šema. Ona iz Broda/Sijekovca i Kupresa. Ako ništa drugo složićemo se da je hrvatsko-muslimanska šema ranije sprovedena u djelo.

  Brod – ZNG i HOS iz Hrvatske, 03.03. zauzimaju Bosanski Brod. Srbi trpe represiju, otpuštanja, privođenja, odvođenja u logore u Slavoniju, sistemska silovanja.
  Pokolj u Sijekovcu – 26.03.
  Kupres – krajem marta HOSovci i ZNG iz Hrvatske u uniformama i pod dugim cijevima šetaju gradom. Postavljaju kontrolne punktove. Upadaju u preduzeća i Srbe tjeraju sa posla. Prepisan recept iz Broda.

  Tek posle toga dolazi na red Bijeljina, Zvornik, Bratunac i šema o kojoj si ti pisao.

 134. ex-1978, 17.06.2015. 11:24:14 [151465]
  @ jasse, 17.06.2015. 10:59:38

  Naravno da vidim obrazac. Nisam budala. Nema tu ništa sporno. Sporno je to što ti ne vidiš istovjetan obrazac u Brodu i Kupresu. Dođu uniforme i počnu pravit zulum. Najebe onaj ko ima manje zulumćara.
  Naravno da su se i tu desili zlocini.Ko to spori,ja ,cesnjak?
  Nadzi nam 3 dokumenta da je to trebao biti obrazac za citavu BiH gdje su muslimani bili vecina.Mi tebi mozemo na hiljade od Slovenije do Kosova…
  Po tebi,to je u redu,i sa vojnog i sa aspekta o ljudskosti i zenevskoj konvenciji.Znaci normalno je „razgraniciti se“ sa nesrbima na nacin koji se desio.Pa pobogu to je citava evropa napravila(stotinama g ranije..)
  Ostaje jedino pitanje:Ako smo dosli do zakljucka da je to sve bilo normalno i podrazumijevace,zasto onda nije normalno citavu stvar okarakterisati kao zlocin protiv covjecnosti,masovna krsenja ljudskih prava,etnicko ciscenje,najgori zlocini poslije 2 sv rata i na kraju kao genocid?
  Ako se slazemo sa svim gore navedenim onda smo dosli do kraja rasprave.

 135. @ jasse, 17.06.2015. 20:29:15

  Ko je i kako sprovodio OBRAZAC pokazaće popis. Znam da je Kozarac danas ljepši nego što je ikada bio a da u Brezovim danama Srba ima samo u tragovima. Popaljeno selo nije obnovljeno, struje nema, puta nema. Bošnjačke vlasti ne mogu ni makadamski put održavati do srpskih sela a u bošnjačkim selima u Srpskoj asfalt se presvlači već treći put a na uličnoj rasvjeti ugrađuje se treća generacija sijalica.

  Ne kontam ovo tvoje pitanje o karakteru zločina. Sud je davno utvrio da se genocid desio u Srebrenici i samo u Srebrenici i samo u julu 1995. godine. Ti bi koliko vidim da genocid kao zarazu raširiš i na Prijedor ali nikako ne na Bradinu i Brezove dane?

 136. Exeru, hase misli na genocid u Potkozarju u drugom svjetskom ratu od strane Antinog Djerdana.

  Jedan narod, Jevreji kojih je bilo u Prijedoru dosta , skroz istrijebljen , nestao je , a srpsko stanovništvo je doživjelo strahovit genocid.

  Bosanska Dubica nikada nije dostigla predratni broj stanovnika.
  U nekim selima 20 godina nije bilo regruta za vojsku.

  Izgleda da nekima istorija počinje 92. godine, da istorija nije neprekidna nit uzročnoposledično povezana sa prošlošću.
  Sve to nije opravdanje za zločine u ovom poslednjem ratu.
  Nisu smjeli da se dogode, niti ima za njih ikakvih opravdanja.

