Пусићева хоће да буде Бан умјесто Ки Муна

Хрватски министар иностраних Весна Пусић потврдила је да ће се кандидовати за генералног скретара УН. "Велика је част за мене да будем дио процеса", рекла је Пусићева за "Индипендент". Британски лист оцјењује да Пусићева има пристојне шансе за то мјесто на коме би требало да наслиједити Бан Ки Муна када му у децембру истекне мандат. […]

недеља, 31 маја, 2015 / 16:46

Хрватски министар иностраних Весна Пусић потврдила је да ће се кандидовати за генералног скретара УН.

"Велика је част за мене да будем дио процеса", рекла је Пусићева за "Индипендент".

Британски лист оцјењује да Пусићева има пристојне шансе за то мјесто на коме би требало да наслиједити Бан Ки Муна када му у децембру истекне мандат.

Генералног секретара УН именује Генерална скупштина на препоруку Савјета безбједности.

Неформална пракса регионалних ротација показује да би нови шеф УН требало да буде из источне Европе, а истовремено расте подршка да на то мјесто дође жена.

Процес је почео прошле године када је Бугарска кандидовала директора УНЕСКО Ирину Бокову, којој не иду у прилог "породичне везе са комунистичким елитама".

Осим тога, криза у Украјини учиниће да теже буде пронађен компромисни кандидат из источне Европе, с обзиром на вето на који има право пет чланица Савјета безбједности – САД, Велика Британија, Француска, Кина и Русија.

Уколико би Савјет безбједности бирао изван источне Европе, бивши новозеландски премијер Хелен Кларк, администратор Програма за развој УН, има одличне шансе за мјесто генералног секретара УН.

"С обзиром на чињеницу да су и Бокова и Кларкова већ унутар структура УН, Пусићева у том смислу има мање изгледа", навео је "Индипендент".