Додиково писмо одгодило обавезе пољопривредника

Рок за плаћање приспјелих обавеза пољопривредних призвођача закључно са 30. октобром 2012. године биће пролонгиран до 1. октобра ове године, а обезбјеђене су и субвенције за преузето минерално ђубриво у износу од 10 одсто – најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић. Ове мјере услиједиле су након што је предсједник РС Милорад […]

четвртак, фебруар 14, 2013 / 16:49

Рок за плаћање приспјелих обавеза пољопривредних призвођача закључно са 30. октобром 2012. године биће пролонгиран до 1. октобра ове године, а обезбјеђене су и субвенције за преузето минерално ђубриво у износу од 10 одсто – најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић.

Ове мјере услиједиле су након што је предсједник РС Милорад Додик синоћ од министра Миловановића затражио да омогући одлагање приспјелих обавеза и тако пољопривредницима помогне да се припреме за предстојећу сјетву.

У писму се истиче да се овом мјером покушава помоћи пољопривредним произвођачима да се припреме за прољетну сјетву поготово имајући у виду драстичне посљедице суше.
Подсјећамо, Министарство пољопривреде РС, у периоду 2006 – 2012. година, потписало је са правним лицима 63 уговора о концесијама на пољопривредно земљиште. На концесију је додијељено 20.695 ха пољопривредног земљишта. У истом периоду потписано је 266 уговора о закупу пољопривредног земљишта. У закуп је додијељено 3.365 хектара земљишта.

Према Закључку Владе РС из 2006. године године, 25 % пољопривредног земљишта у својини Републике Српске даје се у закуп, а 75 % у концесију.

Циљ ове одлуке био је да се сачувају велики земљишни комплекси, односно, укрупњавање пољопривредних површина и спречавање њиховог цијепања на мање површине.Оставите одговор