 137. Do sad se nisam uključivao u raspravu pošto se ne sjećam da sam ikad u životu bio u Pd, vjerovatno sam prošao kroz njega idući titovim stazama revolucije a nema smisla da pišem o nečemu o čemu pojma nemam međutim vidim da ima i opštih stvari pa da i ja reknem koju.Jasse šta misliš zašto je na svijetu najviše ljubavnih pjesama?Pa zato što je ljubav deficitarna roba a pjeva se za onim za čime se čezne ,čega nema.razlog zašto su pjesme o čojstvu i junaštvu na drugom mjestu je isti-radi se o deficitarnoj robi prema tome pozivati se na nešto čega nema nema nekog velikog smisla i puno pametnije je razmotriti uzroke i posledice.
  Da ti postavim par pitanja:da si komandant srpskih jedinica u Pd i okolini 92 šta bi ti uradio?
  drugo pitanje, znam da je nezgodno zbog žrtava u porodici ali mislim da je bolje pitati nego prećutati,-da li misliš da bi žrtava na obje strane bilo manje da su muslimani ostali u Pd?Misliš li da bi bilo drugačije da je odlučeno da Pd pripadne federaciji-osim što bi srbi bili donji’
  vrlo je lako pretpostaviti kako bi se stvari dalje odvijale jer postoji analogija sa drugim područjima npr Nevesinjska brigada je ostavila nekoliko sela nastanjenih muslimanima iza leđa i dobili su napad sa leđa iako za razliku od Pd imaju jaku tradiciju suživota sa srbima (partizani u ww2).Misliš li da među destinama hiljada Pd muslimana nema nijedan koji bi napravio pizdariju i tek bi onda bilo krvi do koljena.Nemoj mi samo reći da su prijedorčani miroljubiv narod jer ako je igdje bilo relativno malo žrtava onda je to Tb ali su muslimani bili vojnički organizovani iako ih je bilo duplo manje nego u Pd što znači da bi udarili sa leđa ukoliko bi im se ukazala prilika a bogami je bilo i diverzija u situaciji kad su bili debela manjina.
  Druga stvar koju u raspravi ne uzimate u obzir je viši nivoi odlučivanja.Šta mislite zašto kamiondžija nije u prdekani iako je sa predratnih četvrtinu broj Tb muslimana spao na statističku grešku?Između ostalog i zato što je u odbranu priložio i original naredbe da se Tb muslimani isele izdate od SDa sve sa potpisom Čenge(demokratija počinje od ponedjeljka)uključujući i savjet šta sa imovinom.Ja lično mislim da je svako etničko čišćenje na ovim prostorima uključujući i potrebne žrtve da bi se ostvarilo unaprijed dogovoreno i prećutno podržano od svih zaraćenih strana na najvišen nivou a vi bošnjaci/muslimani imate veliki problem koji će se u budućnosti povećavati jer mislite da ste samo žrtve a ne i dželati i da je vaše rukovodstvo sve same cvjećke.Zbog čega bi Hakija Meholjić i Ibran Mustafić Lagali?Zbog čega bi stvari bile različite u Prijedoru/Srebrenici/Kupresu/Konjicu ili negdje drugo?
  Stvar je nečije gluposti hoće li ili neće ostaviti pisani trag tako da to što postoji pisani trag na jednoj a ne postoji na drugoj strani ne znači ništa jer su rezultati približno isti u svim gradovima.
  Najviši nivo odlučivanja tzv međunarodna zajednica je tek mutna rabota.Po logici rata slabija strana uvijek traži saveznika sa strane a pošto su srbi bili dominantni u yu onda su ostali tražili saveznike vani.Šta mislite jesu li vam pomogli jer vas voje ili zato što to njima odgovara?
  Arapi koji imaju malo više iskustva kažu ako vidiš da se dvije ribe svađaju budi siguran da u blizini pliva englez a jedan moj prijatelj kaže kakvi su posvađali bi dvije vreće cementa.Razmislite ima li u tom vašem traženju prijatelja sa strane razloga zašto uvjek izvučete deblji kraj.
  ja toliko i izvinite ako ubuduće ne odgovorim od nečeg se mora i življeti.

 138. mica trofrtaljka, 17.06.2015. 22:41:00
  Da ti postavim par pitanja:da si komandant srpskih jedinica u Pd i okolini 92 šta bi ti uradio?
  drugo pitanje, znam da je nezgodno zbog žrtava u porodici ali mislim da je bolje pitati nego prećutati,-da li misliš da bi žrtava na obje strane bilo manje da su muslimani ostali u Pd?Misliš li da bi bilo drugačije da je odlučeno da Pd pripadne federaciji-osim što bi srbi bili donji’
  Glupo je pitati sta bi bilo da je bilo.Mogu samo djelimicno odgovoriti jer niko ne zna sta bi bilo.
  Dakle kao prvo da sam vrhovni srpski komadant rata nebi ni nilo .Prihvatio bi novonastalu situaciju,novu drzavu i borio se za prava srpskog naroda.Isto su Srbi sa pametnim vodzama mogli ostvariti i bez rata.U Hrvatskoj visoku autonomiju itd.U Bosni cak i vise.Nebi zivjeli u rezervatu u koji su sami sbe smjestili,nebi izgubili utjecaj na gl grad i sarajevsku kotlinu koju su vjekovima nastanjivali itd…nebi bilo normalno da jedan centralisticki sistem entitetskog vladanja dovede ih do masovnog iseljavanja ….ima toga „kijamet“…muslimani se nebi radikalizirali i za par g napredak veci neg prijeratni..
  ovako imamo nerijesen rezultat i potencijalne nove sukobe,manjeg inteziteta i manje oruzja al sa istim zarom.Srbi nebi bili okrivljeni za zlocine i genocid,ostali bi pri svom vjekovnom ubjedzenju u oreol vjekovnih heroja i vjecitih boraca za slobodu ovog svijeta
  I Marko Kraljevic sit a i Musa Kesedzija na broju
  Pitanje je smijesno pa je i odgovor malo sarkastican.
  Drugo je malo teze..Pokusacu ozbiljnije..
  Sta je falilo(da se izbjegne napad sa ledza)protjerati stanovnistvo kao recimo u Vukivaru?
  Svijet bi vidio i osudio,ali manje ,etnicko ciscenje
  Ovako i ciscenje i logori i ubistva….itd i na kraju genocid.
  Vjeruj mi jedno.Da je sam „onaj na nebesima“(nazovi ga kako hoces)sisao i rekao nemojte ubijati vase sugradzane dr vjere,nebi ga niko poslusao u ta vremena.Atmosfera je bila takva da je svaki musliman bio meta za odstrijel.To se pripremalo od 45-e.Sistematski.nAJVECI PROBISVJETI I NEZNALICE,ZA 5-6 RAZREDA OSN SKOLE su pusteni sa lanca nadojeni matricom ubij muslimana.Dobro se sjecam da citav vod nije imao vise od 20-ak zuba,a svi su graktali Vi cete (ako mi necemo)napraviti novi jasenovac,i svi ste ustase.I vjeruj da ih pola ne zna ni sta je bilo u Jasenovcu itd itd…
  Ne bih dalje,evo procitaj relevantne cinjenice sta se desavallo u opstini Prijedor i naravno moje prethodne komentare,ako hoces
  http://www.icty.org/x/cases/stakic/tjug/bcs/030731_summary_bcs.pdf

 139. ex-1978, 17.06.2015. 20:57:06 [151500]

  @ jasse, 17.06.2015. 20:29:15

  Ko je i kako sprovodio OBRAZAC pokazaće popis
  Popis ce jedino pokazati ko je bolje uspjeo.Oni za povratak ili oni za ostanak.Sam si gore napisao ko je bio za povratak a ko za ostanak. Znam da je Kozarac danas ljepši nego što je ikada bio a da u Brezovim danama Srba ima samo u tragovima.
  Hi.
  pa mislis da je to nama rs dala?obnovila Kozarac,aj ne seri.STA SMO
  MI PROSLI DA IMAMO OVO STO SAD IMAMO…ovo ti je brez veze
  Ti bi koliko vidim da genocid kao zarazu raširiš i na Prijedor
  Ne bih ja nista.Kao legalista sacekacu presudu Karadzicu i Mladicu..

 140. prijedor, 17.06.2015. 21:33:23 [151502]
  TEBI EVO ŠTIVO,PA NAM OBJASNI ZASTO? Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH jutros su, prema naredbi Tužilaštva BiH, na području Prijedora uhapsili Milorada Radakovića (53) i Gorana Pejića (50), osumnjičene da su 1992. godine počinili ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u mjestu Tukovi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
  Tužilaštvo ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i vojnih formacija, 13. juna 1992. godine došli u mjesto Tukovi i u kući porodice Ećimović i iz vatrenog oružja usmrtili pet civila hrvatske nacionalnosti.
  Iz Sipe je saopšteno da su, postupajući prema naredbi Suda BiH, istražioci Sipe pretresli objekte koje koriste osumnjičeni radi pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
  Uhapšeni su privedeni u prostorije Regionalne kancelarije Sipe u Banjaluci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati Tužilaštvu BiH.
  Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane.
  Poznajete li ove ljude?jesuli i oni heroji odbrane Prijedora?Kao Vi sto se predstavljate(potomce,nazor partizana)a u duši…

 141. @ jasse, 19.06.2015. 00:59:28

  Šta ste prošli? Podržavate sve i jednu vlast na lokalu. Srbi se redovno podijele na ravne časti, na dvije podjednake grupe ruku u odborničkim klupama. Muslimani redovno glume jezičak na vagi koga unovče kroz asfalt i rasvjetu.

  Povratak/opstanak se odnosi na izbjegličku populaciju. Samo izbjeglice se mogu vratili ili mogu ostati. Etnički čistači nisu među izbjeglicama već među onima koji to nisu. Popis će pokazati koliko su uspjeha imali. Etnički čistači na svim stranama rade i dan danas.

  Ti kao legalista bi trebao znati da je već suđeno po optužnicama za genocid u PD i da su presude oslobađajuće za te tačke optužnice. Genocida u PD bilo nije. Baš kao što nije bilo ni bijelih traka.

 142. Da, hase, poznajem jednog od ove dvojice. Zapravo, sve se svodi na pozdrav . Postujem njegovu porodicu , roditelje, suprugu, unuci su nAm se druzili . Uhapsen je i Oric pa je za vAs nevin, uhapesn ne znaci i da je uradio to za sto je optužen. Ne vjerujem da je to uradio.
  Ecimovic je posao u samoubilački akt, a porodicu je ostavio nezaštićenu u srpskom naselju.
  Zaboga, rat je bio, trebao je da računa da će neko kome je ubio sina pokušati osvetu.
  Poznavao sam porodicu Bakalj. zapravo Ecimovic. Poštena i radna porodica, pogotovo Nikola , djed Slavkov. SLAVKO je odrastao sa Srbima a posao je u ubilačkom i samoubilački akciju ne misleći na porodicu. Misliš da bi partizani oprostili njegovoj porodici da je napao grad u kojem su partizani?

  Pa partizani su zbog toga u bunara pobačaji djecu i žene iz Alisica samo zato jer su muskarci bili u ustašama koji su pravili zločine u podgrmeckim selima?

  Jesu li djeca i žene krivi za to?
  Osveta je jase Slijepa i bez duše.

  Dakle, ne vjerujem da je to uradio moj poznanik.
  Eto . I ja sam za neke ovdje plaćenik, aidovac, izdajnik, za neke sam cetnik…

 143. Jasse, ili Hase,
  Neka ti je sretan i blagoslovljen Ramazan, da ga u zdravlju i sreći provedes sa porodicom i svojim narodom. Planiram da i ove godine odem na odmor daleko , bez interneta pa neću biti u mogucnosti da ti čestitam Bajram sto sad činim.
  Svako dobro , naši različiti pogledi o mnogim pitanjima ne smiju da budu razlog da se ne poštujemo.
  Uostalom, ni sa svojom gospodjom nemam u mnogočemu ni slična razmišljanja pa je volim.
  Pozdrav , iskren.

Оставите одговор